Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionInspirationny bokYinYinyoga

Hitta din inre stillhet med Yinyoga: jag har läst Åsa Nyvalls bok “Yinyoga. Vila, reflektion och återhämtning

“När man praktiserat yinyoga ett tag är detta en del av tjusningen- att man aldrig riktigt vet vad man kommer möta när man går ner på yogamattan….Att se varje yinyogaklass som sin första, för att dels träna sig på att släppa prestationskrav och inte jämföra sig med andra …och för att inte gå in med förutfattade meningar eller förväntningar, utan att med nyfikenhet se vart yoga tar en”.

Med denna introduktion börjar Åsa Nyvall sin nya bok “Yinyoga. Vila, reflektion & återhämtning” som också är vårt senaste boktillskott om denna typ av yoga som har blivit så populär hos oss de senaste åren.

Häng med så berättar jag mer om denna innehållsrika bok som har så mycket att erbjuda till alla som praktisera yinyoga, till de som vill lära sig mer om den samt till de som undervisar yinyoga.

Trots dess enorm popularitet finns det än så länge inte så många svenska böcker som handlar om yin yoga. Därför blev jag så glad när Åsa Nyvalls nya bok om yinyoga publicerades.

Boken “Yinyoga. Vila, reflektion & återhämtning” är en rejäl bok med många sidor, fina foton och stort innehåll, och man blir såhär superpeppad bara att se (och känna då bokens omslag har en mysig struktur!) på dess omslag som visar blå himmel, en gul sandstrand och en leende Åsa som med öppna famn välkomnar alla till sin favorit yogatyp: yinyoga! Och denna stora entusiasm för yinyoga och yoga på det hela taget genomsyrar också hela boken och det märks att Åsa verkligen brinner för att inspirera flera att praktisera yinyoga och gärna berättar om yinyogas återhämtande och hälsosamma effekter.

Boken Yinyoga börjar således med en berättelse om hur den aktiva träningstjejen Åsa med bland annat löpning som specialitet en dag hittade den stillsamma yinyoga, och om hur frustrationen om att behöva stanna kvar i positioner länge, såsom man gör under en yinyoga klass, så småningom förvandlades till en viktig stund av lugn och återhämtning för Åsa, som nu hade hittat in till yinyoga.

Efter hennes första klasser kom det ännu flera klasser och så småningom ledde intresse för yinyoga och dess positiva effekt också till en yogautbildning i yinyoga och nu till denna bok.

Genom sin personliga berättelse vill Åsa inspirera flera “icke-yogisar” att upptäcka yinyoga; en gång yinyoga, alltid yinyoga menar Åsa Nyvall.

Vidare i boken finns det ett kapitel om yinyogas historia och hur den skapades av Paulie Zink, som dock definierade yinyoga på ett bredare sätt; och en berättelse om hur Paul Grilley och Sara Power så småningom lyfte upp den mer stillsamma delen av Zinks ursprungliga typ av yinyoga och skapade den formen som vi nu känner till som yinyoga.

Efter ytterligare ett kapitel som behandlar hur du kan lägga upp din yinyogapraktik med andningsövningar och meditation i början av praktiken, kommer den delen av boken som är den största och också en av bokens styrkor, om du frågar mig. Det är den mer praktiska delen av boken och innehåller sekvenserade klasser. Boken är nämligen en riktig skatt av klasser, både långa som kortare, så du kan anpassa din praktik till den tid och ork du har för dagen.

Åsa har dessutom valt ut ett fokus eller ett tema för varje klass som fokuserar på t ex glädje, självkänsla, mod, självförtroende, kärlek, sorg, styrka, stillhet, vila, frihet bara för att nämna några teman. För varje tema, finns det utöver förslag på positioner, också en text med frågor som hjälper dig att reflektera på temat. Om du är yogalärare kan du få stor hjälp av denna del då den ger dig färdiga klasser som du kan testa med dina yogisar och på egen hand.

En annan styrka och en riktig fiffig grej i boken är fotona. Varje position visas nämligen av tre olika modeller, Åsa och två kompisar, som visar varsin variant av samma position. På detta vis får du förslag på tre olika sätt att t ex anpassa din sittande framåtfällning utifrån dina förutsättningar! Riktigt bra!

Dessutom finns ett kapitel i boken om hur du kan göra yinyogapositioner med hjälp av en vägg och vidare en annan del av boken som visar hur propps kan användas vid de olika asanas.

Syftet med sin bok skriver Åsa “har varit att sprida yinyogans magi, så att så många som möjligt får uppleva hur välgörande den är, både fysiskt och mentalt” och jag kan intyga att boken “Vila, reflektion & återhämtning” verkligen inspirerar alla att utforska yinyogas och dess fantastiska välgörande egenskaper!

Stor grattis till Åsa till en fin bok!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.