Livias Yoga
Yoga World
CommunityDonationsklasserHjärtdagenInspirationYoga helg

Yoga med hjärtat – för hjärta – Hjärtdagen 2019

Jag är alltid stolt över det jobbet som jag och mina kollegor yogalärare utför. Tänk vilken chans vi har att sprida yogas många fina aspekter bland andra människor! Men så finns det också speciella gånger när jag känner mig ännu stoltare att vara yogalärare, till exempel när yoga kan användas till att sprida betydelsefulla budskap och kunskap kring saker som är livsviktiga.

Igår var det en sådan dag – Hjärtdagen hölls för nionde år i rad och med hjälp av yoga samlade in pengar till förmånen av Hjärt- Lungfonden.

Nedan berättar jag mer om själva eventet och på vilket sätt vi alla kan fortsätta bidra.

I hjärtat av Sundbyberg ligger MM Yogastudio, en studio som startade för hela sex år sen med en enda shala, men som under åren har växt till en väletablerad studio som erbjuder många olika typer av klasser och PTyoga samt olika behandlingar.

När jag kliver in på studio och lämnar det snöiga vädret utanför, möts jag av varma leenden från vänner Mia och Malou, som driver studio. MM Yogastudio känns välkomnande och när jag kommer in pågår redan Hjärtdagen, som jag speciellt kommit för, och vi är många förväntansfulla yogisar som vill uppmärksamma det viktiga budskapet som är kopplat till dagens event.

Snart får jag också sällskap av yogaläraren Susanne (Sussie) Engren som är initiativtagare till Hjärtdagen, en välgörenhets evenemang som hålls årligen vid MM Yogastudio för att samla pengar till forskning om hjärta och dess hälsa, inom ramen av Hjärt-Lungfonden.

Sussie, som också håller yogaklasser vid MM Yogastudio, berättar för mig om den personliga bakgrunden som ligger bakom denna viktiga dag. Sussies son, som idag är nio och ett halv år gammal, fick genomgå ett nytt hjärtbyte när han var ett år gammal och Sussie berättar om hur det var när hon och maken kom hem från Lund där transplantationen hade ägt rum, med en glad parvel vars liv hade förlängs tack vare forskning.

Sussie såg då på Hjärt -Lungfondens hemsida att de hade insamling till förmånen av forskning om barnhjärta och att de uppmanade till att organisera egna initiativ med samma syfte. Sussie berättar vidare: “att det var då första året vi engagerade oss, för det kändes helt naturligt att göra det”. På det sättet startade denna insamling som har långsamt vuxit till år efter år.

Work by Suz har till och med designat ett smycke som säljs till förmånen av Hjärt-Lungfonden.

I samband med sin första yogalärarutbildning, kom Sussie fram att hon kunde fortsätta samla in pengarna genom att använda yoga och hon började då hålla donationsklasser vid olika studio runt i Stockholm. Bland de studion som Sussie besökte var även MM Yogastudio och så småningom förvandlades dessa klasser till en hel dag – Hjärtdagen – som hålls nu varje år liksom en tradition.

Sussie berättar att Hjärtdagen är hennes sätt att ge tillbaka till forskning som faktiskt förlängde livet på hennes son och att det är glädjande att det nu är så väldigt många som är engagerade och involverade i insamlingen.

Och årets Hjärtdagen erbjöd precis som tidigare år, ett fantastiskt program av klasser och föreläsningar hållna av bästa yogalärare vilka alla ställde förstås upp gratis för att samla pengarna till förmånen av Hjärt-Lungfonden.

Vanligtvis på söndagarna undervisar jag yoga från morgonen till kvällen men idag hade jag lämnat min morgonklass till en kollega för att besöka Hjärtdagen samt hinna med att åtminstone delta vid dagens andra klass som hölls av en av mina favorit lärare, den fantastiska Julie Martin.

Efter klassen och god fika

och efter många varma kramar från flera yogalärarvännerna (kul att ses igen Maria och Tina!), vandrade jag lugnt hemåt på vägen till min eftermiddagens kurs med ett leende på läppar och en känsla av att, om än i liten skala, själv ha bidragit till denna viktiga dag.

Om du också vill bidra till forskning om Hjärta kan du fortsätta donera till Swishnumret nedan.

Det är viktigt och räddar livet!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.