Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärareYogalärare

Hallå ny yogalärare! Några tips om hur du kan tänka kring dina första yogaklasser

Foto: Ann Rosén och Yoga Games <3

 

Häromdagen kom det epost från Yoga Alliance (YA) som är den organisation som reglerar och sätter ram för flera 200-timmars yogautbildningar för yogalärare.

Det pågår i och för sig en diskussion idag kring vikten – eller inte vikten- att ansluta sig vid YA efter det att man har gått sin grundutbildning. Om man bestämmer sig för att ansluta sig till YA, kan man i alla fall som medlem få länkar till gratis korta klasser och webinarer, som hålls av etablerade och rutinerade yogalärare, skickade på mejl, vilket är inspirerande och kul, tycker jag.

I webinaret “Teaching yoga to beginners” delar välkända yogaläraren Judith Hanson Lasater, som jag själv tidigare citerat i ett av mina tidigare inlägg, med sig tips på hur du, som precis har blivit yogalärare, kan tänka lite i samband med förberedelser av dina första klasser. De fem tips nedan kan för all del även vara värdefulla att påminna sig om för rutinerade lärare, tycker jag 😉

Var så god och kommentera gärna samt bidra med egna tips!

  1. “Teach yoga from a place of kindness”- Undervisa yoga med kärlek. Det kan förefalla självklart men det är viktigaste av allt. Varför har du valt att bli och vara yogalärare? Vilka är dina värderingar och hur tänker du kring yoga?
  2. “Pay attention to pedagogy” – Fundera gärna lite extra på vad du själv uppskattar hos dina bästa lärare, dina förebilder. Hur skulle du vilja att en lärare skulle vara? Och inte vara…ta inspiration från dina lärare!
  3. “Right thing at the right time”– Lita på dig själv. Var spontan och lita på att du kan, ofta är det lättare att bli äkta och autentisk som yogalärare om du slappnar av i din roll som lärare. Dina deltagare kommer oftast inte till din klass för att du ska guida dem in i perfekta asanas. De kommer för att din klass gör att de mår bra!
  4. “What about your language?”. Fundera på hur du säger det du säger, när du instruerar. Vad är det du säger? Och inte säger? Håll dina egna personliga åsikter för dig själv.
  5. “Do not forget to laugh”. Skratta och avdramatisera. Det underlättar andningen ….och yoga är faktiskt inte en fråga om liv och död, utan bara yoga! (detta sista är helt och hållet mitt!).

Och sen lite praktiskt….

  • Hitta balansen mellan att lära ut teknik på asanas eller guida in i biomekanik och embodiment dvs låt dina deltagare känna in positionerna.
  • Hitta balansen mellan rörelser och asanas som du redan har gjort på klasser så att dina yogisar känner igen sig och några nya rörelser för varje klass.
  • Hoppa aldrig över shavasana! Ta inte bort avslappning från dina yogisar!

OCH VIKTIGASTE – tycker jag och Judith-

Praktisera regelbundet själv. Behövs inte mycket, ta bara några minuter om dagen! Så du vet hur rörelserna känns i kroppen!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.