Livias Yoga
Yoga World
AndningAsanasBiomekaniki huvudet på en yogalärareInspirationjobba med yogaworkshopYoga

Varför gör vi som vi gör på yoga? Yoga meets science – på workshop med Jules Mitchell

Har du någon gång stannat upp och funderat på varför du gör just vissa yogapositioner på just ett specifikt sätt? Om varför du t ex blir instruerad att placera din bakre fot i en specifik vinkel när du står i triangel? Eller varför förlänger vi oss oftast vid inandning och inte när vi andas ut? Om du tittar på en grupp av 30 yogisar i en klass som alla står i en triangel, är det inte helt ovanligt att du ser 30 olika varianter av samma triangel….och på samma sätt kan det vara så att det sättet att andas som vi lärare instruerar i, inte alls motsvarar alla våra yogisars sätt eller frekvens att andas med…..

Så varför gör vi som vi gör på yoga?

I helgen har jag och många andra yogalärare <3 deltagit vid en två dagars intensiv workshop som faktiskt vände upp och ner på rätt så mycket av det som vi traditionellt lär ut på våra yogaklasser.

Häng med så berättar jag om workshopsserien “Yoga meets science” med fantastiska Jules Mitchell!

Redan för cirka ett år sen började förberedelserna för att få hit Jules Mitchell, denna fantastiska och mycket kända yogalärare som är verksam i San Francisco, och vars specialitet är att undervisa yogalärare i en modern yoga som faktiskt grundar sig på vetenskapliga metoder och resultat.

Precis som flera andra kända yogalärare som nu undervisar andra yogalärare hittade Jules in till yoga när hon försökte skaffa hjälp för olika typer av besvär i sin kropp. Trots att dessa problem inte var så stora ville Jules hitta sätt att lösa dem utan att använda mediciner eller ta hjälp av operationer. Och den vägen ledde Jules till att börja ägna sig åt forskning om kroppen och biomekanik och skapade till slut den yoga som Jules undervisar i nu, där hon kombinerar (Hannah) somatics med det allra senaste utforskade resultat inom yoga, träning och rörelsebaserad vetenskap.

Det är ju så att många av oss yogalärare verkligen jobbar med en typ av yoga som är främst baserad på asanas så det är  väldigt viktigt för oss att veta varför vi lär ut asanas på det sättet vi gör. Och tyvärr inom yoga har formerna, estetiken eller utseende på positioner varit det viktigaste under lång tid; och detta även om det egentligen är självklart att vi har alla olika kroppar med olika förutsättningar och att eftersträva en och samma precisa form på varje positioner är liksom inte ens logiskt.

Jules betonade vikten att gå ifrån den perfekta formen, och att istället instruera baserat på hur kroppen fungerar och låta varje deltagare få organisera sin kropp som denne/denna kan i varje position. Även om vi lärare behöver instruera på ett och samma sätt på klasser med många yogisar, så finns det alltid props som vi kan föreslå och som kan underlätta eller varianter av samma position som kan vara lättare och mer hälsosamma för vissa deltagare.

Alltså bort från formerna och estetiken och fram med funktionalitet i en yoga som ska stärka kroppen.

Ett praktiskt exempel är planka och djup planka, Chaturanga dandasana som är två tunga positioner som är tekniskt svåra att “få till” bra. Och vi lärare tenderar att i all välmening överinstruera för att försöka få axlarna och skulderblad att “hamna rätt”. Enligt Jules och baserat på det som vi vet om axelleden idag är viktigaste att hjälpa våra deltagare att aktivera armmusklerna och få skulderblad på plats i ryggen genom att hitta kontakt mellan händerna och grunden. Alla andra ytterligare instruktioner som att t ex utåt-rotation av överarmarna mm är inte lika viktiga eftersom olika människor har olika behov av rotation i armarna, för att kunna stanna kvar i en  stabil och aktiv planka (och övergår så småningom i en stabil djup planka eller hunden).

Återigen bort från formerna och estetiken och fram med en hälsosam och funktionell yoga.

Det finns otroligt mycket annat jag skulle kunna skriva här om dessa två häftiga dagar med Jules men jag väljer att sätta punkt här för denna gång och istället ska jag försöka filma/skriva vissa av de övningar som vi gjorde lite längre framöver 🙂

Ett stort tack till Jules och till den fina gruppen av yogalärare som jag hade sällskap med dessa dagar <3.

YOGA COMMUNITY ÄR FANTASTISK! SÅ TACKSAM ATT VARA DEL AV DEN!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.