Livias Yoga
Yoga World
chantingHarmoniumi huvudet på en yogalärareInspirationmantraRöst

“Det är lätt att spela, vill man bara, så går det” – på harmonium-lektion med Helene Lind

Du kanske har haft förmånen att lyssna på dess vackra ljud på en kirtan eller en sammankomst mellan yogisar och liksinnade som samlas och sjunger mantran tillsammans. Eller så har du, som jag, fått smakprov på detta instrument på workshops om tantrayoga.

Det handlar om Harmoniet, ett vackert och lite mer ovanligt musikinstrument, som jag personligen upplever som en blandning av ett orgel och ett dragspel.

Men var är egentligen ett harmonium och hur används det i yogasammanhang och så framförallt hur lätt är det att lära sig spela?

Igår åkte jag från ena till andra sidan av stan för att träffa yogaläraren Helene Lind som undervisar i bland annat harmoniumteknik och jag fick en ordentlig introduktion om detta fantastiska instrument.

Häng med i en resa genom musik, mantra, och viljan att dela med sig av det som man älskar!

Ni vet inte det men bland mina än så länge oförverkligade drömmar finns det att lära mig att spela ett musikinstrument. Här i Sverige verkar det vara självklart (i alla fall om jag tänker på hur det var när mina barn gick i skola) att alla skolbarn får prova på åtminstone blockflöjt på musik och i bästa fallet även flera instrument. Men i den Italien där jag växte upp, var det inte på kartan att man skulle få lära sig att spela ett instrument. Inte ens i privatskolan som jag gick på….så har jag kvar den drömmen….

Förra veckan annonserade Helene Lind ut på en av våra FBgrupper för yoga att hon sökte ett par elever utan förkunskaper i musik för att öva sig på att lära ut grundtekniken för att kunna spela harmonium, vilket Helene tänker börja så småningom erbjuda. Inte helt överraskande var vi många som ville komma hem till Helene och ta denna fantastiska chans och jag själv fick komma på besök för att sen kunna skriva här om min erfarenhet.

Så i går morse klev jag in i ett mysigt och ljust rum som Helene gjort i ordning för att där kunna sjunga och spela sitt harmonium dagligen. Harmoniet hade förstås bästa platsen i rummet bredvid yogamattan.

Vad är ett harmonium?

Vår träff börjar med en introduktion om harmoniet som är ett instrument som ingår i orgelfamiljen och Helene berättar att det funkar lite som en säckpipa då man pumpar in luft via en yttre bälg. Den samlade luften behöver sen komma ut, och det gör det i detta fall genom att vi trycker ner de olika tangenten och spelar.

Vi pratar också om ursprunget för instrumentet som inte är helt säkert men sägs vara danskt även om vi idag mest associerar harmoniet till Indien. Vi går genom hur ett harmonium är uppbyggt och det är superintressant att höra om många små detaljerna om instrumentet som t ex att det finns tre träslag som ett harmonium kan bestå av.

Helene, som undervisar Kundalini- och yinyoga, berättar att hon först kommit i nära kontakt med harmonium i Indien i samband med en yogalärarutbildning (Nada Yoga Teacher Training) för några år sen. I denna utbildning ingick också tre klasser per dag tillägnade musik under vilka deltagarna fick sjunga skalor och lära sig också hur man spelar ett harmonium. Men det var först när Helene hade kommit tillbaka hem och skaffat sitt eget instrument som hon började spela på riktigt. Och det kom att bli många timmar spelande varje dag och en riktig passion, vilket märks tydligt genom Helenes engagemang. En passion som Helene nu vill dela med sig till andra genom att lära ut grunden för spelandet av ett harmonium!

Harmonium och mantra-sjungande

Helene berättar om att det finns tre huvudtyper av mantran (superspännande för mig att få lära mig mer om sånt med!): tantriska mantran som kan vara enstaviga, så kallade bijamantras, eller vara av längre karaktär ; mantran från bhaktiyoga där man upprepar namnen av olika gudar som Krishna eller Sitah; och vediska mantran som är mer komplexa och innehåller många ord. Beroende på vilken typ av mantra man väljer att sjunga varierar melodin som ackompanjerat sången. I alla fall är både orden som mantran består av och dess ljud samt harmoniets vibrationer viktiga.

Du behöver inte ha en musikteoretisk bakgrund för att lära sig att spela harmoniet!

Men oberoende från vilket mantra det handlar om, berättar Helene, att det är lätt att lära sig att spela även om du inte har en teoretisk musikbakgrund (hon själv har inte det). Harmoniet spelas bara med en hand då den andra handen måste kontinuerligt pumpa in luften i instrumentet, vilket förenklar spelandet. “Det är lätt att spela, vill man bara så går det!” – säger Helene.

Helene fortsätter och berättar att hon nu öppnar upp för möjligheten att få komma till henne och lära sig grunderna. Hon säger “det som jag skulle vilja är att låta folk få pröva, få en bra introduktion om instrumentet och lära sig grunden, och sen så hoppas jag att de tycker att det är så roligt att de köper ett instrument själva och fortsätta öva hemma”.

Hur går en introduktionen med tre lektioner med Helene till?

Om du kommer tre gånger till Helene får du dels en fin introduktion om instrumentet och om hur det funkar. Sen får du bekanta dig med de olika tonerna i en oktav, som heter Sargam, och övar dig på fingerföring – det finns nämligen flera tangenter än vad dina fingrar är så det är viktigt att lära sig att flytta fingrarna i takt att du vill spela olika toner. Du får också lära dig att spela några melodier och låtar med ackord.

Efter den detaljerade genomgången som jag fick, var det äntligen dags för mig att prova på att spela! Första gången så inte helt lätt! Men ohi va kul det var! Och redan efter ett kort tag, med Helenes stöd och instruktioner, började jag känna mig redan mer bekant med harmoniet. Ja, så pass bekant att jag också blev kär i detta instrument, precis som Helene och många andra! Så vem vet vad detta leder mig till???

Här kan du hitta Helene så att du också kan testa att spela detta fantastiska spännande instrument!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.