Livias Yoga
Yoga World
AsanasYoga - komma igångYoga som livsstil

Jag ska börja med yoga: vilken yogatyp ska jag välja?

Jag kan säga direkt att jag inte har något klart svar till detta! Den yoga som är bra och lämplig för dig för stunden är med största sannolikhet en annan än den som är bra för mig nu. Och vilken otroligt tur att det finns så många olika typer av klasser yoga att det alltid går att hitta den som just är den du behöver för stunden!

I lördags besökte jag Pranama Stockholm – en mysig och alldeles nyöppnad studio vid Ringvägen i Stockholm och deltog i en fin klass Embodiment Yoga (tack Isabella!) där rörelserna och de känslor som rörelserna medför vid musik får styra passet. Klassen är visserligen guidad och rörelserna synkas ihop med andetaget, men det är, såsom jag tolkar klassen, kroppens egen rytm som är i centrum. Jag hade tagit en sådan klass tidigare vid annan studion och gillat den mycket så jag visste att jag skulle tycka om den J

Men själv har jag en yogabakgrund i en helt annan typ av yoga – Virya Yoga – där man i varje klass använder sig av ett biomekaniskt fokus – t ex jobbar vi särskild med stabilitet/grundning – som styr flödet under passet. Denna typ av approach i yoga ger dig en hundra procentig kontroll på hur du rör dig på mattan, från start till slutpositionen, och lämpar sig härmed speciellt bra för de som inte har tidigare utövat så mycket yoga.

Så hur ska man tänka i valet av yoga t ex om man inte är van vid yoga? Är det kontrollerade rörelser utifrån ett fokuserat biomekaniskt perspektiv eller ett lite friare yogaflöde där kroppen får släppa loss i sin takt som du behöver? Vad är bättre och var är sämre?

Återigen inget är rätt eller fel och det är du som måste känna efter vad som passar för just dig.

Mina råd om du har tid och möjlighet:

  • besök flera studion nu när de fortfarande har prova-på-veckor
  • testa dig fram genom olika klasser och olika lärare (vi är många och så så olika!)
  • försök närma dig varje klass med ödmjukhet och öppna ögon
  • släpp de klasser eller den yogaformen, som inte är din sort och gå vidare med andra.

Tänk på yogaklasser som ett smörgåsbord med många smårätter att provsmaka; varje rätt passar någon men inte alla rätter passar alla;)

Lycka till!

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.