Livias Yoga
Yoga World
återhämtningshavasana

Shavasana….skönaste eller svåraste positionen av de alla?

Ett foto från i somras vid Annie Carpenter's workshop där vi jobbade med en supportive Shavasana dvs hur vi lärare kan underlätta shavasana för våra deltagare.

Yogaklassen eller yogapraktiken leder till sitt slut. Det enda som är kvar är….total vila eller shavasana. För många den mest efterlängtade positionen i hela klassen men hör och häpna….för flera det absolut svåraste positionen!

“Yogaläraren säger att jag ska slappna av i hela kroppen ….men min högra axel värker som bara det; yogaläraren säger att jag ska andas in och ut lugnt och fokusera på att vila….men tankarna om den där mejlet som jag har glömt att skicka innan klassen, dyker upp i hjärnan som ett brev på posten; yogaläraren säger att jag ska fokusera på andetaget i tystnad men grannen har somnat och snarkar nu friskt bredvid mig”…. många är saker som kan göra det svårt att ligga still i några minuter i död man positionen som shavasana kallas på svenska.

Shavasana ser ut och innebär vila och avslappning, men en sort vaken vila där du fokuserar på att slappna av i kroppen utan att somna (….även om detta förekommer). Och det är just det som, i min erfarenhet, gör shavasana svår för många. Jag tycker att jag ser mer och mer en tendens hos flera att inte kunna koppla av eller släppa tag i shavasana. Nästan som man inte kunde tillåta sig själv och sin kropp några minuter där man inte behöver göra något alls.

Och vikten att vila hjärna samt svårigheten att koppla av, diskuteras mer och i tidningar och sociala media. För att må bra behöver vi nämligen vila hjärnan från all information som vi matas med dagarna ut. Det är under vilan vår hjärna har sin chans att processa allt som kroppen har gjort, till exempel de rörelser eller förflyttningar som vi gör under en yogaklass.

Shavasana utgör ett utmärkt tillfälle att verkligen praktisera att bara vara.

Ett foto från i somras vid Annie Carpenter’s <3 workshop där vi jobbade med en supportive Shavasana dvs hur vi lärare kan underlätta shavasana för våra deltagare.

Så hur kan du underlätta din Shavasana?

  1. Bestäm dig för att det är värt att ägna de sista minuterna av klassen att bara vara. Allt som du ska göra efter klassen eller de problem som du behöver lösa, finns kvar till efter klassen.
  2. Värdesätt Shavasana. Dina kanske 10 sista minuter av lugn och ro för dagen!
  3. Använd props – filtar, bolstrar och klossar samt band för att hitta in i en skön Shavasana. Ju skönare grundposition desto lättare för kroppen att hitta in i vila och desto lättare för din hjärna att inte ägna onödig energi till annat än vila. I fotot ovan har en yogikompis hjälpt mig att hitta in i en skönare shavasana med hjälp av de props som fanns tillgängligt.
  4. Aktivt släpp tag i eventuella kroppsspänningar med hjälp av andetag. Bli medveten om vilka områden i kroppen som är spända. Axlarna, nacken och käkarna är områden där vi ofta har kvar spänningar i.

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.