Livias Yoga
Yoga World
Authentic flowEmbodimentInspirationYogalärareYogautbildning

Hjärta och embodiment i fokus – möt Pranama och Authentic flow-community!

Embodiment och en embodied praktik – vad är det och hur lägger vi upp en yogapraktik som utgår från embodiment? Häng med på besök vid Yogastudio Pranama!

…Embodiment: ett ord som inte har (såsom jag vet) en svensk klar översättning. Om du följer min blogg, har du säkert läst flera gånger när jag har försökt beskriva vad embodiment betyder för mig.

Det går att applicera begreppet på flera planer. På en större plan betyder att leva mer “embodied” att du lever enligt eller efter din egna sanna du och att du lever och agerar utifrån ditt hjärta.

Och på yogamattan kan vi fokusera på hur de rörelser/positioner vi gör känns i kroppen och anpassa dessa positioner till vår kropp i syftet att också uppnå en större embodiment dvs verkligen bosätta oss i våra kroppar, något som kanske låter självklart men som faktiskt inte är det. I en värld där allt går och förväntas lösas superfort, och där vi bombarderas dagligen av information från alla håll, är det vanliga att vi glömmer bort att faktiskt notera hur vi känner oss och hur vi mår på insidan. Däri ett större behov av att praktisera på ett sätt som tillåter en större kontakt mellan kroppen (Body) och sinnen (Mind).

Men det är inte självklart, om du frågar mig, att kunna lägga upp en  yogapraktik som verkligen bygger på embodiment. och inte sällan är yogaklasser mer uppbyggda på hur asanas/flödet förväntas se ut, än på känslan som dessa asanas kan ge oss.

Men det finns sätt att utveckla din praktik så att den får baseras på större embodiment. Till exempel kan du praktisera i en miljö som uppmuntrar till denna typ av praktik, tillsammans med likasinnade.

Foto: Pranama.

På 2018 allra sista dag fick jag fantastiska chansen att återvända till en yogastudio som definitivt har en plats i mitt hjärta.  Vid Ringvägen 126 i Stockholm hittar du Satus och Maijas egna yogastudio Pranama, som även om den bara funnits i ett och ett och halvt år, redan har etablerat sig och intagit en plats i stan som en studio specialiserad på kurser, utbildningar och klasser samt cirklar som alla fokuseras på Embodiment.

När jag kliver in på Pranamas Stora Shalan möts jag av en doft av Palo Santo (som är by the way, en av de bästa dofterna jag vet…), värme och av en unik lugn.  Shalan är fortfarande tom men redo att ta emot de många yogisar som kommit för att praktisera Authentic Flow med Marie Romani, som är en av de duktiga lärarna på Pranama.

 

Här är vår lärare för idag, Marie Romani <3

Authentic Flow är Satu Tuomelas egna yogakoncept och inte bara innebär en viss typ av yoga utan Authentic flow är en hel yoga-community och en yoga-gemenskap som Satu har byggt upp under många år av hängiven undervisning och guidning av klasser och kurser i Sverige, Finland och många andra delar i världen.

Authentic Flow-klasserna bygger på Tantra-yoga som inte är att blandas ihop med flummig neotantra (eller tantrisk sex), utan som är en gammal praktik som kombinerar visualiseringar, filosofi, asanas, mantra, mudras och bandhas för mer styrka, större klarhet och lycka i varje dags liv.

Marie bjöd på en Sankalpas klass inför nya året, dvs en klass som handlade om att avsluta gamla året och kliva in i det nya. Vi började med en meditation i rörelse där vi först fick känna in hur det är att äga materiella saker för att sen, med hjälp av visualiseringar, frigöra oss från det materiella (och även icke materiella) som vi inte behöver ta med oss under nya året. Klassen fortsatt sen med sittande meditation där vi bland annat funderade på kvalitéer som vi ville utveckla mer under 2019 . Genom ett mjukt asanaflöde som bestod av få positioner som vi gjorde många gånger efter varandra fick vi chansen att fundera vidare på dessa kvalitéer och klassen avslutades sen med en lång shavasana där vi processade allt vi upplevt och känt under denna två timmars lång klass.

Så skön klass och så välbehövlig under denna tid på året!

Pranama finner du en mängd olika klasser som denna och en dedikerad community som du kan känna dig direkt välkommen till så fort du kliver in på studio. Om du dessutom skulle vilja utbilda dig i denna typ av yoga, som bygger på att varje nya lärare ska under utbildningen få individuell stöd och hjälp att utveckla sin autentiska uttryck och härmed bli en unik yogalärare, erbjuder Pranama flera workshops och kurser i Authentic flow och redan i februari går det “Somanaut” som är en 100-timmars yogalärarutbildning och ett först steg för att bli lärare i Authentic Flow.

Själv har jag börjat kika på Pranamas kommande workshops….kan du gissa när min nästa besök till Pranama kommer att bli? 😉

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.