Livias Yoga
Yoga World
årets krönikai huvudet på en yogalärareInspiration

Mitt 2018 – ett häftigt yoga-år helt enkelt (del 1)

Några få dagar av 2018 är kvar – vad hände inom yoga i Sverige under detta år? Man kan bara konstatera att 2018 varit ett helt fantastiskt yogaår! Så, så mycket spännande som har varit, många intressanta yogaprofiler från utlandet som kommit till oss i Sverige med sina specialiteter, och också många fina workshops och kurser hållna av vår svenska yoga-community.

Sverige har blivit, om det inte redan var det, ett centrum för Yoga! Och jag är så tacksam att vara del av detta.

Jag har lusläst min almanacka och “bläddrat” genom min blogg. Så häng med mig nedan för en slags review över det jag har varit med om under 2018 (och tänk på att det är säkert många gånger flera kurser och workshops, retreats med mer som jag inte varit med om men som hänt under 2018….).

Just det…. då och då möts jag av kommentarer om att jag deltar vid för många utbildningar och workshops….det finns en guldregel som jag följer (och som jag tillämpat även under tiden jag jobbade med annat än yoga); om du undervisar yoga, vare sig det handlar om du utbildar andra yogalärare eller i allmänheten yogapraktiserande, behöver du konstant själv utveckla dig i det ämnet (de ämnen) du undervisar i samt fylla på med ny inspiration med jämna mellanrum.

Varför?

Eftersom det vi vet idag om människokroppen, fysiologi, anatomi, nervsystemet mm mm är delvis inte alls det vi visste om tidigare och nya kunskaper och insikter dyker upp som gör att vi behöver hänga med i utvecklingen. Yoga utvecklar sig helt enkelt precis som andra ämnen gör. Detta är A och O för mig, och också en grundförutsättning för att undervisa yoga så mycket som jag gör. Det handlar om att själv ta del av ny kunskap, omvärdera sina tidigare kunskaper för att sen vidareförmedla det nya till er. Vännen och Yoga Worlds bloggare Johanna Alvin har precis skrivit om detta om att undervisa och bli undervisat i sitt inlägg och jag håller med precis.

Ok häng med nu genom första delen av min 2018….

JANUARI

Finns det något bättre sätt att starta nya året än genom en yogafestival vid en studio som både erbjuder yoga och dans? I januari deltog jag med glädje vid Yogansa festivalen.

I januari började jag också att mer aktivt videospela övningar till er läsare av Yoga World. Och du kan, om du bläddrar bak i bloggen hitta flera videon t ex om fötter, nacke och handleder. Flesta övningar grundar sig på Virya Rehab yoga som är en av mina specialiteter och som jag ger workshops och kurser i under varje termin.

I januari startar mina klasser igen. Min älskade undervisning av yoga!

FEBRUARI

Februari blir en jättehäftig månad för mig. Jag lanserar officiellt min egen utvecklade klass BODY MIND FLOW YOGA och jag lanserar den på en av de mest prestigefyllda plattform i Sverige – jag ger klass vid YOGA GAMES <3

Jag fördjupar också mina kunskaper om embodiment genom att delta vid Birgitte Gorm Hansens workshop vid fina Pranama Stockholm, specialiserad på klasser som handlar mycket om embodiment.

MARS

I början på mars avbeställer jag i sista minut en annan kul utbildning som jag hade tänkt gå för att istället kliva utanför min confort zone till 100%. Till Sverige kommer Ido Portals grupp och ger workshopen Creative Movement Tools med Shai Faran och Odelia Goldschmidt i spetsen. Och jag hamnar ner på golvet och ger mig på att krypa, rulla, och you name it för rörelse vi gjorde, i en av de häftigaste workshops jag varit med om. Disciplin och ett otroligt pedagogiskt förhållningssätt gör att jag inser att jag faktiskt kan ta till mig nästan vad som helst om jag bara bryter ner rörelserna till enklare steg, backar bandet vid behov och jobbar på. Väldigt häftigt att tänka på vad vi egentligen kan åstadkomma med vår kropp om bara huvudet är med!

Mars fortsätter sen att inspireras och jag reser hela vägen ner till Tanumstrand och den häftiga Yoga Fusion.

I slutet på mars är det dags för solen och en lång weekend med egen praktik. Jag åker ner till min lärare Robin Tåg och hans egna Urban Grace retreat i Barcelona.

APRIL

April är en utbildnings månad och jag går de två sista yogakurserna för att få erhålla min 500 h licens i Viryayoga. Jag ansöker vid denna och tas in i Yoga Alliancens community av RYT-500 lärarna.

En milstolpe!

Sen är det dags för att fördjupa praktiken i Spanien igen, denna gången i Sitges. Retreaten “The Now Experience” väntar.

MAJ

I maj kommer Tara Judell till Pranama Stockholm och ger sin fem-dagars långa fantastiska immersion. Jag lär mig mer om Embodied Flow, ett koncept som har drag som påminner mycket om den yoga jag håller.

Och jag är också med när Marja Bennett föreläser om Alexander teknik!

JUNI

I juni börjar nedräkning till sommarledigheten men innan det, passar jag på att göra mig bekant med ännu en metod inom somatics, nämligen Feldenkraismetoden. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig att denna metod kunde ge så mycket nya insikter och inspiration till mina yogaklasser. I juni deltar jag vid Feldenkraisveckan med Anna-Maria Broberg.

……fortsättningen av året följer 😉

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.