Livias Yoga
Yoga World
acceptansåterhämtningBokrecensionInspirationMeditationYinYinyoga

Självinsikt och personlig utveckling – jag har läst nya boken “YIN YOGA”

“Du har redan allt du behöver inom dig och yinyogan kan användas som ett verktyg för att upptäcka det”.

Med dessa ord börjar den nyaste boken vi har idag om Yin Yoga. Och det är en svensk bok 🙂 Häng med när jag berättar om Johanna Wickströms nya bok “Yin Yoga – Mindre stress och en friskare kropp” som jag umgåtts med de senaste veckorna.

Mitt möte med yinyogan var för cirka 10 år sen då jag gick genom en svår tid i mitt personliga liv. Det var också under den tiden som min yogapraktik blev livsviktig och mer intensiv. Och det var just yinyoga, som blev den formen av yoga som jag drogs till och som var rätt att praktisera för mig då eftersom den gav en paus och en plats att “bara vara”, i stillhet.

Yinyoga erbjuder, precis som Johanna Wickström också skriver i sin nya bok, sätt att utveckla sin självinsikt och hitta tillbaka fokus på det som är viktigt för en själv. Att stanna i en inte-för-lätt position i flera minuter kan hjälpa en att lära sig att slappna av i det som kan kännas jobbigt, men ger också tid att pausa och att “få vara i kroppen”, någonting som flera och flera upptäcker de behöver mer av.

Johanna Wickström inleder sin bok med att förklara att hon skrivit sin bok då hon känt behov av en bok om yinyoga på svenska och också en bok som inte bara innehöll fysiska positioner utan också mer spirituella verktyg, som Johanna tycker klart ingår i yinyoga. I boken hittar du till exempel ett helt kapitel om meditation i bred bemärkelse och i denna läser jag för första gången också om flera lite annorlunda typer av meditation såsom dansmeditation, shaking och balansmeditation vid sidan av mer traditionella sittande meditationer och mindfulness meditation.

Boken börjar med att förklara hur yinyogan fungerar dvs vad som händer i kroppen när vi praktisera en mer statisk yoga där man sitter eller ligger stilla i 3-5 min per position. I det inledande kapitlet hittar jag också information och berättelse om hur yinyoga föddes och hur namnet kom till och det finns även information som jag inte är säker alla yinyogautövare känner till.

Visste du t ex att formen yinyoga egentligen skapades av amerikanen och kamp-sportmästaren Paulie Zink som tagit sig till och omtolkat den kinesiska läran? Paul Grilley och Sara Powers som kanske är mer kända tillsammans med begreppet yinyoga var lärjungar till P. Zink och vidareutvecklade yinyoga på sitt sätt samt döpte den till namnet Yinyoga.

Stora delar av boken är tillägnade yinyogapositionerna. Dessa är indelade i fem kategorier; bakåtböjningar, framåtfällningar, vridningar, uthållighetspositioner (där du är längre i), mellanpositioner (som är mer som pauser mellan vanliga positioner) och avslutande positioner.

Boken, som avslutas med förslag till yinyogaprogram tänkta till olika ändamål, är ett fint och klart ett värdigt nytt tillskott i min yogabibliotek. Den är personligt skriven och utöver fakta om yinyoga, hittar jag massor med vettiga råd och tips utifrån en korrekt och modern biomekanisk perspektiv som tillsammans med referenser till nya böcker och artiklar om ämnet, gör boken till  trovärdig och värd att skaffa!

Jag tänker att det kanske snart är dags för mig att återvända till yinyoga….<3

PS Håll utsikt på nästa Yoga World numret där själva Johanna visar ett av de yinyogapass som finns i boken!

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.