Livias Yoga
Yoga World
AndningåterhämtningBokrecensionInspirationMeditationMindfulnessVilaYoga

NY BOK! “Ur vila, ur pauser, kan det nya växa…” Jag har läst Karin Björkegren Jones “PAUS”

Mitt foto av inspirerande boken Paus är taget på nyöppnade yogastudion Earth Yoga Täby där jag börjar undervisar med både kurser och klasser imorgon <3

Har du tänkt på hur mycket vi går och längtar efter fredagskväll (fredagsmys är t o m ett begrepp här i Sverige ;)) och helgen? Varje vecka räknar vi liksom ner från måndag till fredag. På samma sätt räknar vi ner till sommarlovet och julledighet och visst, det är ju inte så konstigt att längta efter att pausa från jobbet och vardagen….. men vad skulle hända om vi vände lite på perspektivet och började att uppskatta mer vår vardag med sina vanliga, gråare dagar?

Hur skulle vi må om vi kunde lära oss att oftare ta en PAUS?

 

Strax före julafton just mitt i julstök dimpade Karin Björkegren Jones nykomna bok “Paus” ner i min brevlåda 🙂 En bok som är rätt liten till format men så, så kraftfull i sitt budskap!

Karin skriver “Vardagar är ju de dagar som större delen av våra liv består av….livet är nu, precis i de där mellanrum  före och efter de aktiviteter som vi ofta värderar högre än vardagen, som allt vi gör på semestern och helgerna”.

Det handlar således om att lära sig att pausa och vila för att kunna återhämta men också för att lära sig att stanna upp och bli mer medveten om allt det vackra och fina som vardagen erbjuder men som vi ofta inte ens noterar, som att t ex inte bara hasta förbi utan stanna vid blomsteraffären och dofta på en ros, eller som att le mot en främling.

Boken “Paus” med dess budskap och fantastiskt stämningsfulla foton inspirerar till max att leva på ett enklare men mer medvetet och tacksamt sätt. Boken är en hyllning till livet och dess skönhet i allt även i de små sakerna.

Boken känns oerhört äkta i sitt budskap och jag rycks med i Karins egna berättelse om hur hon har lärt sig att uppskatta varje liten paus av vardagen och se det unika i det. Just för att ingen stund i livet kommer i repris och varje stund finns bara en gång. Så viktigt att ta tillvara av det på bästa sättet! Och jag håller med!

Men hur kan man lära sig att skapa pauser till vardags? Hur kan vi göra för att skapa stunder av vila och återhämtning?

Karin beskriver hur en drömdag skulle kunna se ut från när vi vaknar på morgonen till sängdags på kvällen och genom denna beskrivning får vi en mängd praktiska förslag på verktyg som hjälper oss att pausa och återhämta.

I boken hittar du lugna yogaövningar som låter dig stretcha kroppen när du är kvar i sängen i din pyjamas; och lämpliga andningsövningar att sen fortsätta dagen med. Vidare får du tips på mer dynamiska yogasekvenser och till och med på yoga som går att göra sittande på stol och passar t ex utmärkt om du är på kontoret. Och pauser kan, såsom Karin skriver, också vara aktiva till exempel i form av promenader vars välgörande och antistress effekter är ju många och väldokumenterade.

I boken hittar jag allt som jag själv associerar till ordet och begreppet paus (återhämtning). Särskilda avsnitt tar upp vilopositionen shavasana, restorative positioner som görs mot väggen (älskar dessa!), yinyoga som skapar förutsättningar för lugn och ro inom oss, och så meditation förstås med dess vilsamhet och frid.

 

Och om meditationen handlar också Karins egna nya Podd Paus som invigdes för bara ett par veckor och som du kan lyssna på varje måndag. Varje avsnitt innehåller en guidad meditation som hjälper dig att skapa en paus med avslappning. När första avsnitt hade publicerats lyssnade jag på det på vägen hem efter en riktigt hektisk arbetsdag på kontoret, och det spelade ingen roll att jag satt på tåget med massa människor runt omkring.

Jag bara blundade och lyssnade…

Och blev lugn och avslappnad…

Meditationens kraft.

Pausens kraft.

Så bra!

 

Boken Paus är en fin, inspirerande bok som är ett toppen tips att inleda nya året med. En bok skriven av en yogini som vet om vikten av att pausa, vila och återhämta med hjälp av yoga, meditation och vistelse i naturen.

Boken kommer inte att flytta bort från mitt sängbord på väldigt länge, kan jag säga, för att jag tänker minsann bli ännu bättre på att pausa och inte hasta förbi livet med sina stunder!

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.