Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärareVirya Rehab YogaYOGA MED LIVIAYogalärare

Hallå yogalärare! – vill du ha flera deltagare till dina klasser? Få dem trivas med yoga! Några idéer och videotips

Foto av Annica :)

Jag har tänkt och tänkt…och tänkt ännu mer. Så, så många i min bekantskapskrets och bland mina vänner som har testat ett yogapass men inte känt att yoga var något för dem…de sägs sig vara för orörliga och osmidiga…eller att deras skador i axlar och knän gör det omöjligt för dem att praktisera yoga….

Hur??

Så ramlade jag nyligen in på en serie av online seminarier, som handlade just precis om detta!

Yoga U online rapporterade och kommenterade en undersökning gjord i USA under 2016 där de skattade ett antal av 36,7 miljoner amerikaner som sades praktisera yoga….och hör och häpna… nästan lika många personer – 31,8 miljoner! – som hade testat att yoga men SLUTAT med yoga inom 6 månaders tid!!!!

Hur??

Enligt Yoga U Online beror det på att många undervisande lärare har utbildat sig i en typ av yoga som bara “funkar på en sort “Yoga body” eller en kroppstyp som bara få människor har, i alla fall här uppe i västvärlden.

Att flera av de klassiska positioner i yoga är utformade för annan typ av fysionomin än vår är inget nytt.Det som man däremot kan fundera på, tycker jag, är hur det kan komma sig att vi yogalärare inte har lyckats “översätta” dessa positioner till varianter av samma positioner som är mer tillgängliga för oss vanliga Svensson.

Är man, fortsätter E. K. Smith i sina webinarer, äldre än 40 år, lite rundare (övervikt är ett jättestort problem i USA), har en stilla livsstil och inte heller vanan av att träna eller röra sig, blir den traditionellt utlärda (fysiska) yoga alltså lätt otillgänglig för väldigt många.

Alltså, om du som jag, är en yogalärare som har drop-in klasser och om ditt syfte är att få flera att stanna kvar med yoga, behöver du/vi bli bättre på att ta hand om de deltagare som dyker upp på klasser som inte är så rörliga, som inte har för vanan att “hitta in i sin kropp”, som är äldre och har hunnit samla på sig skador eller haft många år en livsstil som har lett till inaktiva muskler (t ex vi sitter och sitter och sätesmusklerna somnar…).

Ett sätt att komma runt problemet är att t ex  skaffa sig speciell kunskap så att man kan tipsa sina deltagare om alternativ eller variationer av de klassiska positionerna, t ex kan du lära dig att använda propps när du utför dynamiska sekvenser.

Inom Virya Yoga Rehab, som jag är specialiserad i, använder vi flitigt yogablock och bälte, bolstrar och filtar samt väggen som referenspunkt i vissa av våra flöden.

Yogablock kan då t ex fungera som arm-förlängare i vissa positioner eller kan användas som extra vikt i andra, ditt yogabälte kan hjälpa dig att lättare komma in i vridningar och med hjälp av en vägg kan du utföra positioner med en extra referenspunkt istället för att göra desamma helt fritt på mattan.

Titta här nedan för att se en variation av Uttanasana där väggen hjälper dig som extrareferens och block (samt böjda knän) underlättar i din framåt-fällning.

Foto av Annica ….och ingen tid att ta av sig strumpor innan vår klass i Tabata idag 😉

Ytterligare exempel ser du i video längst nedan, som visar en förberedande position till den statiska nedåtgående hunden. Här hjälper ett yogablock dig att stabilisera axellederna mellan skulderbladen och genom denna förberedande övning kan du få känsla på hur denna stabilitet ska kännas i kroppen samt återskapa detta när du står i nedåtgående hunden.

Och vill du lära dig mer om hur du kan använda dig av block, bälte, filt och vägg i dina dynamiska flöde håller jag under våren tre workshops i Virya Yoga Rehab med fokusen på axlar och rygg (workshop 1); höfter och bäckenet (workshop 2); och fötter och händer (workshop 3). Skriv till mig på liviwann@gmail.com, så berättar jag mer 🙂

Lycka till!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.