Livias Yoga
Yoga World
andetagInspirationMeditationMedveten närvaroMindfulnessYOGA MED LIVIA

Explore Mindfulness – medveten närvaro med Yogobe och Eleonora Ramsby Herrera

Foto av Emmi Roosling.

I sex veckor har jag haft förmånen att regelbundet “umgås” online med yoga- och meditationsläraren Eleonora Ramsby Herrera som leder Mindfulness meditationer inom Yogobes onlinekurs “Explore Mindfulness” och i fredags träffades jag och Eleonora eller Ellie såsom hon kallar sig på ett kafé i stan, för att prata om online kursen, yoga, mindfulness och i allmänheten om livet.

Häng med så får du höra mer om hur onlinekursen kom till, dess upplägg och om denna intressanta yogaprofil!

När jag stiger in på Pascal vid Odenplan har Ellie redan hittat bord åt oss och jag möts av ett varmt leende och två pigga och klara ögon. Strax efter det, börjar vi prata….och så pratar vi och pratar…i cirka två timmar – enda paus för att hämta mer kaffe! Två timmar som jag upplever bara så långa som få minuter.

Tiden bara försvinner iväg när sällskapet är trevligt och många är de intressanta ämnen!

Ellie är född i Skåne och under den tiden vi sitter där och pratar, hinner hon byta språk obehindrat flera gånger från svenska till engelska, ett språk som hon känner sig mer bekväm med, då hon nu sen många år tillbaka bor och är verksam i London. Men Ellie jobbar ännu mer internationellt, t ex i Lissabon; hon besöker dessutom regelbundet Öland och Stockholm flera gånger om året där hon håller regelbundet 200-timmars yogalärarutbildningar tillsammans med andra yogalärare.

När jag frågar Ellie om hur hon först kom i kontakt med yoga och Mindfulness-meditation berättar hon att hon växt upp med en mamma vars ursprung är från i en liten by i Costa Rica. Ellies mamma växte således upp i nära kontakt med naturen och när hon kom till Sverige, fortsatte hon att vårda den nära relationen med naturen och att värdesätta vikten att ta hand om kroppen och själen genom meditation, stillhet, och introspektiv analys. Ellie alltså växte upp med alla dessa värderingar runt omkring sig och hon kom således i kontakt med meditations praktik redan som mycket ung; hon berättar hur hon som litet barn lyssnade på guidade meditationer innan sovdags. Och vid 12 år upptäckte Ellie även den fysiska yogan, mycket tack vare sin pappa som var särskilt intresserad av hur träning och rörelse hjälper oss att leva mer hälsosamt.

Parallellt med yoga och meditation, fanns även dansen i Ellies liv som hon har en kandidatexamen i från London Contemporary Dance School (samt har studerat på Balettakademien i Stockholm och vid Martha Graham School i New York ), och som komplement till dansen och yogan fanns det även somatiska tekniker som Alexander teknik och Feldenkrais.

Vad är Mindfulness meditation då?

På frågan om vad Mindfulness meditation är för henne svarar Ellie “för mig handlar det om en kontakt som man skapar med sig själv och sin upplevelse i nuet genom en medveten närvaro. Den fysiska yogan tillsammans med meditation, har hjälpt mig att hålla mig frisk och stark och detta har med åren blivit något som har integrerats i alla domäner i mitt liv. Det bästa utav allt är att kunna applicera detta i relation till andra människor och jag trivs bäst med att praktisera detta både i relation till mig själv och min omgivning”.

Vi kommer in så småningom in och samtalar om den bakgrund som Ellie har inom Mindfulness meditation och Ellie berättar om en av de lärare som har betytt mest för henne, nämligen Michael Stone som gick nyligen bort, strax innan Ellie skulle assistera honom på hans nästa planerade utbildning på Yogacampus i London.

Ellie inspirerades mycket av att Michael kunde förmedla mindfulness meditation praktiken på ett fantastiskt klart och enkelt sätt samt att han applicerade Mindfulness på ett bredare vis. Han betonade ofta vikten av att ta ansvar på den lilla som på den stora planen, i egenskap av både medborgare och medmänniska.

 

Hur kan Mindfulness-praktiken appliceras i större sammanhang?

På frågan “Kan du ge mig ett konkret exempel om hur Mindfulness kan gå från att vara en mer individuell typ av praktik där ens egna kropp och själ står i fokus, till att innefatta andra människor?” svarar Ellie att lika bra som när du genom Mindfulness lär dig att uppmärksamma dina egna tankar och fysiska förnimmelser, kan du lära dig att uppmärksamma andra människors behov och röst; till exempel genom att ringa upp en vän och prata med denne/denna istället för att såsom vi alltid gör nuförtiden, skriva ett mejl eller skicka ett meddelande på Messenger. Det är också genom Mindfulness som du kan bli mer uppmärksam om den miljön du lever i, vare sig det handlar om djur och växter, eller om det handlar om din familj och de vänner du har runt dig och bryr dig om. Vidare förklarar Ellie att ”Källan till ett liv utav värde ligger i den genuina kontakten och mötet med dig själv och din omgivning. Utan kontakt finns mycket lite empati och omtanke”.

Hur kan man lättast börja med Mindfulness- meditation? Det handlar om ritualer, icke prestation och medlidande

Att etablera en praktik utifrån ett Mindfulness meditation-perspektiv kräver “commitment” och tid och precis som med vilken ny vana som helst måste man lära sig det och det kan man bara göra genom att öva och “träna” sig att sitta lite längre för varje dag och konfrontera sig med sina tankar.

Men det finns tips och saker som man kan göra för att underlätta. Ellie pratar t ex om hur viktigt det är att praktisera medkänsla och acceptans över sin process. Vi har alltid bättre och sämre dagar och för att inte sätta press på sig själv, är det viktigt att man accepterar hur ens dag är och anpassa sin meditationspraktik utifrån det. Om man inte har tiden eller om en dag inte erbjuder de praktiska förutsättningar för att praktisera, kan man ersätta denna med annan typ av ”self-care” just den dagen, och försöka meditera dagen efter utan att känna stressen att utöva meditation slaviskt varje dag vid en viss tid.

Bland andra verktyg som kan hjälpa oss att etablera en Mindfulness meditation- praktik finns också, säger Ellie, ritualer. Att förbereda sig själv mentalt, fysiskt och rent praktiskt för sin meditation. Exempel på detta kan vara att organisera sitt utrymme där en ska sitta och meditera, kanske förbereda en kopp te eller kaffe innan, ta en dusch eller göra några fysiska övningar för att förbereda kroppen för att sitta. Det är även viktigt, säger Ellie, att ta sig tid att varsamt förbereda sin sittande meditationsposition på ett sätt som skapar de bästa förutsättningarna för kroppen att vara bekväm i. Du kan använda dig av eventuella redskap som kuddar, filtar, blocks eller alternativt en stol att sitta på. Syftet med detta är att de fysiska förnimmelserna som kan komma upp under de minuter vi sitter i meditation, inte ska behöva störa ditt fokus.

Foto av Magnus Keijser. Ellie guidar in Cecilia till Mindfulness meditation.

Explore mindfulness med Yogobe

I Yogobes online kurs Explore Mindfulness finns det med många fler tips för att lättare lära sig att börja meditera; t ex visar Ellie hur man kan sitta, och det finns även liggande positioner för avslappning; kursen, som är en fin introduktion till Mindfulness meditation-metoden, innehåller guidade meditationer för 6 veckor och dessa meditationer är uppbyggda på ett metodiskt, avskalat och enkelt sätt så att du ska kunna sitta längre och längre tid (men om det inte funkar är du välkommen att stanna kvar på den nivån där du är…).

Det som är häftigt och som har hjälpt mig under dessa sex veckor är dels att du genom kursen skapar ett avtalat möte med dig själv och din meditation dag för dag och vecka för vecka så det är lättare att dyka upp när du ska följa ett program, och dels att meditationerna alltid är guidade i början så du får hjälp att hitta andetaget och ”landa”, vilket jag tycker är fortfarande det bästa verktyg till meditation. Efter denna inledning och guidning så skapar du ett inre utrymme för att observera din inre upplevelse på egen hand, men yogaläraren Ellie är kvar bredvid, så du är aldrig ensam, en förtröstansfull tanke speciellt om du aldrig har utövat meditation.

Allt som allt känns det som kursen har givit mig som redan undervisade i metoden en riktigt fin introduktion till Mindfulness och jag kan varmt rekommendera Yogobes kurs. Med Eleonora Ramsby Herrera

Att jag dessutom fick ett fint samtal och en god kontakt i Ellie var ett plus!

Klicka här för att komma i kontakt med Ellie och se kommande retreats, workshops och utbildningar och följ henne gärna på Facebook Yoga with Ellie Ramsby eller Instagram eleonora.ramsby.herrera.

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.