Livias Yoga
Yoga World
Anatomy Trains in MotionFasciaInspirationRörelseUtbildning

Anatomy Trains of Motion är i Stockholm – en kurs om fascia och rörelse i 360 grader!

Här är jag med mina två duktiga pilateslärare och helgens pedagoger. Anatomy Trains in Motions Leanne Hahn till vänster och Cecilia Douglas som så fint ordnade så att Anatomy Trains in Motion kunde komma till Stockholm. Foto: Karolina.

Under det senaste ett och ett halvt år har Sverige fått besök av en himla massa internationella, välkända och duktiga yoga- och rörelselärare och i fredags anlände för första gången till Sverige och Stockholm även Anatomy Trains in Motion för att hålla sin utbildning “Anatomy Trains in Motion. Myofascial Meridians for Movement Therapists”.

Så häftigt!

Häng med när jag berättar om kursen och de insikter och kunskaper som jag har fått med mig från kursen!

 

Ok. låt oss börja med att backa bandet lite….som jag tidigare skrivit här på bloggen, är vår traditionella kunskap om kroppen eller anatomi baserad på system som delar upp kroppen. Anatomiböcker och många av de kurser som fortfarande bygger på det, består av namn och bilder på enskilda muskler, ben, nerver mm. Allt detta är såklart människans påhitt och sätt att lättare kategorisera och prata om kroppen. Men kroppen är egentligen inte en serie av delar och vid sidan av klassisk anatomi har det sen några år tillbaka tillkommit ett nytt system som utgår från att allt i kroppen hänger ihop och hålls ihop av massa bindväv som omger varje muskel, ben, nerv mm. Denna bindväv, vars egenskaper är supermånga heter fascia.

Så redan för många år sen fick den genialiska manuell-terapeuten Tom Myers, som studerat hos de kända I. Rolf och M. Feldenkrais, idén att skapa ett system av fiktiva fasciala linjer eller tracks som fick samlingsnamnet Anatomy Trains, linjer som på senare tid visade sig motsvara på riktigt till delar av kroppens insida som hänger ihop. Fantastiskt hur nya mönster om hur delar av kroppen faktiskt kommunicerar med varandra, plötsligt kan uppträda bara man slutar fokusera på enskilda muskler och ben och låter ögat istället fokusera på det som hänger samman!

Leanne i bakgrunden och älskade tensegritets modell samt en grön gubbe som användes för att demonstrera en av fascians egenskaper, i förgrunden. Foto: Cecilia Douglas.

I Tom Myers system finns det 12 st (myo)fasciala meridianer (som inte ska förväxlar med meridianer i den kinesiska medicinen dock…) som alla för över krafter från ena till andra stället i kroppen. Vissa av dessa linjer är mer ytliga i sitt läge, andra är djupare, och de flesta korsar varandra någonstans. Så till exempel finns det två fasciala Anatomy Trains som både löper från foten till huvudet men en på främre delen och den andra på bakre delen av kroppen. Dessa linjer balanserar varandra både i sina funktioner och i sitt sätt att “jobba” i kroppen samt de samverkar också med andra linjer såsom sidolinjerna.

Under många år fanns det bara teoretiska kurser i Anatomy Trains och en fantastisk bok (som jag har läst flera gånger och läser om och om) med samma namn. Men för något år sen träffade Tom Myers yoga- och pilatesläraren Karin Gurtner som är skapare av Anatomy Trains in Motion, min kurs under denna helgen. Man kan säga att Karin, som dessutom genomgått en komplett utbildning i manuell terapi för att kunna förstå ännu mer om människokroppen, lyckades sätta Toms teoretiska kunskaper i ett rörelsesammanhang genom att skapa rörelsesekvenser som aktiverar de olika Anatomy Trains eller fasciala linjerna.

In action! Vi utforskar skillnaden mellan rotationer och spiraler…. Foto: Cecilia Douglas.

I Anatomy Trains in Motion lär man sig också om många flera kvaliteér som fascia har, t ex om fascians förmåga att deformera sig men också kunna återuppta sin form. Här nedan ser du hur vi alla håller en bit av en stor garn-nysta som vi kastat fram och tillbaka oss emellan i en typ av introduktionslek som kursen började med. När vi alla hade turats om att kasta nystan hade tråden bildat ett fantastisk nätverk vars egenskaper simulerade fascians; t ex om någon drog i ena ändan, påverkades alla andras sidor av nätet. Men när den kraften som förändrat nätverkets form lättade, återupptog nätverket så småningom sin form igen.

Det du ser är en modell om fascia!!!! Foto: Ingela Nordlander.

Extremt pedagogisk början på kurs!

Fascia kan också lagra rörelseenergi och återanvända den i en två stegs process som kan kallas för loading and recoiling och denna använder vi faktiskt varje gång vi går. Tänk lite på hur du går och om du gör det på ett effektivt sätt utifrån en fascial perspektiv, tar du varje steg på ett sätt där du kan återanvända så mycket som möjligt din rörelseenergi. Du kan alltså spara kinetisk energi och återanvända den tack vare fascians förmåga att laddas med kinetisk energi och sen frigöra denna vid behov, en mekanism som t ex alla professionella löpare har koll på.

Anatomy Trains in Motion bygger också på idén om att hållning inte är ett statiskt tillstånd eftersom kroppen egentligen aldrig är stilla och rör sig även när det inte syns. Trots att fascia har en otroligt potential att läka och hjälpa kroppen tillbaka till sin naturliga form efter en skada, kan stora krafter på kroppen medföra förändringar och avvikelser i fascia. Och Anatomy Trains in Motion lär att vi kan försöka “läsa av kroppen”. Med hjälp av Body Reading kan man holistiskt skanna in kroppen och försöka hitta eventuella orsaker till dessa fasciaavvikelser samt föreslår lösningar till att förbättra kroppens funktioner.

Alla pedagoger som undervisar i Anatomy Trains in Motion och Sling-kurserna som utgör nästa steg i en lång utbildning i Anatomy Trains in Motion har ryktet att vara på en väldigt hög nivå och så var det också med våra två skickliga läraren; den israeliska Leanne Hahn och hennes svenska assistent Cecilia Douglas som kämpat på för att få hit kursen till Stockholm och Axelsons Gymnastiska institutet (tack igen Cecilia!).

Nu ska jag låta kursens omfattande innehåll sjunka lite för att sen plocka ut de delar av utbildningen som jag själv finner mest intressanta att lägga till i mina yoga – och rörelseklasser.

Stolta jag med 21 nya Yoga Alliance timmar till min CV 😉

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.