Livias Yoga
Yoga World
InspirationprehabRörelseTräning

Leklust, nyfikenhet och rörelseglädje – jag har testat MOVEOO

Du tar någon du inte känner i hand för att presentera dig. Det är ett formellt och korrekt handslag som inleder en kommunikation mellan två personer….men vad händer om du  samtidigt som du skakar hand, gå ner i ett benböj och kanske till och med gör handslaget lite mer skakigt?…..det är då handslaget omvandlas till lek och skratt bryter sig ut även mellan personer som inte känner varandra. Träningen blir alltså lekfull och rörelseglädjen plötsligt infinner sig. Med denna inledning började min träningsdag med José Nunez, skapare till träningsmetoden Moveoo, idag!

José, som coachar grupper och företag till hållbar hälsa, ville alltså på detta sätt konkret belysa hur viktigt det är att inte bara tänka på hälsan i form av fysisk träning utan också ta med de mentala aspekterna av hälsan, vilka som kanske ofta glöms bort då företag ska planera medarbetarnas hälsoåtgärder.

Tänk hur mycket lättare det är att hitta motivationen till rörelse om (grupp)träningen upplevs som lekfull istället för slentrian och om man låter nyfikenhet i själva rörelserna uppstå. Att helt enkelt genom lek utforska alla de rörelser som kroppen har förmågan att göra!

Om du funderar på hur en vanlig arbetsdag ser ut för de flesta av oss, kommer du snabbt fram till att vår kropp utför dagligen bara få av alla de oändliga rörelsemöjligheterna som kroppen har. Och detta trots att vi vet idag att bästa sättet att gardera sig mot kommande skador och fysiska olyckor är just att förbereda kroppen inför oförutsägbara rörelser.

När du låter kroppen belastas på alla möjliga olika sätt istället – böja sig, vrida sig eller sträcka sig mm i alla möjliga riktningar och vinklar- berättar du nämligen för hjärnan att kroppen får inta dessa nya ställningar utan att skada sig. Du har då alltså garderat dig inför eventuella kommande olyckor så om du t ex råkar sätta foten snett en dag när du går en promenad i skogen, skadar du förmodligen dig mindre än annars, tack vare att du har förberett kroppen att belastas även i ovanligare vinklar.

I José Nunezs Moveoo står rörelser som belastar kroppen genom instabiliteten och oregelbundenheten i centrum och med hjälp av egen kroppsvikt och av rätt så enkla träningsverktyg såsom pilatesbollar och gummiband tränade vi verkligen precis varenda del av kroppen idag i ett svettigt pass som präglades av skratt, glädje och kamratskap.

Moveoo är precis vad jag tänker på när jag tänker på hållbar hälsa 🙂

Här hittar du mer information om Moveoo och här har du exempel på övningar.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.