Livias Yoga
Yoga World
EmbodimentMeditationMindfulnessNärvaropersonlig utveckling

Lev i nuet med Mindfulness meditation – jag har börjat min online kurs vid Yogobe!

“Mindfulness is awareness that arises through paying attention, on purpose, in the present moment, non-judgementally.”

Jon Kabat-Zinn

Att leva i nuet och att bosätta sig helt i sin kropp och sinnen i varje liten handling man gör, kan förefalla vara självklart.

Men icke!

Tänk alla gånger som du bara stoppat i dig lunchen för att hinna med på nästa möte eller när vi ibland stannar upp på en torsdag kväll och bara kommer på att veckan nästan är slut…det är liksom lite synd eftersom dagarna, månader eller livet …försvinner liksom från oss….och varje sekund i ett liv är egentligen värd att uppmärksammas, om du frågar mig…

Så för att öva mig i att stanna ännu mer  i nuet har jag denna vecka, påbörjat en ny resa genom Mindfulness-meditation-metoden.

I sex veckor kommer jag att följa online kursen “Explore Mindfulness” på Yogobe och låta mig guidas in genom meditation och mindfulness av lugna och pedagogiska Eleonora Ramsby Herrera, yogaläraren som leder kursen.

Jag började i måndags och har under denna första vecka mediterat i fyra kvällar samt tagit del om föreslagna förberedelser till meditation som också följer med i kursen, t ex olika typer av positioner som underlättar avslappningen. Som yogalärare har jag också chansen att använda mig av det jag lär mig på kursen, på mina egna klasser, vilket är win win 🙂

Effekten av denna kurs är redan påtagliga och det har blivit viktigt för mig att regelbundet koppla upp mig en liten stund varje kväll (eller ibland på dagen när det finns tillfälle).

VAD ÄR MINDFULNESSMEDITATIONMETODEN?

Det handlar om hjärnan!

Tänk att för inte så länge sen trodde vi att nervcellerna bara blev färre och färre med ålder och att kopplingarna (synapserna) mellan dessa nervceller gradvis förstördes utan någon som helst möjlighet till ny tillväxt.

Idag vet vi att det är precis raka motsatsen: dels kan vi få nya nervceller och nya synapser även på senare ålder och dels känner vi till fenomenet neuroplasticitet hos hjärnan, som innebär att det vi gör till vardags kan ha positiv inverka på vår hjärna och nervsystemet. Vår hjärna kan alltså programmeras på nytt till att lära sig nya saker när som helst i livet t ex ett nytt språk eller en ny idrott och precis på liknande sätt kan hjärnan också programmeras till att må bättre eller känna större positivitet i livet.

En tanke som inger oss mycket hopp!

Det är här meditation och mindfulness kommer in i bilden!

Enligt hjärnforskaren Sarah Lazar vid Harvard Medical School ger utövandet av meditation och yoga nämligen konkreta effekter på hjärnan vilket är någon sort bevis på det som många av oss som praktiserar dagligen har ”känt på oss” länge.

I Jon Kabat Zinns bok “Var du än går är du där” läser jag om Mindfulness-metoden, som innebär att lära sig att leva mer i nuet genom daglig meditation. Mindfulness-metoden härstammar egentligen från den gamla buddistiska traditionen men blev känd här i Västvärlden under c 40-talet genom bland annat just Jon Kabat Zinn, som var forskare i molekylärbiologi och såg hur meditation verkade hjälpa hans depressionssjuka patienter.

Idag tack vare magnetisk resonansavbildning (MRI) vet vi ännu mer om hur hjärnans olika delar förändras till det bättre när vi mediterar regelbundet och vi känner till att mindfulness -meditation kan hjälpa till med avslappning och minskning av  ångest och stress-symptom.

Mycket förenklat sagt, att vara närvarande i det vi gör verkar helt enkelt få oss att må bättre och kännas oss mer levande.

Nu fortsätter jag min onlinekurs på Yogobe och min resa genom Mindfulness-baserade tekniker och längtar redan till imorgon då veckan 2 av kursen inleds!

Häng med mig på resan genom Mindfulness!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.