Livias Yoga
Yoga World
DharanaEmbodimentfilosofiInspirationPranaPratyaharaRörelseworkshop

Pratyahara, Dharana och Prana flow – jag har varit på Julie Martins immersion!

Foto: Maria Carlson

Det har bara gått några få timmar sen jag praktiserade yoga tillsammans med många yogavänner på Yogashakti, Stockholm, men känslan kvarstår…känslan av en kropp som känns fullständigt smärtfri och fluid och vars många leder upplevs som starka men fria och spatiösa.

Ja, det är svårt att hitta de rätta orden och skriva ner hur det egentligen känns i kroppen och sinnen, när jag nu har landat på soffan efter fem heldagar av fenomenal yoga med en av de bästa lärarna som jag vet.

Julie Martin besökte Sverige för elfte gången och delade med av en himla massa under sin fantastiska workshop. Häng med så ska jag berätta om vad jag har varit med senaste veckan!

Julie <3

Det finns mycket som jag fascineras av Julie (här kan du förresten läsa mitt inlägg om Julie och förra årets immersion); hennes pedagogiska sätt att presentera material, hennes karisma och humör och också förmågan att förklara rätt så svåra filosofiska begrepp på ett mycket tillgängligt sätt; alla kvalitéer som gör av Julie en god förebild för oss andra yogalärare.

Men utöver allt detta finns det dessutom någon alldeles speciellt med Julie, tycker jag, som jag alltid tänker på när jag går på hennes workshops; det är hennes kapacitet att designa och sätta ihop fiffiga workshops…. Så blev det också fallet med årets workshop som, såsom alltid delades upp i två delar; en tre dagars del-workshop som främst var riktad till oss yogalärare och sen helgens workshop som handlade om ett helt annat tema och som var öppen för alla yogaintresserade.

I år var workshopens första tre dagar tillägnade förståelse av de två samverkande filosofiska begrepp Pratyahara – förmåga att kunna kontrollera de intryck som kommer utifrån- och Dharana– förmåga att fokusera. Vid sidan av meditation som nog förblir den mest klassiska av de verktyg vi har att utveckla vår fokus mot insidan, testade vi på andra konkreta sätt att utveckla Pratyahara och Dharana, t ex genom vår fysiska yogapraktik. Julie menar att som Hathayoga-praktiserande har vi egentligen rörelsen och kroppen som främsta verktyg att utveckla större känslighet, fokus och koncentration.

Genom att bli mer medvetna om hur det känns i kroppen när vi t ex förflytta oss från ena till annan position i ett yogaflöde, kan vi också bli mer receptiva för annat; t ex kan vi inse med en gång när vi förlorar fokus då hjärnan registrerar eventuella distraktioner utifrån – tankar, ljud, fysiska förnimmelser. Genom att snabbare notera när vi blir distraherade kan vi öva oss att gång på gång komma tillbaka till känslan i kroppen och härmed öka vår koncentration.

Om hjärnans olika delar och deras roll och funktioner i detta sammanhang handlade också mina tre första dagar av workshop, och vi diskuterade förhållandet mellan neo-cortexen som samlar in information som kommer utifrån, och limbiska systemet som istället bearbetar, processar och eventuellt etablerar nya mönster eller system.

Superspännande alltihop!

Många var vi 😉

PRANA FLOW genom ANDNING och RÖRELSE

Fokus av helgworkshopen “MOVING: BREATH – ENERGY – LIFE” var istället Prana som kanske kan anses vara ett av de mest centrala begreppen inom yoga. Prana kan översättas som vår livsenergi och yogisar är intresserade av att genom praktik få Prana att röra sig i kroppen på ett fritt sätt.

Under lördag och söndag har vi således utforskat detta genom två sätt; dels genom att använda flera olika Pranayama eller andningsövningar, ibland i kombination med mudras (gester med händer); dels genom att utgå ifrån vetskapen att kroppen hålls ihop och består av större del av bindväv eller fascia. Fascia separerar andra strukturer i kroppen men också håller dessa strukturer samman. Tack vare dessa egenskaper kan en rörelse som startar på ett ställe i kroppen fortplanta sig och kännas av i motsatta delen av kroppen.

Genom att utgå ifrån detta och genom att använda sig av ett fluid yogaflöde som jobbar med fascias kvalitéer av elasticitet och omladdning kan vi öka rörligheten, samt de aktiva rörelseomfång i vår kropp samt vi kan få fria leder och en kropp som behåller dess fjädrings förmåga. En kropp som är fluid och “fri” på insidan är en kropp där energi flödar – Prana flödar genom rörelse alltså.

Vid sidan av allt inspirerande som immersionen bjöd på har jag dessutom återförenas med många av mina yogavänner (Maria, Marika, Marika, Åke, Stina, Annika, Rebecka, Marianne, Josefin, Tina, Ulrika, Rose-Marie, med flera! Love you!) som jag vet kommer alla att dyka upp igen om ungefär ett år.

Med Maria och Ulrika <3 och jag minns inte vem var den duktiga fotografen som tog detta fantastiska foto. Om du ser det, hör av dig till mig för då skriver jag gärna ditt namn! Bästa fotot på länge!!!

För den 12 augusti 2020 kommer Julie tillbaka till Sverige med ny inspiration! Längtar redan!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.