Livias Yoga
Yoga World
EmbodimentInspirationworkshopYogaYogaform

Vad innebär det att ha en kropp? Jag har varit på Tara Judelles Embodied Flow Immersion

I onsdags denna vecka klev jag in på fina yogastudion Pranama Yoga vid Skanstull, nyfiken och intresserad som jag är, av allt som har med embodiment att göra och om sambandet mellan body och mind som jag själv har utforskat länge i min yogapraktik.

Jag hade hört mycket bra om Tara Judelle, känd och prisad amerikansk yogalärare som tillsammans med Scott Lyons skapade för några år sen konceptet Embodied Flow.

På grund av jobb, hade jag alltså från början bara kunnat anmäla mig till första delen av Tara Judelles fem dagars intensiva workshop.

Men det jag inte hade en aning om är att jag skulle komma att stanna kvar på workshop….länge eller mycket länge.

Häng med så ska jag försöka återge mina intryck av denna fantastiska workshop som jag inte kommer att glömma bort i första hand!

Sen urminnes tid har människorna ställt sig olika existentiella frågor angående ens roll på jorden. Vi funderar och har funderat länge om varför vi finns och varför vi har en kropp. Däremot som vi vet (även om det tål att upprepas om och om) har självaste utövandet av asanas, som är det som vi idag oftast identifierar med yoga, inte funnits särskilt länge; asanas är alltså relativt nypåhittade. Men att fundera, diskutera och till och med meditera över meningen med livet har människorna gjort sen väldigt länge tillbaka.

Embodied Flow bygger på Tantra yoga vilket också Hatha yoga gör dvs väldigt mycket av den fysiska yoga som vi utövar bygger på Tantra, och Tara berättade lite skämtsamt för oss att Tantra- yogisar var som “besatta” av dessa existentiella frågor och skapade då verktyg för att kunna hantera frågorna. Det är därifrån de skapade och började utöva olika andningsövningar (Pranayama), kriya-tekniker dvs visualiseringar, mantra- sjungandet med mera som ingår i klassiska Tantra yoga.

Här använder vi vattenfyllda ballonger för att beskriva fluiditeten i kroppen

Vägen till Embodied Flow startar egentligen redan för många år sen, under de åren Tara både utövade och undervisade Anusara, en form av yoga som bygger på biomekanik och alignment. Tara lade märke till att det verkade finnas två huvudtyper av deltagare på hennes klasser; dels de som gillade stillheten och meditation och inte ville praktisera rörelse; och dels sådana som bara ville utöva asanas. Tara kom då på att hon ville kunna erbjuda ett koncept där det kunde ges tid till både meditation och kontemplation samt till utövandet av asanas och utifrån dessa tankar skapade hon Embodied Flow.

Som facilitator (Tara använder hellre detta ord än ordet lärare då hon tycker att alla egentligen lär sig av alla) ville Tara kunna erbjuda mer rörelse till de som hellre satt stilla men mer stillhet till de var vana att praktisera fysiskt. Det handlar alltså, säger Tara, att som facilitator, guida deltagare till utveckling även om detta innebär att man måste kliva ut ur sin komfort zon.

Embodied flow bygger på fem principer som alla genomsyrar alla klasser även om en av dessa principer upplever jag personligt som viktigaste, nämligen denna: “the body is the vehicle to awakening” som vi skulle kunna översätta som att kroppen är egna huvudverktyget till att förstå sig själv.

Genom andetaget och rörelse, dans eller genom att känna in asanas (istället för att bry sig om hur positionerna ser ut), har vi först möjligheten att verkligen bosätta oss i våra kroppar och uppnå en större förening mellan kroppen och sinnen. Och genom att förstå mer om oss själva, kan vi också uppnå en större embodiment, som också innefattar hur vi kan förhålla oss till omgivningen och till världen runt omkring oss.

Här testar vi Yielding dvs förmåga att ge och ta från omgivningen med hjälp av potatismjöl och dess egenskaper

Sammanfattningsvis har jag under dessa dagar delat erfarenheter, reflektioner och rörelseglädje med en grupp av fantastiska yogisar och den energin och den kontakt och de relationer som har bildats under de många timmarna tillsammans gör denna workshop i Embodied flow till en alldeles unik erfarenhet, som är nästan för stor för att komma till rätta genom denna berättelse.

Min grupp <3

Mitt råd är att, om du får chansen, också testa Tara Judelle workshop! Och boka gärna alla dagar direkt! <3

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.