Livias Yoga
Yoga World

Det handlar om Hamstrings eller baksida ben

….dessa hamstrings som ofta är så tighta och “korta” att du kanske inte har så lätt i dina framåtfällningar….det är i alla fall så det verkar vara “för halva befolkningen” dvs det är många som behöver stretcha och töja.

…och den andra halva av befolkningen då?

Jo väldigt många av oss om inte alla, vågar jag påstå, har nytta av att stärka baksida ben och det är här vi får lite problem om vi inte gillar styrketräning och t ex raka marklyft eller fällkniv på knäna. För hur är det med yoga? Finns det positioner som stärker hamstrings i yoga? Nja……

Inom traditionell yoga, i alla fall töjer vi mest och stretchar ….men i den moderna och nyare yoga däremot, ingår numera även “rörelse” eller  Movement och det är här vi kan lägga till i övningar som stärker hamstrings i vår praktik.

Varför? Jo, därför att vi generellt behöver alltid en grundstyrka i hela kroppen, så även i hamstrings….dessutom ju mer varierande vi kan röra oss till vardags desto bättre.

Jag tycker verkligen att detta med styrka till komplement till yogas rörlighet är viktigt och om du kikar här kan du få tips på hur du kan jobba med hamstrings styrka i halvbryggor genom användning av en filt.

Och här nedan får du se ett par nya videon som jag spelade in idag, och som också har hamstrings i fokus. I både videon behöver jag hela tider pressa hälarna mot yoga kloss(arna) och mot sätet för att inte tappa klossarna (vilket jag gör i alla fall efter ett tag ;)). Att hålla  längre tid på detta sätt kallas för isometrisk kontraktion och innebär att du jobbar med musklerna utan att det sker någon rörelse.

Bra grejer att jobba med, kan jag intyga! Och rätt så svårt…

I video 1 försöker jag hålla den isometriska kontraktionen i hamstrings samtidigt som jag utför en ensidigt katt och ko. Som du ser i videon är mina rörelser i katt och ko ganska begränsade eftersom mitt fokus är vid hamstrings. Jag måste dra hela tiden klossen mot rumpan och på så sätt hålla kontraktionen….

 

I video 2 var det rätt svårt att börja eftersom man behövde placera klossar och hålla dem båda på samma sätt som förut tryckta mot sätet och däri upprätthålla hela baksidan ben i konstant kontraktion samtidigt som jag skulle placera mig på knäna. När jag väl hade lyckats med det, försökte jobba med rörelse i överdelen av ryggen. Även här var mitt fokus på hamstrings så rörelsen i ryggen blev lite sekundärt här.

Testa gärna och låt mig veta hur det gick 😉

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.