Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärarejobba med yogaLivias reflektionerYoga som livsstil

Att jobba som yogalärare: en kallelse eller är ett kneg? Du bestämmer, så enkelt är det!

Denna vecka går jag (lyckliga jag!) ett par påbyggnadskurser i Virya yoga på heltid tillsammans med c. 30 andra kunskapstörstande Virya yogalärare. Kurserna är utmärkta tillfällen att under pauser och luncher faktiskt utbyta erfarenheter om hur det är att jobba som yogalärare, just lärare emellan…

…..och under en av dessa pauserna diskuterade jag och ett par kollegor häromdagen hur det egentligen är att jobba som yogalärare.

Hur ska man se på sitt jobb som yogalärare? – är det som vilket jobb som helst eller mer som “en kallelse”?

Ska man ibland ställa upp på uppdrag som inte genererar pengar eftersom man i “ett yogaperspektiv” förväntas ställa upp för andra eller kanske för att “leva som man faktiskt lär” (loving kindness pratar vi en hel del om) eller ska man se till så att varje timme genererar en ersättning?

Den eviga debatten…

Diskussionen kom också att handla om vilket sätt man väljer att jobba på. Ska man t ex välja att hålla mer “populära” klasser (det finns trender även inom yoga!) som genererar många deltagare eller bekymrar sig ifall antalet deltagare på ens klass är för lågt (inte ovanligt att anläggningar och även studio tar bort klasser från sitt schema ifall dessa inte genererar ett lagom stort antal deltagare) eller ska man istället utgår ifrån att vi undervisar den yogan vi tror på för att vi tänker på yoga som en sort verktyg till bättre hälsa, större lugn eller ett sätt att ta hand om sin kropp och sinnen, oberoende på antalet deltagare?

…sen finns också det också de mycket konkreta månadsräkningarna som måste betalas och livet runt omkring yoga att ta hänsyn till. Man måste på något sätt försörja sig…

Så hur ska vi se på vår yogalärarroll och vårt jobb som yogalärare? Var sätta gränser och hur välja att arbeta?

Jag har inget färdigt svar på frågan men är helt övertygad att vi alla måste själva hitta vårt eget svar och sätt att jobba på.

Jag själv jobbar deltid med yoga så ja, jag lever deltid på yoga och är beroende av inkomster från yoga.

Samtidigt är yoga för mig också en sort kallelse och jag tror verkligen på att vi yogalärare och utbildare har ansvar mot hela yoga-community. Det är inte möjligt om du arbetar med yoga att bara ställa upp gratis på uppdrag, men själv känner jag mig mest i fred med mig själv i min roll som yogalärare när jag kan leva upp till det jag berättar om på klasser: kärlek och gemenskap, empati och en viljan att på någon nivå, och om jag kan på något sätt, få andra att må bättre. Kanske lite naivt men jag tror på det.

Att skriva här på Yoga World är ett av mina sätt att serva yoga community.

Och jag känner mig mycket nöjd med det.

Hur tänker du kring detta?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.