Livias Yoga
Yoga World
Inre kraftInspirationMental styrkany bokShaktiStyrkaYogini yoga

Väck Shakti-kraften inom dig! Jag har läst Lou Åbergs nya bok: Yogini Yoga

Under århundradena har yoga nästan bara utformats, lärts ut och utövats av manliga lärare…men har du tänkt på att under senaste decenniet har yoga “adopterats” av kvinnor, som idag både utövar och håller i yoga för andra kvinnor? En ny kvinnlig yoga-era är här!

och enligt yogaläraren Lou Åberg, delägaren av Loma Studion och författaren av den alldeles nykomna boken “Yogini Yoga. Shaktis väg från stillhet till kraft”, är det inget slump att yogavärlden har kommit att domineras av oss kvinnor då “yoga i sin grund är Shaktis, den kvinnliga kraften, väg.

Häng med mig nedan så berättar jag mer om denna spännande, inspirations bok!

Lou Åberg har en lång och mångårig relation till yoga som hon började utöva redan som ung student i London. Yoga har alltid funnits där för Lou och till och med hjälpt henne att komma över en barndoms trauma. Kärleken till yoga fick också Lou att efter sina studier i utlandet, utbilda sig till yogalärare och att så småningom åka till Indien där hon tillbringade lång tid i ett ashram.

Denna vistelse kom att betyda mycket för Lous personliga utveckling och praktik. Vid ashramet kom Lou för första gången i kontakt med de uråldriga, mytologiska historierna om Shiva- yogaguden, och hans gemål Shakti – den kreativa kraften i universum. Hon sjöng om dessa gestalter genom mantran och lärde sig mer om dem genom att se på deras avbildningar i templen som hon besökte under sin tid i Indien.

I Yogini Yoga berättar Lou Åberg om hur hon således för första gången hörde om tigergudinnan Durga och vildsinta Kali, som ingen annan är än olika former av frihetens gudinnan Parvati, och med hjälp av de historier hon lärde sig om dessa gudinnor och de egenskaper som de representerar, började Lou att utforska sin egen inre kraft och så småningom kom hon att uppleva det hon beskriver som “den djupa friden inom sig, Shaktis väg”.

I samband med denna tid i Indien föddes också idén om att skriva en bok som skulle berätta om yoginis historia; en bok där bilder och beskrivningar på indiska gudinnor och deras egenskaper skulle inspirera och uppmuntra de kvinnliga läsare till att utforska sin inre styrka och urkraft, och en sökning efter gudinnornas egenskaper inom sig.

På denna väg kom vackra boken “YOGI YOGINI – Shaktis väg från stillhet till kraft”, en bok som inspirerar, till.

Lou inleder med ett kapitel som ger en bakgrund om yoginis historia. Här berättas det om att det finns avbildningar från förhistoriska tiden som visar kvinnor och gudinnor i meditationspositioner och i Vedaskrifterna nämns kvinnor som författare – så kallade rishikas- till dessa gamla texter. På den tiden var synen på sexualiteten och Shakti kraft avslappnad och kvinnor jämställda sina män, skriver Lou. Kvinnor, som kallades Deva dasier, hade hög ställning då de ansågs sig så pass kunniga och kraftfulla att de kunde bota sjukdomar. Deva dasier skänkte kärlek och välmående med hjälp av sång, dans och älskog.

Men under medeltiden förändrades denna syn radikalt, gudinnans syn fick träda tillbaka och den kvinnliga kraften började förknippas med trolldom och häxeri. Deva dasierna förlorade sitt goda anseende och kom att istället associeras till prostitutionen.

Men i Indien försvann dock aldrig riktigt denna gudinnekult vilket återspeglas i den stora mängden tempel tillägnade dessa gudinnor samt i alla mytologiska avbildningar, och historier om Shakti och andra gudinnor. Allt detta lever kvar i Indien och historierna om gudinnor (och gudarna) fortsätter att återberättas från generation till generation.

Yogini Yoga är en spännande-skriven och lättläst bok, och en riktig inspirationsbok om du frågar mig. Boken är personligt skriven och författaren är väldigt öppen med att från första sidorna berätta att hon valt att återge sina personliga tolkningar om de indiska historierna snarare än att eftersträva en akademiskt approach. Istället använder Lou av sig av de dramatiska och spännande indiska historier som hon hört om som utgångspunkt för att berätta om Parvati, Durga, Lakhsmi, Saraswati, Kali, Saraswati och Gauri, vad de står för och deras kvalitéer. I boken har var och en av dessa gudinnor fått ett eget kapitel i vilket författaren återger mytologiska historier hämtade från gamla texter, bland annat från Devi Gita, den bortglömda texten som kompletterar den mycket mer känd Bhagavad Gita.

I varje kapitel kan du alltså läsa om symboliken bakom varje gudinna och hämta inspiration därifrån för att utforska samma kvalitéer hos dig själv.

Det finns också meditationer och övningar som kan hjälpa dig att återväcka de delar av din personlighet som gudinnan i frågan står för. Till exempel i kapitlet om kärlekens gudinnan, Lakhmi hittar du en övning i egenkärlek men också förklaringar om vad Sankalpa är här beskriven som ett sätt att manifestera det du vill ha mer av i ditt liv. I samma kapitel finner du också en meditation tillägnad Lakhmi. Meditationen syftar till att hjälpa dig att utforma och rikta din egen intention.

De delarna i boken som handlar om historierna om de indiska gudinnorna är definitivt mina favoriter och du som jag som är yogalärare kan säkert använda dig av dessa historier som teman på dina yogaklasser!

Men om det inte skulle räcka med all inspiration som du får genom dessa kapitlen, bjuder boken också på mycket annat; här finns inspiration till yogarörelser som Lou är noga att påpeka alltid ska anpassas till ens egen kropp och daglig form. Vidare kan du lära dig om olika mudras, Pranayama-övningar och dess effekter, samt olika mantran som kan associeras till de olika gudinnorna.

Sista delen i vackra boken Yogini Yoga handlar det om naturlig egenvård och sattvisk kost som både utgår från ett ayurvediskt perspektiv, som Lou förespråkar. Här hittar du recept på naturliga skrubbar för kroppen och ansiktsmasker, men också vegetariska recept på goda soppor, smoothies och mellanmål.

I boken finns det också ett kapitel som handlar om Chakran, våra energicentra som aktiveras och balanseras när Shaktis kraft Kundalini har väcks upp.

Sammanfattningsvis är Yogini Yoga en bok som behövdes skrivas, en bok som lyfter oss kvinnor och vår yoginis kraft. Boken är en inspirations boost och jag kan varmt rekommendera att gå tillbaka till boken alla de gånger du behöver påminna dig om din egen kvinnlig styrka!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.