Livias Yoga
Yoga World
AvslappningBody designFeldenkraisKroppens intelligensny bokSomatisk movementTeknik

Designing with the body: där teknik och kroppens fysiologi möts. På spännande studiebesök på KTH!

Foto: Kia Höök

Du kanske undrar vad fotot här ovan visar? Vad gör jag liggande på golvet med hörlurar runt öronen och “fransar hängande över huvudet”? Häng med mig på studiebesök vid Kungliga Tekniska Högskolan där det forskas aktivt på teknik designad utifrån kroppens funktionalitet!

Det kan knappt ha undgått flitiga bloggläsare och trogna Instagramföljare <3 att jag sen en kort tid tillbaka jobbar deltid vid KTH (slutar dock om några dagar då nya utmaningar gäller). Att vid denna högskola med internationell profil, samsas och möts många olika ämnen och projekt visste jag….men att KTH är även högkvarter för utveckling av användbara tekniska produkter som känner av och anpassas sig till kroppsliga reaktioner, upplevelser och känslor, var en stor överraskning!

Så hände det att bland de flera spännande presentationer av projekt och verksamhet vid Introduktionen för nyanställda vid KTH fick jag för en tid sen chansen att lyssna på en presentation som handlade just om projekt där teknik och kroppsfysiologi interagerar. Vid Institutionen för Medieteknik och interaktionsdesign utvecklar man produkter som syftar till att få flera människor att bl a stressa av genom meditation och andetag ….men låt mig backa bandet och berätta om Kias föreläsning först.

Kia Höök är professor i interaktionsdesign vid Institutionen för Medieteknik och interaktionsdesign och började sin föreläsning vid Introduktionsdagen med att berätta om hur våra rörelser utvecklas från bebistiden och framåt, och om M. Feldenkrais somatiska arbete vilket bygger just på återupptäck av dessa tidiga rörelsemönster och återaktiveringen av rörelsemönster som vi som vuxna inte längre använder lika mycket. Här (och på flera ställen på bloggen) kan du förresten läsa mer om Feldenkrais pedagogik och också se exempel på rörelser som ingår i denna.

Med utgångspunkt från Feldenkrais principer och i samarbete med Feldenkrais praktiserande samt tillsammans med experter i datavetenskap, interaktionsdesign, psykologer, designers, och dansare, har Kias forsknings grupp utvecklat produkter med en design och en funktionalitet utifrån hur människokroppen fungerar.

Att kliva in på Institutionen för Medieteknik och interaktionsdesign där Kia är professor var en upplevelse i sig och jag vet att jag tänkte att det kändes lite som att kliva in i Harry Potters Hogwarts skola, lite magiskt och ytterst kreativt, nästan som tusen studenter samverkade med varandra…. en enorm energi och kreativitet i denna byggnad! Vi gick genom institutionen och tog oss genom slingrande korridorer och små till större rum och jag minns jag passerar en massa olika produkter efter färdiga projekt som en artificiell näsa som känner dofter och en bräda som byter form vid beröringen mm. Så kom vi också in till institutionens verkstan som kändes lite som Kias stolthet vilket man lätt kan förstå.

Här bubblade det av aktivitet med ännu flera studenter som pratade, skrattade, och jobbade på ett eller annat sätt men alltid tillsammans; ena sidan av verkstan hade mjuka soffor och där satt studenter och samtalade med kaffe, papper och penna….det är nog där, tänkte jag, att nya idéer föds….på andra sidan var det däremot inredd med långa höga bord där man kunde jobba med material, och maskiner, där bodde bl a också en häftig 3D-skrivare som just då jobbade på med något spännande…..ännu flera studenter där!

Så kom vi sist in till Kia och hennes grupps arbetsplats och där fanns också den produkten som du ser avritad i mitt första foto: Soma-mattan som jag ligger på i bilden ovan, är en fiffig madrass som med hjälp av sensorer känner av andningsrörelser i kroppen. Denna speciellt designade produkt som teknologer på KTH har utvecklat tillsammans med Feldenkrais-utövare och andra forskare som arbetar med somatiska rörelser, känner av hur du mår och hjälper dig att slappna av med hjälp av Yoga Nidra- inspirerade meditationer. Genom hörlurar hör du en röst som guidar dig genom en kroppsscanning för att öka medvetenhet av olika delar av kroppen och med hjälp av andetaget. Den guidade meditations välgörande effekt förhöjs av skönt värme som synkroniseras med och riktas till den kroppsdelen som du guidas till. Soma -mattan är också försedd med en lampa vars ljustyp och intensitet ändrar sig långsamt beroende på om du andas in eller ut. Utandningen ger en blåare ljusintensitet medan inandningen en mer röd intensitet, vill jag minnas.

Det var en fantastisk upplevelse och jag tror säkert produkten skulle kunna hitta en marknad, med tanke på det stora behovet vi har att komma ner i varv med jämna mellanrum! Tänk om man kunde ha en Soma-matta hemma!

Och Kia som verkligen brinner för utveckling av användbar teknik som får folk att må bra, har också skrivit en supercool bok “Designing with the body – somaesthetic interaction design” (du hittar boken här!) där det står mycket mer om denna innovativa och moderna typ av forskning samt om de flera projekt som Kia och hennes forskargrupp har genomfört. Jag ser fram emot att dyka in i denna bok under jullovet!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.