Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärarejobba med yogaLivias reflektionerMeditationworkshopYogalärare

Yogalärare: var hittar du inspirationen till dina klasser? – egna erfarenheter och tips

Fina minnen från Stockholms Yoga Games i år. Foto: Rebecka Luterkort

Har du någon gång kommit fram till att du erbjudit samma rörelser/asanas och liknande teman på många av dina senaste klasser? Har du kanske till och med gått och oroat dig för att dina deltagare skulle tröttna på det du erbjuder på klass?

Om du, som jag, undervisar många klasser i veckan, är det ganska självklart att då och då söka förnyelse eller åtminstone stanna upp och fundera över innehållet på de klasserna du ger dag ut och dag in.

Frågan är hur mycket du som yogalärare behöver variera dig från klass till klass och är det verkligen så att dina klassdeltagare förväntas nyheter från dig varje vecka?

Tänk på några av de mest populära typerna av fysisk yoga såsom t ex Asthanga och Bikram, de har (som jag har förstått) serier som utövas om och om utan att deltagarna tröttnar. Och varför inte också fundera på träningspass som finns på gym; de är oftast för-koreograferade och man utövar samma koreografi i flera månader efter varandra. Som jag tror, är det  inte självklart att dina deltagare förväntar sig helt nya klasser av dig hela tiden, det kanske till och med så att flera yogisar trivs med liknande rörelser från gång till gång så att de kan lära sig dem bra.

Alltså: om du själv är en lärare som får inspiration och motivation när du varierar klassernas innehåll (jag är en sån…) gör det. Men om du är nöjd över det du presenterar kommer dina trogna deltagare förmodligen ändå att dyka upp varje vecka även om du väljer att presentera liknande eller samma innehåll.

Yogisarna kommer för att praktisera med dig, en lärare som de litar på och känner förtroende för, snarare än för de asanas/teman du väljer.

Om du ändå letar efter inspiration, var och hur kan du hitta den?

Jag själv hittar oftast inspiration genom att gå på workshops (jag håller förresten också workshops, kolla upp här för vårens sista workshop om Virya Rehab Yoga) eller kurser (eller på andras klasser) och många gånger väljer jag med flit att delta vid typer av workshops som är lite vid sidan av det jag är utbildad i för att tänka nytt.

Men vare sig det är workshops som är i samma typ av yoga som jag tidigare har gått kurs i eller om det handlar om sidospår kan de oftast bidra till att jag får nya idéer till klasserna.

När jag kommer hem från dessa worskhops eller kurser testar jag de rörelser (eller meditationer) som jag har lärt mig under min egen praktik och det är  på min egen yogamatta jag väver in det nya i det som jag annars brukar praktisera och lära ut. Genom min egen yogapraktik gör jag de nya rörelserna till mina. Den egna praktiken får då en ännu större betydelse då det inte bara innebär utveckling av ens egen yoga utan det också blir sättet genom vilket jag utvecklar det jag sen lär ut.

Om du tycker det är svårt att hitta motivation till en daglig praktik:

_ Sänk prestation, bättre med få minuter varje dag än inget.

_Gör i ordning en plats hemma som är din egen space där du kan praktisera ostört.

_Om du har svårt att meditera och sitta i stillhet, lägg in meditationen i början av praktiken, några minuter först för att sen utöka antal minuter. Avsluta praktiken med rörelser och fysisk yoga som belöning efteråt; om du däremot har svårt med rörelser, börja med detta – du kanske kan väva in fri rörelse eller dans som uppvärmning, om det underlättar – för att sen avsluta med meditation.

Ge inte upp din egen praktik! Använd den som hjälp att utforska rörelser och meditationer för dina klasser!

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.