Livias Yoga
Yoga World
MeditationMental styrkaMindfulness

“Sakta ner och andas”….jag har sett dokumentärfilmen Walk with me

 

jag tycks återkomma gång på gång till det. Det handlar igen om mindfulness och andetaget och att aktivt stanna upp i vardag för att hitta glädje i nuet.

I söndags kväll åkte jag in till Bio Rio, en av mina favoritbiografer placerad nära Hornstull, för att se på dokumentärfilmen Walk with me. Det var verkligen inte bara jag som lockats dit och biografen var helt fullsatt. Bio Rio hade fått sätta in denna tredje extra föreställning tack vare det stora intresset för filmen. Jag var mycket nyfiken att se varför så många personer ville se denna dokumentär.

Walk with me handlar om vietnamesiska zenmästaren Thich Nhat Hanh som flydde från Vietnam under kriget och hamnade i exil i sydvästra delen av Frankrike. Där startade han den nu kända klostret Plum Village, där han fortfarande lever nu som 91-årig.

Filmen börjar med berättelsen om hur det är när nya nunnor och munkar inger sina löften att leva utan ägodelar och i sexuell återhållsamhet; hur deras vardagsliv i klostret ser ut och hur de upplever och klarar av ett rätt så repetitivt och ensidigt liv utan sina nära och kära i närheten. Ibland åker munkarna och nunnorna iväg med sin lärare Thich Nhat Hanh och besöker USA eller andra ställen utomlands. De åker dit i syfte att sprida sin budskap om i fängelser och andra anstalter där de berättar om medveten närvaro – mindfulness – och det som denna kan tillföra livet.

Och det just det som är filmens huvudbudskap – att lära sig att leva i nuet- som jag tror lockade så många olika människor till att gå på Bio Rio under en söndag eftermiddag.  Fler och fler upptäcker dagligen hur otroligt välgörande medveten närvaro – mindfulness- och  meditation är för själen och hur viktiga mindfulness och meditation kan bli som motvikt till en alltför snabb och stressig vardag.

Thich Nhat Hanh berättar för oss om hur vi aldrig tycks komma fram (“we never arrive..:”), utan bara springer hela tiden på jakt efter något som vi ofta inte ens vet vad det är. Och i denna sökning efter annat, kan vi aldrig stanna upp och nöja oss med det vi har. Mindfulness och andetaget handlar om att fokusera på nuet, se och var tacksamma för det vi har istället för att hela tiden sträva efter nytt eller ett annorlunda liv.

När klockorna i klostret Plum ringer var femtonde minut stannar alla och allt upp från det man sysslar med, för att bli mer medveten om stunden, ett fantastiskt sätt att bli mer närvarande.

Tänk om vi också skulle testa det!

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.