HAPPY NEW FEET! Aktiva fötter med Feldenkraismetod – kom med på workshop!
I samarbete med Somaticmind Sweden AB
Att vi använder dem när vi går, springer, dansa eller yoga mm är väl rätt självklart men visste du att dina fötter är kopplade till nacken, bröstkorgen och armar? Och vet du om att genom att jobba aktivt med fötterna kan du både få bättre balans, reducera spänningar i kroppen och motverka åldrandet?
Den 8-9 december kommer det en ny Feldenkraisworkshop som hjälper dig att aktivt förbättra rörligheten och känsligheten i fötterna och “allt som hänger ihop med fötterna”.
Häng med så berättar jag mer om denna workshop som jag har stora förväntningar på!
Vi tänker alltså inte särskild mycket på fötterna till vardag, i alla fall inte förrän de gör ont eller då vi får någon sort problem i dem. De förväntas bära oss runt hela tiden genom alla möjliga rörelser som vi väljer att göra, på terräng eller ute på gatan, på platt mark eller i uppförsbacke. Trots deras viktiga funktioner och roller försummar vi ofta fötterna.
Det är bara att fundera på hur vi lever. Trots att vi egentligen behöver gå barfota för att bibehålla en större rörlighet och smidighet i tårna och i resten av fötterna stänger vi in dem i strumpor och skor under väldigt stor del av året här uppe i norr. Och då kan det där med att gå barfota inte ens falla sig naturligt på sommaren! Och när fötterna stängs in i skor, förlorar de mycket av sin rörlighet.
Testa bara hur lätt det är att t ex lyfta stortårna och samtidigt låta alla andra tårna stå still eller tvärtom, lyft andra och tredje tår utan att röra stortån…inte så lätt…..jag övar fortfarande på det….
Fötterna, proprioception och balans
Väldigt generellt kan man säga att tårna är våra “feelers” eller den delen av fötterna som vi känner av omgivning med, medan hälarna är våra stabilisatorer. Testa att stå upp och pressa nere både insidan och utsidan av hälarna. Be sen en kamrat att pressa ner dina axlar när du står stabilt på detta sätt och notera hur hälarna verkligen grundar dig ordentligt. Kamraten kan inte rycka dig från din stående position för du hittar stabiliteten genom att trycka ner hälarna.
På flera områden på fötterna sitter det dessutom neuroreceptorer som tar upp intryck och signaler från marken och genom dessa signaler vet vår kropp hur den ska förhålla sig i rymden. Man pratar om proprioception i kroppen eller förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position även utan att se dem. Utan proprioception är det svårt att hålla balansen. Alltså fötterna sköter mycket av vår proprioception.
Feldenkrais-metoden hjälper oss att återskapa gamla förlorade rörelsemönster
Inte nog med det, hänger fötterna ihop med rörligheten i knän och höfter så en god rörlighet i fötterna påverkar i allra högsta grad hur vi går, hur vi kommer ner i en djup squat eller benböj, hur vi springer, dansar och yogar. Feldenkraispedagogen Anna-Maria Broberg som leder workshopen Happy New Feet den 8-9 december, berättar för mig om att det till och med finns en koppling mellan fötterna och nacken och jag är verkligen supernyfiken om detta!
Du minns kanske mitt förra inlägg om Feldenkrais, denna fantastiska metod enligt vilken vi har tillgång en hel databank av rörelsemönster som vi kan göra som barn men som vi förlorar som äldre. Feldenkraismetoden använder sig av neuroplasticiteten i nervsystemet för att både återskapa gamla förlorade rörelsemönster i kroppen och dessutom återprogrammera nervsystemet till alternativa nya rörelsemönster när de gamla mönstren inte längre fungerar.
Tänk en metod som bygger på idé att du teoretiskt ska kunna röra dig på alla möjliga sätt bara du bryter ner mer komplexa rörelser till lättare steg enligt principen “do less so that you can feel more”! Helt fantastiskt!
Workshopen “Happy New Feet”, är intressant för dig som vill lära dig att förbättra fötternas rörlighet och rörelseomfång för att kunna gå längre utan ansträngning, röra dig friare, förbättra din balans och proprioception mm mm. Kika längst ner här i inlägget för att få ännu flera positiva effekter av denna metod samt för att kolla detaljerna till Anna-Marias workshop!
Vill du läsa ännu mer om Feldenkrais-metodens allmänna många fördelar och positiva effekter, läs gärna artikeln här i The Washington Post.
Den 8 och 9 december är redan reserverade för denna workshop. Ska du också med?
Feldenkraisworkshop HT-2018
HAPPY NEW FEET
8-9 december 2018
Ge dina fötter ett nyårslöfte – gå lite längre lite lättare!
Upplever du utmaningar med dina fötter, knän, höfter eller rygg? Vill du kunna gå längre, hoppa högre, dansa lättare, träna mera? Vad behöver du och dina fötter för att bära upp dig eller komma i mål? • Reducerad smärta och spänning?
• Ökad rörlighet, frihet eller balans? • Sviktande skelett och starkare muskler?
• Lära dig nya rörelsealternativ bort från gamla mönster?
Att GÅ är den mest grundläggande formen av rörelse från ett års ålder och en förutsättning för att kunna springa, dansa samt utföra många aktiviteter. Att GÅ motverkar benskörhet, underlättar matsmältning, minskar risken
för depression och ger dig nya horisonter och perspektiv.
Feldenkraissdmetoden är ett genialiskt tillvägagångssätt, där du använder neuroplaticitet för att vidga din egen rörelseram och förändra din organisation från grunden. Genom att erbjuda valmöjligheter för foten (din neurologiska rot) känner du tydligare rörelsens betydelse för välbefinnandet i såväl knä som höft. Med uppmärksamheten på hur du gör dessa mjuka, små och nya rörelser så skapas utrymme för högre känslighet i användandet av hela rörelsekedjan ända upp i bröstkorg och armar vilket ökar både välbefinnandet och balansen. Att komma i kontakt med din egen proprioception, förmågan att känna dig själv i rummet, är ett mycket viktigt led i att kunna reducera muskel- led- och nervsmärtor. Du behöver nämligen nya rörelsemönster som kan ersätta de som inte längre fungerar optimalt för dig vilket du kan lära dig under denna Feldenkraisworkshop. Varmt välkommen!
•
Anna-Maria Broberg Fd. Ordf. Svenska Feldenkraisförb. Aukt. Feldenkraispedagog,-Trainer Movement Intelligence.
Tid Lör. 8 december kl. 10-14, söndag 9 december kl.13-17. Sista anmälningsdag 3 dec.. (min. 12 max. 20).
Jag bjuder på fika. Klä dig varmt och mjukt, ta med matta, kudde och filt för din egen bekvämlighet.
Pris:: 1245kr/dag – helg lör-sön 1995kr (ftg. 25% moms). Anmälan är bindande och skickas till: info@somaticmind.se
Kvitto skickas via e-post. Swish m. namn: 1234945630 ftg.
Ta med en vän, en eller två dagar som är ny hos Somaticmind Sweden AB och få 200kr rabatt/dag/vän.
Prova en Privatlektion för halva priset 475kr. Bokas innan 15/2-2019.
Plats: Ekhagsstugan, Åminnevägen 23, Stockholm. Buss 50. T-Universitetet. P-plats på gatan.
Med din kropp som redskap för din egen utveckling!