Livias Yoga
Yoga World
balansBra matHållbarhetInspiration

Tummen upp för miljöanpassad mat! Jag har läst Hanna Olvenmarks två böcker: Portioner under tian

Hon myntade uttrycket “stay cheap” för att visa att vi både kan hålla ner matkostnader och ändå laga god, hälsosam, och vegetarisk mat som dessutom inte bidrar till ytterligare miljöförstöring. Utifrån detta startade hon också sin hemsida “Portionen under tian” där hon tipsar om recept på maten som kostar max 10 kronor per portion och hemsidan fick så pass bra respons att den inom kort hittades av en stor publik; idag konsulterar hundratals besökare hennes hemsida varje dag! Jag talar om dietisten Hanna Olvenmark vars två böcker “Portionen under tian” och “Portioner under tian – 300-kronorsveckorna” är definitivt värd att skaffa och använda! Häng med mig nedan så får du veta varför jag tycker så.

“Rekommendera inte mig den där hälsosamma maten!”. Detta var, berättar Hanna Olvenmark i sin första bok, en av de vanligaste kommentarerna som hon fick som nyexaminerad dietist när hon i sitt jobb försökte hjälpa folk till bättre matvanor.

Jag tänker att detta svar verkligen inte är oväntat och inte heller är det konstigt att många känner sig förvirrade kring maten och kring vad man ska äta eller inte. Varje dag kommer det nya rön eller nyheter om råvaror som vi helst inte ska konsumera av det ena eller andra skäl. Trender inom kost är oerhört många och blir vanligare och vanligare, såsom jag också själv mer konkret upplevt under den tiden jag var verksam som kostrådgivare. Så jag håller med helt och hållet när Hanna Olvenmark i sin bok berättar om hur många i hennes omgivning associerade (associerar) hälsosam mat till trendiga bowls eller andra dyrare och mer exklusiva ingredienser som kommer från utlandet.

Såsom också Hanna skriver vidare i sin första bok är livet som konsument inte heller så lätt när den maten som är billig i affären ofta motsvarar skräp och det som våra kroppar verkligen inte måste äta för att må bra.

Vi behöver därför bli mer upplysta om den mat som är bra och näringsrik och som kroppen mår bra av, och vi behöver få veta att det finns många flera sätt än vad vi kanske känner till att laga rätter som är goda och som inte kostar skjortan.

Detta är stort del av det budskapet som finns i Hannas två böcker som både är fantastiska samlingar på recept på rätter med bra innehåll, men som också genomsyras av ett starkt miljötänke.
Vi i Sverige konsumerar väldigt mycket och i det tempot vi gör det, kommer våra resurser att täras snabbt. Vi slänger fortfarande en massa mat, vilket jag personligt har mycket svårt för. Många gånger har maten bara ett godtyckligt sista datum som inte alls behöver vara den riktiga sista dagen. Man kan istället lukta och smaka av maten innan vi slänger! I “Portioner under tian” hittar du denna och många flera tips om hur du kan minska matsvinn.

I samma bok får vi också konkreta tips på hur vi ska planera matlagning, vilka råvaror är praktiskt att alltid ha hemma i skafferiet och på vilket sätt vi behöver komplettera matinköpet. Kryddor och baljeväxter är t ex exempel fantastiska ingredienser som alltid är bra att ha hemma. Kryddorna förhöjer smak i vilken rätt som helst, och bönor och ärtor m fl är goda proteinkällor samt är klimatsmart mat som bekvämt kan förvaras hemma och tas ut vid behov.

Förutom att vilja utbilda i bättre matvanor och bidrar till miljötänke, hade Hanna också ytterligare ett stort mål när hon bestämde sig för att skriva “Portioner under tian”. Hanna hade drömt under många år att resa till Nepal för att vandra till Mount Everest Base Camp, en rätt så dyr och tidskrävande resa som var svår att förverkliga under de åren som Hanna pluggade till dietist. Då bestämde Hanna sig för att börja långsiktigt spara pengar genom att bland annat förbereda sina matlådor varje vecka, cykla till och från skolan, och ta med sina vänner på utflykt ute i naturen istället för att ses på restaurang. Hanna lyckade spara ihop till sin resa som hon genomförde för några år sen och under de två veckorna som hon tillbringade ute i Nepals fantastiska natur föddes då id’en om att ägna sig åt att driva sitt företag “Portionen under tian” med dess hemsida på heltid ….och så småningom föddes också idéen att skriva.

Denna lyckliga historia av en yngre tjej som har en dröm och ett mål, som sparar ihop till det målet och lyckas genomföra sin resa till slut är också utgångspunkten till Hannas böcker och gör dessa böcker inte bara till böcker om mat men också till material som inspirerar och ge dig pepp att tro på dig själv, jobba hårt för det som du vill uppnå och lyckas med det!
I love!

I fortsättningsbok “Portioner under tia – 300-kronors veckor” plockas återigen upp Hannas kanske viktigaste budskap: att tänka på miljö, vår jord och dess resurser när vi planerar vad vi handlar för mat och vad vi lagar. Boken är skriven utifrån tanken på att vi ska äta enligt den maten som årstiderna ger oss.

Om du tänker efter hur det ser ut när du kliver in i en mataffär i Sverige, så kanske du ser en bild av en välsorterad frukt-och grönsaksavdelning där man hittar “allt” och “hela tiden”. Vi importerar och har tillgång till det mesta som odlas runt i världen idag året runt. Bara som ett exempel kan du äta jordgubbar hela året även om svenska jordgubbar finns bara några veckor under sommaren….tyvärr kostar detta en hel del både dig som konsument och hela samhället. Vi behöver bli mer medvetna om vilka resurser som vi använder och när, samt konsumera mindre.

Som Hanna själv skriver i sin andra bok, tänk efter “Vad är viktigt för mig nu, på riktigt? Bara för att vi har allt tillgängligt hela tiden runt omkring oss betyder inte vi behöver konsumera det”.

“Portioner under tian” 1 och 2 är superinspirerande böcker med mycket och viktigt innehåll och jag rekommenderar dem varmt som nya kompisar i köket!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.