Livias Yoga
Yoga World
AsanasLivias reflektionerpassningarYOGA MED LIVIAYogalärare

Yogalärardiskussion! Relationen – yogalärare och yogisar – 5 viktiga insikter att tänka på….

För några dagar sen publicerades ett inlägg i den största av FBgrupperna för rörelse och yoga som finns idag. Inlägget utgick ifrån hur vi yogalärare försöker leva upp till begreppet Ahimsa eller icke-våld samt pratar om ahimsa på våra klasser.

Men samtidigt som vi pratar om ahimsa, kan vi yogaläirare råka oavsiktligt “bruka våld” på våra deltagare genom flera beteenden och de ord som vi instruerar med mm…här går jag genom 5 st av Yonnie Fungs listade företeelser i förhoppning att kunna initiera till diskussion….häng gärna med!

Man kan undra om vad det för vits med att skriva ett inlägg baserat på en massa negativa effekter som vi som yogalärare inte menar att framkalla….men faktum är att det skadar inte att ta sig en fundering om vad vi säger och gör då och då, och det kan till och med vara så att du får någon ny insikt om hur du är som yogalärare?

Listan som finns i Fungs ursprungliga inlägg tar upp 6 kategorier: makt (power and agency), history, varför vi undervisar yoga (scope and practise), marknadsföring av yogaverksamhet (business practices), skador (injuries), och medgivande (consent).

Här nedan tar jag upp några av de punkterna listade utifrån det jag själv har upplevt eller funderat på 🙂

1. VI KAN ALDRIG VETA HUR EN ANNAN PERSON UPPLEVER EN VISS POSITION ELLER RÖRELSE

Det handlar om att ge instruktioner om en viss position eller rörelse med utgångspunkt att vi yogalärare vet bäst hur denna position ska vara men också hur positionen känns i kroppen. Även om vi behöver hitta generella instruktioner för att guida in alla deltagare i en position, kan vi ALDRIG ALDRIG ALDRIG – skrev jag aldrig? 😉 – egentligen veta hur varje deltagare upplever positionen i sin egen kropp. Vi kan liksom inte utgå ifrån vår egen upplevelse som universell eller hur?

Så ge gärna modifikationer på positionen och framför allt tänker jag, sträva att inte uttrycka dig såsom du hade den perfekta och enda variant för en position.

Jag tänker att man alltid kan föreslå hur en position kan kännas snarare än att affirmeras hur det ska/måste kännas.

Är du med mig?

2. VI ÄR INTE GUD ELLER GURUN – VI ÄR BARA YOGALÄRARE!

Detta har att göra hur vi är gentemot våra yogisar. Enligt Yonnies Fungs artikel lever guru-elev-relationen vidare, vilket ger en roll till yogaläraren som den som bestämmer över andra, vad andra ska göra utifrån en ide´att yogaläraren vet bäst. Inget som vi vill stödja vidare eller i alla fall inte jag. Det skulle aldrig falla mig in att vara någons guru och för mig är det självklart att guida in mina yogisar i deras egna upplevelse eller tolkningen av varje position istället att tvinga alla in i den variant som funkar i min egen kropp.

3. VI ÄR INTE TERAPEUTER ELLER LÄKARE

Vissa av oss är, antingen läkare, fysioterapeuter eller psykologer OCH yogalärare. Men de flesta av oss är BARA YOGALÄRARE…. så vi kan inte gå runt och slänga ut oss massa olika förslag på hur yoga ersätter mediciner eller har denna eller andra effekten på en sjuk eller skadad kropp. Även om vi ibland säger saker i all välmening, är det nog extraviktigt att passa sina ord här.

4. “VACKER” ELLER SNARARE FUL MARKNADSFÖRING. DET FINNS INTE EN YOGA-KROPP!

Vad ser du ofta -men inte alltid- på Instagram-yogakonton? Inte alltför sällan är det avancerade yogapositioner som görs av superflexibla och vackra yogisar. Under dessa bilder kan det finnas reklam om klasser eller workshops som denna lärare håller.

Det här ett indirekt sätt att “bruka våld” på de flesta andra yogisar som inte kan göra dessa positioner. Genom att publicera dessa foton kan man säga att man indirekt föreslår att alla ska kunna göra dessa positioner och att det finns, en Yoga-Kropp som är superflexibel. Förstår du vilken ångest detta kan framkalla hos de flesta yogisar som inte är flexibla… Detta är liksom raka motsatsen till att tänka att yoga är för alla! Vi (läs jag) gillar inte alls detta….

5. HANDS ON-PASSNINGAR NÄR DE INTE ÄR FÖRANKRADE OCH UTAN ETT HÄLSOSAMT SYFTE ÄR NO-NO

Att sätta händerna på någon som du inte känner och som kanske inte ens ser att du är på väg att göra det, är bara no-no!

Fysiska passningar måste vara förankrade. Och om vi har glömt att fråga, får du fråga i alla fall i sista minuten och innan du sätter händerna på någon annans rygg, så att den deltagaren får möjligheten att säga ifrån om den vill!

Sist och inte minst, varför passar vi överhuvudtaget? Helt ok, om du frågar mig om det är för att hjälpa till med att rikta andetaget och öka kroppsmedvetenhet eller om någon är på vägen att göra sig illa. Tyvärr är min erfarenhet att det fortfarande passas utifrån en ide´om att tvinga in deltagarna i en fix och unik linjering för just denna position…..

och detta är liksom en rest av en estetisk typ av yoga som jag i alla fall inte är del av…..

VAD TYCKER DU YOGALÄRARE OM ALLT DETTA? SKRIV OCH BERÄTTA GÄRNA <3

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.