Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionInspirationny bokskissa streckgubbarSkrivbokYogalärare

Alla kan skissa! – i alla fall om du följer Eva-Lotta Lamms nya bok YOGA NOTES!

Foto: Pia Lahtinen

Jag kan liksom inte rita…..alltid varit så ända sen skoltid…..i skolan funkade det att fylla i med färgpennor vilket också fungerar nu när med mindfulness-böcker som bygger lite på samma princip… jag älskar att anteckna och jag har alltid haft känslan för färger och färgkombinationer. Men rita. Icke….

Och att kunna rita eller skissa hade varit lite bra nu när jag jobbar med yoga…. det är många av mina händigare yogakollegor som använder sig av streckgubbar som visar yogapositioner för att förenkla sina klassmanus och också i samband med kurser och undervisning. Ofta säger en bild mer än tusen ord!

Som tur är, är det ännu INTE ÄN KÖRT med mig och ritandet! För nu ska jag minsann förkovra mig med hjälp av en unik bok som nyligen kommit ut. Det är Eva-Lotta Lamms nya bok YOGA NOTES som jag kommer att umgås dagligen med under kommande veckor! Häng med ner så får du veta mer om en superfin bok som bara måste has!

Direkt när det originella paketet som Eva-Lotta Lamm skickat från Tyskland kommit hem i min brevlåda kunde man se hur briljant denna mångsidig designer egentligen är. Kuvertet var nämligen dekorerat med klistermärken som själva Eva-Lotta själv designat och ritad. Jag älskar personliga detaljer! Utöver finaste boken som jag berättar mer om nedan, innehöll brevet även ett vackert vykort med personligt meddelande.

Möt Eva-Lotta Lamm – en visual thinking expert

På sin hemsida beskriver Eva-Lotta Lamm som har rötter i Tyskland där hon också bor nu, men som har haft hela världen som arbetsplats under många år, som en “Designer, Visual Thinking Expert and Trainer” och om du undrar som jag, vad en Visual Thinking Expert är, kan jag berätta att Eva-Lotta hjälper företag och dess medarbetare att förenkla problem och svårare utmaningar genom att visualisera dessa problem och göra dem till bilder så att de ska vara lättare att lösas. Fascinerande eller hur?

Man kan undra hur ritandet av streckgubbar som gör olika yogapositioner hänger ihop med detta jobb. För mig är det helt självklart.

När du ritar en bild som ska illustrera en yogaposition, vill du att bilden ska på ett enkelt och snabbt sätt visa hur kroppen är placerad i rymden, och bilden ska vara så pass klart illustrerad att du kan sen återskapa positionen efteråt. Alltså med andra ord , gör du en komplex yogaposition (som kan jämföras till en utmaning eller ett problem) till enklare genom att göra en bildvisualisering i form av en streckgubbe ….

Boken innehåller tre huvuddelar

I del 1 av boken kan du få superbra tips och konkreta instruktioner på hur du kan börja öva dig på att skissa t ex vilken typ av material du kan använda, och hur ett perspektiv-tänke kan vara av hjälp när du lär dig. Lite beroende på hur positionen du vill skissa ser ut, kan du vilja visa denna framifrån, från sidan eller uppifrån och ibland behöver positionen visas så att ena delen av kroppen visas i en plan och andra delen av kroppen från en annan plan. Till vår hjälp i boken finns det också lätta cirka angivningar på proportioner på övre och nedre delar av kroppen mm.

A och O i skissandet av streckgubbar är GRUNDNING, en trevlig tanke som verkligen tycks hänga ihop med yogatänkandet där rotning av kroppen är superviktig. Alltså du börjar rita de delar av kroppen som du använder dig av för att stabilisera dig med.

Boken går dels genom ett snabbare sätt att skissa och ett mer detaljerat där t ex även händer, fötter och blicken ritas ut för varje position. Med andra ord väljer du vilken nivå på detalj som gäller för dig när du ritar.

Om du som jag, föredrar en mer dynamisk typ av yoga baserad på rörelser och övergångar mellan positioner, kan du också ha behov att visa dynamiska förflyttningar och boken Yoga notes ger dig även förslag på hur du med hjälp av pilar kan illustrera dina rörelser.

Om du vill visa positioner med hjälp av props finns det tips på hur du enkelt lägger till dessa i dina skiss. Superbra för oss props-nördar-yogalärare!

Del 2 av boken utgör bokens största del och handlar om asanas och här ser du hur du kan steg för steg rita många av de vanligaste yogapositioner. Viktigt att påpeka att Eva-Lotta Lamm visar dig hur du kan skissa dessa asanas utan att ha ambitionen att lära dig dessa positioner. För det finns vi andra, yogalärarna… 😉

Sista delen i boken innehåller exempel på tecknade yogasekvenser.

Sammanfattningsvis är Yoga Notes en riktigt rolig och fin bok skriven med stor omsorg. Förutom att lära dig att skissa, är varje sida av denna bok otroligt vacker att se och man kan verkligen känna författarens kärlek för och intresse i att kommunicera och förenkla med hjälp av bilder!

Boken måste bara has och ges bort till alla yogaintresserade!

Enligt Eva-Lotta kan alla lära sig att skissa, i alla fall, om du övar och övar. Så jag tänker nu minsann jobba på med Yoga Notes (här kan du handla boken) som bästa guide!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.