Livias Yoga
Yoga World
AyurvedaBokrecensionlivsstilsförändringarpersonlig utveckling

Med Tia Jumbe på resan genom AYURVEDA – ett tusentals år gammalt system som vårdar livet!

Det är, tycker jag, att betraktas som något som är större och mer övergripande än yoga och meditation även om dessa gärna ingår i det; och det kan beskrivas som en livsfilosofi som bygger på tron att vi människor verkligen är en del av naturen och härmed bör leva i harmoni med naturen.

Det handlar om AYURVEDA som jag nu fått fantastiska förmånen att lära mig mer om tack vare Tia Jumbe och hennes ambitiösa bok “Nystart i livet med AYURVEDA”. Och det går också snart en ny online kurs om Ayurveda för oss yogalärare! Häng med så berättar jag mer om allt det här!

När jag gick min grundutbildning i Viryayoga ingick det en hel dag med föreläsningar om Ayurveda hållna av en riktigt duktig specialist i ämnet. Jag minns så väl att jag var mycket nyfiken om ämnet redan då, även om jag, som ex forskare i naturvetenskap, ärligt talat ifrågasatt då en del saker som presenterade som allmängiltiga men som det inte fanns (finns) något belägg för.

Under åren har jag fortsatt att intressera mig för Ayurveda och lusten att fördjupa mig ännu mer i ämnet har växt. Ayurveda erbjuder ju så många möjligheter till små som större livsstilsförändringar och jag tänker att man inte måste anamma precis allt som Ayurveda förespråkar. Istället kan man “plocka” det som man behöver och det som känns nära ens egna personlighet.

Jag blev därför superglad när yogalärarkollegan och ayurvediska hälsorådgivaren Tia Jumbe frågade mig om jag ville läsa och recensera hennes ambitiösa bok “Nystart i livet med Ayurveda” som kom ut för bara ett halv år sen och som under denna korta tid redan lästs av många intresserade.

Men låt oss backa bandet lite och se om vi kan definiera lite mer vad Ayurveda egentligen är.

Vad är Ayurveda? Det handlar om att bibehålla balans

Tia berättar i sin bok att Ayurveda är “en tusentals år gammal hälsovetenskap, och ett av de äldsta och mest omfattande systemen för hur vi kan leva och ta hand om oss själva för att uppnå största möjliga lycka och hälsa” och här har hälsan en bredare definition och innebär att vi är friska men också att vi lever ett tillfredsställande liv.

Ayurveda hjälper oss att leva ett liv som är gott nog, helt enkelt.

Ayurveda syftar till att förebygga sjukdom men till skillnad från skolmedicin, bygger Ayurveda på en holistisk syn enligt vilken vi mår som bäst när kroppen och sinnet är i balans och integrerade. Precis “allt”, hur och vad vi äter, vår sömn men också yoga- och meditationspraktik, samt hur vi förhåller oss till våra medmänniskor och resten av naturen, samverkar och behöver vara i balans om vi ska må bra.

Ayurveda erbjuder härmed flera olika verktyg för att börja leva mer hälsosamt och känna oss lyckligare och mindre stressade, bara vi är beredda på att genomföra förändringar i vår livsstil.

Om förändring handlar det mycket om i denna personligt skrivna bok, som inte bara är intressant och lärorik för sitt innehåll men också fantastiskt fin att hålla och bläddra i, tack vare en tilltalande layout med vackra foton och en klar och lättläst text som bara en förre detta journalist och skribent som Tia kunde skriva!

Så vid sidan av konkreta fakta och tips om Ayurveda för dig som vill leva i enlighet med denna lära, innehåller Tias bok en handledning om hur det kan vara att gå genom en livsförändring, liten som stor, med de utmaningar som du kan komma att gå genom. Denna del av boken tilltalade mig alldeles speciellt då jag själv befinner mig nu arbetsmässigt vid ett vägskäl och jag tänker att innehållet i denna del av bok borde komma många fler till pass då i princip alla går genom sådana förändringstider då och då…

Rymd, luft, eld, vatten och jord och rymd, luft, eld, vatten och Ayurvedas doshor

“Nystart i livet med Ayurveda” fortsätter sen med en genomgång av Ayurvedas fem elementen – rymd, luft, eld, vatten och jord – som är universums byggstenar, och som också styr de tre energiprinciperna eller doshorna vata, pitta och kapha. Dessa energiprinciper reglerar allt inom och utanför oss enligt Ayurveda.

Vi människor är sammansatta av alla tre doshorna, vilka kännetecknas av egna egenskaper. Det är dock vanligt att ena dosha dominerar hos oss.

För att ta reda på vilken typ av dosha vi har mest av finns det olika sätt att gå tillväga och i boken finns det detaljerade test med frågor (att göra minst två gånger med några dagar emellan) som kan vara av hjälp för att förstå vilken ens egen dominerande dosha är och dess tillstånd. Varje dosha kan nämligen också bli i obalans och genom att ändra på hur vi lever (kost, sömn mm) kan vi försöka balansera doshorna och må återigen bättre.

Igen handlar det om att förändra ens livsstil.

Hjärtat har alltid rätt

Ungefär vid mitten av boken kommer vi till ännu ett favoritkapitel, med rubriken “Hjärtat har alltid rätt”. Där läser jag om att inom Ayurveda finns det två hjärtan; dels det fysiska hjärtat som pumpar runt blodet i kroppen, dels ett emotionellt hjärta som hanteras och lagrar alla typer av känslor från glädje till frustration och ångest m fl. För att kunna aktivt lyssna på detta emotionella hjärta behöver vi pausa och ge oss själva tiden och enskildhet.

Tia ger oss konkreta tips för att hantera stress och förbättra nattsömn, t ex genom etablering av en meditations praktik. Människor som är mer avslappnade och sover regelbundet och bra är också ofta i större ayurvedisk balans.

En stor del av Tia Jumbes bok tillägnas också det som kanske oftast är det som vi förknippar med Ayurveda.

Hur vi kan förändra vår kost så att den servar oss bättre.

Ayurveda är inte någon diet eller förespråkar inte för någon typ av kosthållning. Ayurveda bygger däremot på tron att maten kan vara medicin så att genom att veta vilken dosha som domineras eller vilka obalanser som finns hos dig kan du, utifrån din egen dosha, genom kost “balansera tillbaka kroppen”. Det handlar inte bara om vad vi ska äta utan också hur tillagad maten bör vara och om vilka livsmedel ska eller inte ska ätas ihop mm. Centralt i Ayurveda är nämligen inte bara det vi äter utan näringen från maten vi äter som verkligen absorberas in i kroppen. Att ha en fungerande matsmältning – agni på sanskrit – är superviktigt och Tias bok innehåller en mängd tips på hur vi praktiskt kan upprätthålla en sådan matsmältning såsom t ex att genom att äta när vi faktiskt är hungriga och inte bara för att det är lunch/middagstid, äta varmt och tillagad mat och tugga maten ordentligt.

Ayurveda och yoga – partners i andlighet

Ayurveda och yoga – partners i andlighet

Sist i boken (utöver den ambitiösa resurslistan med asanas, Pranayama- och meditationsövningar mm som kommer på slutet) kommer kapitlet om Rasayana – läran om föryngring, som jag inte hade hört tidigare om. Inom Ayurveda finns det nämligen en idé om att vi aktivt kan se till att hålla oss friska och åldra långsammare. Det handlar inte om att motverka rynkor utan att vårda kroppen och hjärnan så att de fortsätter att vara vitala och välfungerande länge. Återigen handlar det om helheten; hur vi äter och sover, hur våra dagar ser ut i strukturen och hur vi beter oss mot andra människor.

Sammanfattningsvis tycker jag att väldigt mycket av de principer som Ayurveda bygger på är supervettiga och inget kontroversiella alls. Att äta och sova bra, att ha rutiner, stressa mindre och var en bra person mot sin omgivning är alla självklara saker som vi ändå behöver oss påminna om att göra då och då, och Tia Jumbes bok är en fantastisk ingång till att komma igång med livsförändringar i Ayurvedas namn!

Ayurveda för yogalärare – online kurs, kom du med!

Tia som håller regelbundet i kurser, workshops och konsultationer i Ayurveda samt bloggar om Ayurveda, drar i höst igång en mailkurs i Ayurveda för oss yogalärare så att vi ska få större kunskap om Ayurveda och ökad förståelse på hur yoga och Ayurveda kan komplettera varandra. Kursen startar 26 augusti och löper under 5 veckor.

Om du anger LIVIA som rabattkod när du beställer HÄR får du 175 kronor rabatt på kursen, som också innefattar Tias fantastiska bok!

Jag är superpepp och superglad på att gå denna kurs. Kom du med!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.