Livias Yoga
Yoga World
Bibiana BadenesBody intelligenceKroppens intelligensRolfingRörelseStabilitetworkshop

Med kroppen som själens spegel – jag har varit på (halva) workshopen med Rolfare Bibiana Badenes!

Jag hade tänkt att skriva och berätta om en fantastisk hel-lördag tillbringad med fler andra kollegor och vänner intresserade som jag av somatiska tekniker…. om du följer mig här vet du att jag både praktiserar Feldenkraismetoden och närvarar workshops i både denna och i Hanna somatics så fort jag får chansen….nu ville inte riktigt öde var på min sida idag, så jag fick avbryta den roliga heldagsworkshopen som jag hade anmält mig på på grund av en jättesjuk kisse som jag behövde akut åka in till veterinären med. Kissen mår som tur lite bättre nu. Dock missade jag halva workshopen 🙁

Trots det kan jag berätta för dig om min roliga förmiddag med sjukgymnasten och rolfaren Bibiana Badenes! Häng med!

Bibiana i yogavännen Åsas (Åhman) foto

När jag kikar på Bibiana Badenes hemsida blir jag verkligen superimponerad av allt som denna energiska spanjorska från Valencia faktiskt kan och erbjuder! Och precis samma känsla av gedigen kunskap och stor självförtroende fick jag idag när jag för första gången träffade Bibiana in real life!

Hon berättade för oss om hur hon, som älskar sitt yrke som sjukgymnast, ändå hade svårt i flera år att verkligen göra det teoretiska och praktiska kunskaper som hon lärt sig på sin utbildning i fysioterapi till sina. Bibiana kunde inte riktigt “känna in i kroppen det hon lärt sig” på fysioterapis utbildning.

Det var då Bibiana upptäckte vad somatiken och speciellt Rolfing kunde tillföra till fysioterapi och hon kunde för första gången känna de positiva effekterna som rörelsen kan tillföra våra kroppar.

Foto: Åsa Åhman

Hon började då också till sin stora förvåna, upptäcka att människor som hade haft smärta i många år kunde oväntat bli bra där de haft ont, så fort de lärt sig att känna igen sina egna rörelsemönstren och hur ens kropp reagerade på olika stimuli.

Med andra ord blev människor bättre så fort de lärt sig mer om sin kropps egen intelligens!

Och titeln på dagens workshop som organiserades av vännen och yogaläraren samt rolfaren Åsa Åhman, var just Body Intelligence dvs intelligensen av en kropp som alltid är den första som reagerar så fort något händer… ja, till och med innan hjärnan börjar tänka tankar och reagera på något sätt, redan innan, reagerar kroppen alltid på något sätt!

Bibiana säger att om vi lär oss hur vi reagerar i kroppen vid olika tillfällen kan vi också sen välja att reagera på ett eller annat sätt; t ex i en stress-situation, kan vi, om vi lär oss hur kroppen fysiskt reagera mot stress, faktiskt välja att stressa mindre.

Foto: Åsa Åhman

För Bibiana är kroppens hållning och kroppens sätt att gå eller stå i dessutom inte bara olika beroende på vad kroppen upplever just då men också en återspegling på hur vi lever vårt liv och de krav som omgivningen ställer på oss alternativt de regler som samhället forcerar på oss.

Många gånger under workshopen har jag funderat på hur otroligt mycket större och bredare perspektiv detta påstående har. Hur ens egen kropp reagerar påverkar sen såklart också vår omgivning och hur vi väljer oss att förhålla oss till denna. Man kan alltså säga att vi rör oss från ett mindre individualistiskt perspektiv om ökad medvetenheten om hur ens kropp agerar i vissa situationer, till ett mycket större perspektiv som påverkar hela samhället och hur vi väljer att relationera oss till varandra.

För att belysa detta praktiskt ägnade vi förmiddagen åt ett begrepp som inte har svensk bra översättning – yielding, som innebär hur vi väljer att relatera oss till andra. Vi övade oss på att få ökad tillit till egna kroppen och till varandra i en trygg grupp samt hur denna tillit hjälper oss att känna oss mer stabila i rymden. Och när vi känner oss stabila i ett sammanhang kan vi också röra oss mer obehindrat och utan spänningar. Allt hänger liksom ihop eller som i Bibianas egna ord “the power is in always finding balance in every situation!

Jag är så tacksam för att jag ändå kunde vara med halva workshopen 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.