Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionInspirationMandalaMedveten närvaroMindfulnessNärvaropersonlig utveckling

BLOMSTER- MANDALA för mindfulness med Hanna Wendelbo – jag har läst “Hannas Blomsterpill & mönsterlek”

Att uppnå känslan att man är i nuet genom att kreativt skapa. Går det? Ja, det gör definitivt! Och om du, som jag, läser konstnärens och designers Hanna Wendelbos fantastiska nya bok “Hannas blomsterpill & Mönsterlek” får du veta hur.

Häng med så berättar jag om en bok som inte explicit handlar om yoga men som i hela sin enhet andas yogafilosofi!

Bland de många yogavänner och kollegor samt yogastudion som jag följer på Instagram finns det en del “icke-yogiska” konton som jag håller kär; det kan vara vänner som mest postar bilder om sin vardag och det kan vara som i detta fall, Instagram-konton som inspirerar genom sina fantastiska foton och texter. Så sen längre tid tillbaka följer jag inspirerande Hanna Wendelbo @hannawendelbo som förenar sin konstkunskap och talang med ett stort intresse för blommor och trädgårdsodlande.

Och för några dagar sen fick jag hem Hannas första bok! Så tacksam! Jag fick hem en vacker skatt och en lättläst och vacker bok som verkligen är till alla!

Du kan låta dig inspirera av Hannas spännande personlig historia, om hon som barn växte upp i ett hem där kreativiteten och skapandet var liksom helt självklara och där material till skapandet alltid fanns tillgängligt. Hanna berättar att hon som barn kunde sitta på golvet och pyssla, rita, måla mm i flera timmar, en barndom som jag tänker måste ha spelat en stor roll i Hannas senare val av utbildning till designer och konstnär.

Hanna bor med sin familj i ett hus vid havet utanför Kungsbacka där trädgård och växthusodling står i fokus. Hennes berättelse om hur hon varje morgon tar en promenad ute i trädgården och kollar vilka blommor har öppnat sig eller kommit upp och det som har hänt i sin trädgård, skapade  en önska att faktiskt åka ner på besök för att se denna fina trädgård och den kringliggande naturen ifrån vilken Hanna hämtar all sin inspiration till sina vackra mönster. Mönster som sen får pryda tapeter, gardiner och till och med tändsticksaskar och födelsedagskort!

MANDALA AV BLOMMOR – att skapa något från naturen som går tillbaka till naturen

Hanna skriver sen om hur hon länge tänkt på hur det “inom designvärlden pågår en diskussion om huruvida det är försvarbart att göra fler produkter till en värld där allting redan finns”. Alltså hur kan man skapa och producera nytt utifrån en hållbarhets tanke?

Det var då Hanna kom på idé att skapa Mandala av blommor och blad. För det du gör då är att du plockar materialet som redan finns ute i naturen, skapar en vacker produkt (kolla gärna på Instagram @hannawendelbo för ännu flera otroligt vackra mandala!) som du kan föreviga genom att fota av den eller rita av det. Och efteråt kan du bara plocka upp alla kronblad, pistiller m fl blomdelar och bara skaka dem ut i naturen igen.

Tillbaka till naturen. Fantastiskt fint tanke.

Mandala inom buddismen och hinduismen är geometriska mönster som representerar kosmos, skriver Hanna och mandala inom dessa tron, blir ritualer som används som hjälpmedel till meditation.  Och om du som jag har någon gång testat att skapa en mandala med blomdelar (eller stenar/snäckor) kommer du säkert ihåg hur lugn och fokuserad du var medan du skapade mandalan, och hur alla dina sinnen, känseln, lukten och synen aktiverades i själva skapandet!

 

I vackra boken “Hannas blomsterpill & mönsterlek” får du hjälp att steg efter steg lära dig att skapa blomstermandala, men också att göra speglade mandala och kalejdoskopbilder av blommor.

Men boken är också en fin introduktion till att börja rita mönster och i boken finns det också ordentliga verktyg att starta smått om du är ny till detta och vill prova.

Hanna berättar om vilka material du kan använda, men också om hur du kan välja färger för att börja skapa mönster.

Jag tyckte också om mycket de tips som finns i boken om hur du praktiskt kan tänka kring kreativiteten och skapandet, t ex vilka typer av arbetsplatser där du kan skapa, hur du kommer igång och hur du kan resonera när de produkter du tar fram inte upplevs som vackrast…. alltså hur du jobbar med icke-prestation och acceptans och fokusera på själva skapandeprocessen istället för att en slutprodukt. Alla dessa insikter är så väldigt påminnande och applicerbara till YOGA!

Jag rekommenderar varmt denna bok: du blir glad bara att titta på fotona och när du sen läser texten hittar du en mängd kloka tankar som kommer till nytta i din vardag.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.