Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionMatt Kahnny bokpersonlig utveckling

Universum har alltid en plan! Jag har läst Matt Kahns nya bok

Tänk om Universum har en plan och de händelser som ser ut att vara negativa för oss, de motgångar och de oväntade förändringar som vi stöter på under vårt liv, egentligen inget annat är än olika sätt att guida oss in mot den större planen som universum har för oss? Såhär är det, om du tror på Matt Kahn, författaren till nyöversatta boken “Universum har alltid en plan. 10 gyllene regler om hur du släpper taget och omfamnar din livsplan” som jag just läst. Häng med så berättar jag mer om boken!

Om du tidigare har läst och tyckt om hans två första böcker “Whatever arises, love that” och “Allt som finns är till dig”, är denna senaste boken av Matt Kahn ett måste för dig och du kommer säkert att känna igen författarens omisskännliga stil. Om denna däremot är din första bok av Matt Kahn kan det hända att du blir lite förvånad av det ovanliga och något provocerande budskapet som finns i denna och i alla Matt Kahns böcker….eller så kan du faktiskt bli oerhört förtjust i boken och bestämmer dig att läsa alla hans andra böcker!

Mycket om Matt Kahns liv gör honom till en rätt speciell personlighet, bland annat hans nära döds upplevelse vid åtta års ålder, hans relation till änglar och hans unika förmåga att hjälpa döende “över till andra sidan”. Han betraktar sig själv som en spirituell lärare och beskriver sig som en empat dvs en person med hög känslighet och därmed kapabel av mycket större intuition än andra, en gåva som gjorde den unge Matt till ett annorlunda barn.

Matt Kahn växte nämligen i en familj som inte accepterade honom som han var, med föräldrar som sårade honom i många år, förmodligen utan att ens begripa att deras barn mådde dåligt av deras beteende. Dessutom mobbades den känsliga lillkillen Matt dagligen av andra barn i skolan, just för att han var känsligare än andra, och härmed ett lätt byte att “köra med”. Många år av sorg och ilska mot en värld som han inte kändes sig del av, ledde den vuxne Matt till ett starkt behov att hitta nya, egna strategier för att dels, överleva och dels, för att bearbeta den djupa smärtan som han hade utsatts för.

På den vägen kom Matt Kahn att bland annat utarbeta sina 10 st gyllene regler, som utgör coren för hans senaste bok “Universum har alltid en plan”. Reglerna går bland annat ut på att förlåta och släppa tag, utan att behöva gilla läget. Författaren skriver att han själv genom detta nya sätt att tänka och agera, kunde äntligen förlåta båda sina föräldrar och flera andra människor som varit elaka mot honom.

I “Universum har alltid en plan” kan vi också läsa om hur Universum alltid har en större plan än det vi upplever, så alla händelser, även de dåliga, som sker i vårt liv leder till något större och bättre, bara vi är beredda att vänta och lita på detta större perspektiv. Enligt Matt Kahn går allt att vändas till det positiva; dålig kritik kan tolkas som ett sätt för oss att växa och de som kritiserar oss är inte elaka människor utan snarare bara en gåva som är skickat till oss för att vi ska få chansen att utveckla oss; även händelser som sätter vår existens upp och ner, sker så att vi ska kunna komma närmare och närmare till den unika planen som universum har tänkt ut för oss.

Även om jag själv tycker det är svårt att acceptera bara upp och ner det negativa som händer och jag tror inte det är så lätt att leva enligt Matt Kahns regler, kan jag tänka mig att dessa regler ändå erbjuder ett nytt tankesätt och vägen till ett perspektiv-skift som kan ge oss ett bättre liv. Istället för att tänka på oss själva som offer och gräma oss över det som drabbat oss, vilket ändå oftast inte är särskilt produktivt, kan vi, om vi kan tänka som Matt Kahn föreslår, vända det negativa till något positivt och om vi tror på att Universum har en egen plan för oss, kan vi då förlita oss på att bra saker kommer att hända framöver.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.