Livias Yoga
Yoga World
AsanasYOGA MED LIVIAYoga som livsstil

Praktisera yoga – varje dag eller hur ofta?

Foto: Marisol Correa

Det händer att jag får fråga om det är viktigt att regelbundet praktisera yoga eller hur viktigt det är att upprätthålla en daglig yoga praktik.

Som alltid kan man börja fundera lite på vad yoga är för var och en: är yoga asanas och rörelserna som du utför på mattan? eller är yoga meditationen för dig? Men faktum är att vad det gäller praktiken behöver man nog inte bry sig om att definiera hur man tänker kring yoga för att kunna svara på frågan som ställs här.

Jag skulle vilja påstå att både ifall det är den fysiska eller den filosofiska delen av yoga som är viktig för dig nu, eller om det kanske handlar om både dessa delar, finns det en vits med att försöka ägna några minuter åt att praktisera varje dag, snarare än att bara praktisera ibland.

Vad du än väljer att praktisera för något – vanligt träning inkluderad- blir du bra på det du gör.

Så en förutsättning för att kunna lära sig att t ex komma ner i en djup benböj eller stå på händer är att du faktiskt övar om och om på det. Samma sak gäller meditationen: det kräver några minuter varje dag för att få in meditationen till vardags och också få effekt av den.

Vi behöver helt enkelt odla en yogavana och det är precis vad praktiken är.

Men verkligheten bakom en regelbunden praktik under si och så många minuter varje dag är kanske ofta en annan. Om jag t ex går till mig själv är det bara att konstatera att jobb och familj inte tillåter en lång stund på mattan varje dag. Hemligheten för mig är att dra ner på kraven och planera in antingen tio minuter eller en kvart. Ibland kan det vara precis när jag har vaknat upp och ibland avslutar jag dagen så. Den kvarten jag avsätter till yoga kan bli meditation eller fysisk yoga, beroende på vad jag mest behöver just då. Dessutom som yogalärare övar jag alltid in mina egna klasser för att “känna in i kroppen” vilka kvalitéer som klasserna medför. Och ibland hinner jag själv gå på yogaklasser. Denna vecka har jag faktiskt lyckats gå på tre stycken, en lyx! 😉

Alltså är mina tre tips om hur du kan tänka kring en yogapraktik:

  1. Om du vill bli bra på yoga oberoende på vad yoga är för dig, sträva efter att lägga några minuter om dag varje dag för att praktisera.

MEN:

  1. Dra ner kraven på hur lång stund på mattan du ska/bör göra. Lite är bättre än inget!
  2. Lite beroende på hur ditt vardagsliv ser ut, förlägg praktiken hemma – Yogobe är ett fantastisk hjälpmedel när du inte kan gå på klasser. Du går på högkvalitativa klasser i ditt eget vardagsrum!-  eller ta klasser för någon lärare du gillar – följ gärna mig på Instagram livia_fitness där jag varje söndag skriver ner var jag ger klasser veckan därpå. Roligt om du dyker upp och presenterar dig!
  3. Meditationen kan göras på flera olika sätt: det måste inte vara sittande på en matta, du kan sitta i sängen när du vaknar eller du kan gå i skogen. Din egen stund, du väljer hur du lägger upp den.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.