Livias Yoga
Yoga World
AltromondoInspirationkvinnlig entreprenörskapkvinnlig kraftYogastudio

”Öppenhet och ärlighet är de två viktigaste egenskaperna för framgångsrik yoga-entreprenörskap”. På inspirerande samtal med JENNIE LILJEFORS

I denna konstiga och annorlunda tid full av osäkerhet behöver yogavärlden inspiration och pepp! Här kommer det en intervju som jag gjorde innan coronatiden men som är lika aktuell då som nu. Det handlar om drift och vilja att jobba på, trots motgångar och svårigheter.

Häng med när inspirerande yogaprofilen Jennie Liljefors berättar om de utmaningar och lösningar som en yogabusiness kan innebära!

Öppen, ärlig och framförallt driftig. Det är yogaläraren och etablerade studioägaren Jennie Liljefors som redan för 20 år sen upptäckte yoga och dess terapeutiska egenskaper.

Året är 1998 när Jennie av en slump kliver in på en yogaklass och upptäcker för första gången yogans terapeutiska egenskaper. Fram till dess hade hon på flera olika sätt försökt läka efter ett trauma orsakat av ett sexuellt övergrepp som inträffat då hon var tonåring, men inget hade hjälpt.

–Under många år hade jag letat efter något för att må bättre. Terapier hade bara inte hjälpt. Ord var bara ord. Traumat hade fastnat i kroppen, jag kände det så starkt, berättar Jennie som också beskriver hur det var på den tiden, när ingen pratade eller visste vad post traumatiskt stressyndrom var. Idag är de flesta upplysta och man samtalar om ångest och trauma på ett helt annat sätt.

Yoga och meditation blev alltså konkreta verktyg för att bearbeta, förlåta och lämna det dramatiska som hon hade råkat ut för, bakom sig. Genom yoga läkte Jennies sorg och det var yoga som Jennie nu ville fortsätta jobba med.

– Efter flera år av egen praktik bestämde jag mig för att ägna hela mitt liv till yoga som hade helat mig.

Italien – livet som studioägare och småbarnsmamma

Så började Jennie så småningom att studera yoga professionellt och att arbeta som lärare med främst inriktning på terapeutisk yoga.

Efter ytterligare något år kom nästa viktiga brytpunkt i Jennies liv. Tillsammans med sin man och deras två småbarn, bestämde hon sig för att flytta ner till Italien för att ”bryta ekorrhjulet” och skapa ett nytt liv med yoga i fokus. Intresset för att visa andra människor hur yoga kunde hjälpa terapeutiskt var då mer levande än någonsin i Jennie, som utan att reflektera över att hon varken kunde prata italienska eller kände till så bra det italienska levnadssättet, bestämde sig för att öppna den första yogastudion i lilla byn Alassio, belägen på den italienska Riviera.

–Jag har alltid haft en väldigt stark vision om vad jag ville göra, och i min drift och iver att komma igång med detta nya projekt, hade jag faktiskt inte tänkt på dessa utmaningar.

Då problem finns till för att lösa dem, bestämde sig Jennie då för att sätta ihop fem yogaklasser som också innehöll avsnitt om yogans historia och skickade detta material till en svensk-italiensk översättare. Som förre-detta teatermänniska, var det sen inte så svårt för Jennie att lära sig det översatta manuset utantill. Så började hon hålla sina första klasser ”på knackigt italienska med manuset liggande på yogamattan” och så småningom kunde manuset lämnas kvar hemma.

Det är nu Jennies entreprenörs drift och målmedvetenhet träder ännu mer fram. Hon jobbar på flera fronter: bland annat letar hon efter en lämplig lokal i byn som hon kan hyra sig in på, tar fotografier på sig själv och sätter upp dem som planscher lite där och var i byn för att marknadsföra sin nya business.

Efter många veckor av slitigt jobb kommer dagen när Jennie äntligen kan öppna sin allra första yogastudio som hon hade döpt till Altromondo vilket på italienska betyder ”en annan värld”.

–Detta namn symboliserar det som yogan hade gjort för mig – öppnat upp en annan värld, berättar Jennie.

Men att som utlänning försörja sig på att undervisa yoga i en liten italiensk by, under en tid då yoga inte var särskilt känd som träning eller uppskattad som spirituell praktik, visade sig vara långt ifrån bara romantiskt utan blev ett hårt jobb som krävde 24-timmars engagemang och tillgivenhet, samt en stor envishet och målmedvetenhet.

Vid sidan av sin yogabusiness hade Jennie dessutom också blivit mamma för tredje gången. Yngsta dotter Laura föddes i Italien. Utmaningar under den tiden var många; man kan själv föreställa sig hur det var att både försöka komma igång med en ny business och samtidigt vara småbarnsförälder i ett främmande land!

Det tog rätt lång tid innan de första invånarna i byn vågade kliva in på Altromondo yogastudio och testa yoga, och det var tufft att bara ha tomma klasser under första tiden.

–På första dagen under öppningstiden för Altromondo kom det alltså inga deltagare in, och inte heller på andra eller tredje dagen. Då hade jag ett val, berättar stolta studioägaren, antingen att lägga mig ner och gråta eller använda denna tid och den nya lokalen till min egen praktik när min man tog hand om barnen. Men efter flera dagar av egen praktik i en tom lokal, kom det till slut in tre italienare som skulle testa yoga! Så vände det äntligen!

Altromondo flyttar hem till Sverige. Från ett gammalt garage till en exklusiv yogastudio mitt på Östermalm

Efter hela sex år i Italien valde familjen Liljefors att flytta hem till Sverige igen där Jennie visste hon kunde börja jobba direkt med yoga. Under de åren som hon drivit sin studio i Alassio hade hon nämligen aktivt satsat på att bygga upp en egen yoga-community av trogna svenska kunder som hade besökt henne regelbundet i Italien i samband med yogaresor.

Efter en första tid på en inhyrd lokal, började Jennie känna igen en längta efter en egen yogastudio och satt då igång att leta efter en ny lämplig lokal med en vision om att nya yogastudion skulle både ligga i centrala Stockholm men också vara tyst –…en rätt så svår kombination…. kommenterar Jennie.

Efter två år av letandet hittade Jennie äntligen drömlokalen: ett gammalt garage på Grev Turegatan blev starten på ett nytt renoveringsprojekt och med mycket tålamod och den sedvanliga tajta budgeten som man har när man startar eget, kastades sig Jennie ännu en gång helhjärtat in detta nya projekt med målet att rusta upp garaget som skulle komma att bli hennes första Altromondo Yogastudio i Stockholm.

–Jag slog upp portarna på Altromondo med tre öppningsdagar precis som jag hade gjort i Alassio. Men denna gång blev det inte tomma klasser! Klasserna fylldes med en gång och vi har nu gått från 20 klasser till 60 klasser i veckan! säger en nöjd och glad Jennie.

Yoga är för alla – tvillingsstudio öppnar på förort

Om man är duktig och företagsam och har entreprenörskap som främsta intresset är det inte ett dugg konstigt att efter ett tag vilja satsa på att expandera sin business. Om man dessutom har en större vision om att yoga ska vara till för alla, är det självklart att öppna en ny yogastudio ute i förorten.

Så strax innan jul förra året invigde Jennie sin andra yogastudio, ett stenkast från lilla charmiga torget på Lidingö, kommunen där Jennie själv bor på.

–På Lidingö fanns det flera fantastiska yogalärare som hade varit verksamma på hemmaplanen men som inte hade någon yogastudio att jobba på. Jag bjöd därför dessa yogalärare till Altromondo Lidingö och nu är det många av dem som jobbar här. I stället för att konkurrera, samarbetar vi!

Förutom att bli en referenspunkt för alla verksamma yogalärare på Lidingö vill Altromondo Lidingö också vara en ny mötesplats för kategorier av folk som i vanliga fall inte praktiserar yoga, kanske för att de inte ännu har upptäckt vad yoga kan göra för dem.

 –Vare sig du är spirituell, troende eller rent av en levnads människa, om du lägger till yoga i ditt liv kommer du att berikas med en känsla av närvaro, lugn, andning, flexibilitet och styrka i kropp, på annat sätt än vad sport eller ett idrott kan ge dig, förklarar Jennie som tror på att verkligen alla mår bra av att praktisera yoga.

För att tillmötesgå olika behov hos olika deltagare har Jennie valt att satsa på ett veckoschema med ett brett utbud av klasser som också går vid lite uddare tider.

Tålamod och is i magen är två viktiga egenskaper, om du vill starta en yogabusiness, det tar tid att få igång en ny studio och det är viktigt att ge den chansen att växa i sin takt.

Vikten att återhämtas när man driver en yogastudio på heltid

Det råder inget tvivel på att Jennies passion och tro på yogas många positiva effekter är hennes största drivkraft. Men att driva två yogastudion vid sidan av mammajobbet med tre yngre barn är tufft. Jennies arbetsveckor fylls av möten, undervisning av kurser och klasser och dem alltid-omfattande dagliga administration. Att reservera tid för återhämtning blir då verkligen extraviktigt för att orka jobba vidare. Men hur gör man för att frigöra tid när man är egen yogaföretagare på heltid?

–Jag återhämtar mig faktiskt lite varje dag genom yoga och meditation, och även genom mina klasser, som jag tycker jag får mycket tillbaka från. Och så är jag ju en familjemänniska, som är hemma ”i min borg” under helgerna och går ut i naturen med mina barn.

Med viljan att nätverka, en klar vision i sikte och en konkret budget

När man har öppnat en yogastudio utomlands, startat om sin business på hemmaplan och etablerat två stycken yogastudion i Stockholm har man verkligen samlat på sig ton av erfarenhet och man vet vad som funkar och inte funkar i yogabranschen, någonting som är viktigt att dela med sig, tycker Jennie.

  – Att skapa community genom att samarbeta med andra studioägare och yogalärare är bland det viktigaste man kan göra som egen företagare och detta står också klart i min affärsplan och vision, förklarar Jennie som också råder nya yogaföretagare att ha en klar vision över det de vill åstadkomma, samt manifestera sin dröm.

Sist och inte minst  –var alltid öppen och ärlig om du vill lyckas som entreprenör, läs dina yamas och niyamas and the rest will come!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.