Livias Yoga
Yoga World
Inspirationkvinnlig entreprenörskapYogastudio

HANNA DRIVER LITTLE PEACE – DEN LILLA STUDION MED STORT HJÄRTA

 Jag fortsätter min serie om goda förebilder inom kvinnlig yogaentreprenörskap, och hoppas att du ska känna dig lika inspirerad som jag blev, när jag innan coronatiden, fick en längre pratstund med driftiga Hanna Backman som startat och driver den mysiga yogastudion Little Peace i hjärtat av Gamla Råsunda i Solna. Häng med!

Det är inte varje dag man ser sitt livs projekt, den egna yogastudion, förstörd av stenkast. Det är inte heller varje dag en studioägare snabbt vänder motgång till medgång och får studions hundratals trogna medlemmar att fortsätta vallfärda för att visa sitt stöd och protestera mot vandaliseringen. Studion i frågan heter Little Peace, och är en liten oas i mitten av Gamla Råsunda i Solna. Studion drivs av yogaläraren, designern och entreprenören Hanna Backman.

Drömmen om att dela yoga med andra startar tidigt

Yogastudio-entreprenörskapet har inte varit helt självklart från början för Hanna som öppnade sin studio efter många år av yogaerfarenhet.

– Jag behövde först praktisera i många år. När idén om en studio kom till mig så hade jag hållit på i över 15 år. Ändå tog det åtta år av planerande innan Little Peace stod klart. Jag lämnade idén och återkom till den i perioder,  berättar Hanna som kom i kontakt med yoga när hon redan som tonåring besökte parkområdet The Mall i Washington DC. Där ägde Hare Krishnas årliga internationella konferens rum. Även om mycket av Hare Krishna-rörelsen kändes främmande, hängde budskapet om att ”vi omöjligen bara kan vara vår fysiska kropp” kvar. Hanna började då förkovra sig och fördjupa sig i både det spirituella och det vetenskapliga; fysik och kemi i naturen och i oss själva. Den händelsen i Washington D blev ett viktigt startskott på yogaresan som 25 år senare ledde Hanna att så småningom bli yogalärare och studioägare.

Efter denna USA-vistelse fortsatte Hanna att “testa sig genom” flera inriktningar på yoga utan att välja en särskild typ eller huvudinriktning. Hanna har aldrig varit riktigt ”traditionsbunden” till någon särskild typ av yoga, även om meditation och den mer spirituella aspekten av yoga alltid har varit viktigaste för henne.

Hon reser till Latinamerika för att arbeta som volontär i ett naturreservat som nittonåring. ”Jag tror jag alltid velat göra skillnad. Som nittonåring startade jag en hjälporganisation med vänner som vi ambitiöst döpte till ”Rädda Jorden”. Dock blev jag lite ledsen när jag insåg att uppdraget var enormt och att jag, i mitt lilla naturreservat i Costa Rica, inte kunde rädda precis allt, men jag kunde undervisa barn i byarna om ekologi och låta dem göra konstutställningar om det”.

Hanna fortsatt att utbilda sig inom fri konst och senare också i formgivning. Hon upptäckte att det fanns paralleller inom kreativt ”flow” och olika meditativa tillstånd och när hon senare började meditera var upplevelsen bekant från skapande processer.

Tiden gick och Hannas intresse för yoga bara ökade till den gränsen att filosofin i yogan spillde även ut på hennes vanliga jobb som grafisk designer. Hanna hade då hunnit få en karriär på några av Stockholms främsta designbyråer och hon hanterade stora offentliga varumärkesförändringar. Men hon märkte att hon mötte var och en av sina kunder med den öppenhet och lyhördhet som hennes yogapraktik lärt henne under åren.

Så småningom kändes tiden rätt att utbilda sig till yogalärare för att kunna förmedla yoga till andra. Men de praktiska förutsättningar som behövdes för att Hanna skulle utbilda sig till yogalärare var inte riktigt där från början. Alla utbildningar var för dyra och för långa, eller krävde att hon skulle anpassa sitt familjeliv på sätt som inte funkade. Hanna hade under tiden hunnit bli mamma och vill inte lämna sin son ensam så lång tid som en 200 timmars utbildning i t ex Indien ofta innebar på den tiden. Hon gick flera kurser i Sverige och i USA, och läste en hel del. Drömmen att få utbilda sig till yogaläraren lades på hyllan många gånger och fram till den dagen som Hannas son blev 1 år gammal och livet tog igen en annan sväng.

Hanna separerade och en dag mitt i sommaren stod hon ensam hemma för första gången med en tom vecka utan sitt barn, framför sig.

“Vad kunde jag göra?” berättar Hanna som då råkade hitta information om Yogafestivalen på Ängsbacka i Värmland och åkte dit.

Ängsbacka blev som en slags vagga för ett förhållningssätt i livet som Hanna mådde mycket bra av. På festivalen fanns mängder av olika yogatraditioner, möte med människor, god mat, aktivt lyssnande, dansglädje, spännande föreläsningar och sång. En väldigt fin upplevelse, berättar Hanna, som sen kom att åka till Ängsbacka 8 år i rad och också flera gånger som presentatör. ”Jag tror jag alltid varit en bra kameleont i olika sammanhang. Jag behöver inte köpa ett koncept med hull och hår, utan kan filtrera det som jag kan lära mig av och strunta i resten. Det gör nog att jag inte behövt lägga energi på huruvida folk är flummiga på en plats och uppstramade på en annan. Jag har vänner i Akalla och på Östermalm. I Pajala och i Rio de Janeiro. Enda gången jag kan känna mig ledsen är när folk är dömande mot andra och inte håller sig öppna. Och det sker tyvärr åt alla håll i alla led. Vi kan lära oss så mycket av varandra och har så mycket gemensamt, om vi bara lär oss filtrera bort det som står i vägen för att vi ska kunna se det. Ängsbacka har varit jätteviktigt. Men också alla möten jag haft med alla marknadsavdelningar och beslutsfattare. Till det yttre kan det se ut som väldigt olika sammanhang men ur flera aspekter är det inte så stor skillnad.”

Så gick tiden och Hanna pendlade mellan att jobba som grafisk designer och ensamstående mamma, och drömde mer och mer om att dela yoga med andra.

Yogalärarutbildningen och community öppnar dörrar

Så en dag såg Hanna reklam på en yogalärarutbildning vid yogastudion Yogayama där Hanna praktiserade, och upplägget verkade fungera bra ihop med familjelivet. Då börjar Hanna att göra allt hon kunde för att samla in pengar för att finansiera sin kurs, säkert ett av de första tecknen till hennes begåvning i att driva företag, tänker jag. Hanna började då att sälja saker på Blocket, och storkok av ärtsoppa blev den stående middagen, för att kunna spara pengar. Målet var klart: hon skulle kämpa ihop pengar till sin yogautbildning!

Enträget vinner och Hanna kunde så småningom starta sin första 200 timmars utbildning i yoga vid en uppmuntrande yogamiljö. – För mig var det som att försöka lägga pussel, denna var den biten som jag hade saknat, säger Hanna. Hanna började undervisa direkt under själva utbildningen bl a på några yogastudios i stan, men det var simhallen Vasalundshallen, som kom att spela en stor roll i startandet av Little Peace. Trots att det var en simhall, höll Hanna sina yogaklasser i asanas men också i filosofi. Hanna tog dit sitt harmonium och chantade med sina yogisar, och fler och fler deltagare dök upp på hennes klasser och började yoga med henne där och även på andra yogatillställningar utanför simhallen.

Hanna hade byggt upp sin community, en grupp av yogisar som hade förtroende för henne och skulle stödja henne i sin yogalärarkarriär eftersom hon var den läraren som kunde guida dem genom sin yoga. Hannas berättar att det var deltagarna eller hennes community, som drog igång idén att öppna en studio.

Stärkt av deltagarens stöd men också med en tajt budget, hittade Hanna en konsthall i Sundbyberg som gick med på att hjälpa henne med lokalen mot ett delat samarbete, och inom kort förvandlas konsthallen där bara få personer tidigare kommit, till ett ställe dit hundra deltagare i vecka vallfärdades regelbundet för att yoga. Efter cirka två år avslutades dock samarbetet med galleriet och det var återigen dags att tänka nytt och hitta en ny lokal. Hur skulle det gå nu?

Att ändra tankesätt

Det är nu Hanna ändrar sitt sätt att tänka och påminner sig själv om alla de små men fina studion i London och New York som hon har praktisera vid. Hål i väggen där folk gör sin praktik innan jobbet. Kanske räcker det med en liten lokal för att öppna en yogastudio?

Så får Hanna nys om att nära hennes hem finns det en tom liten frisersalong. Lokalen ser perfekt ut. Hanna tar ett lån på sin bostad och säger att hon ska renovera köket, men pengarna går till en insats till lokalen. En sommar går åt till total renovering och i september 2014 har Little Peace sitt första Öppet Hus och alla kurser blir fulltecknade!

Så föds Little Peace!

Så efter ytterligare en tid blir lokalen bredvid Little Peace ledig, en lokal som varit antikvariat och Hanna slår till igen och köper lokalen samt tillbringar ytterligare en sommar att renovera denna med hjälp av sin sambo. Asbestsanering och mögelsanering hägrade som tråkiga överraskningar. Dessutom behövde Hanna be om tillstånd att ta bort en av de bärande väggarna som avgränsade nya rummet till ursprungliga Little Peace, ett jätteprojekt. I denna veva är det också dags för Hanna att lämna sitt jobb som grafisk designer och verkligen gå all in på nya studion som efter ytterligare några månader av arbetet, blir den fina Little Peace som vi känner det som. Hanna driver studion under några år, men flera hundra deltagare och 11 lärare.

Livet svänger igen….

Men livet är aldrig stabilt och strax innan jag besökte Little Peace och Hanna, hamnade studion i mitten av ett personligt drama och stora entrén med sitt vackra fönster förstördes av stenkast. Stenen var inte ämnad för studion, utan var del av ett sorgligt drama hos en granne. Men ryktesspridningen och folks spekulationer lät inte vänta på sig.

Det är i sådana stunder, berättar Hanna, att ledarskap och handlingsförmågan ställs till sin spets. Det finns ingen manual som berättar vad man ska göra i sådana lägen. Hanna hanterade då så klart först allt praktiskt som behövdes göra. Polisen, anmäla, städning av studio och beställning av provisorisk utrustning att stänga det krossade fönstret.

”Jag gick runt höggravid och plockade glasskärvor och hörde folks tvärsäkra idéer om vem eller vilka som låg bakom det här. ”Invandrare, religiös fanatism, yoga-hatare, män som hatar kvinnor”, och jag blev allt mer sammanbiten. För mig var det här jag hörde ett större problem än själva fönstret. Nu behövde vi yogan mer än någonsin. Nu behövde vi vända folks rädsla och insinuerande till ljus och ett större perspektiv. Det är ju för tusan såna här motgångar som vi praktiserat yoga för! Nu behövdes yogan!”.

När det mest basala var fixat var det dags att ta hand om community. De yogisar som är Little Peace. Hanna skrev och berättade för medlemmarna om det som hade hänt och om att verksamheten skulle rulla på som vanligt. Studio höll stängt bara under en dag. Hanna funderade på hur de kunde vända rädslan till glädje och få uppmärksamhet över det istället för förstörelsen.

“Om du vill göra något åt detta”, skriver Hanna till medlemmarna, “skriv vad du vill manifestera, det du lärt dig här. Det är ju lätt att praktisera yoga när allt är lätt och solen skiner, men det här är del av livet. Nu manifesterar vi det vi VILL ge till världen. Inget hat över det som drabbat oss. Så pennor lades utanför den krossade ingången till studion och yogisarna kom dit direkt, för att visa sitt stöd genom att rita hjärtan och skriva kärleksfulla ord och genom att fortsätta att komma till yogaklasser.

När jag frågar Hanna om vilket är främsta rådet hon vill ge till yngre yogastudioägare så säger hon såhär:

“Skapa dig en positiv målbild som du kan komma tillbaka till det då det blåser. Jag finner min bild i meditation. Så var med i studion och dela praktiken. Efter det; Ha struktur. Välj dina samarbetspartners med omsorg. En erfaren lärare behöver inte vara enkel att samarbeta med och en grön lärare kan vara en dröm. Välj med omsorg och se till att alla delar samma vision, för ni är en enhet utåt. Var tydlig med vad du kräver, men också lika tydlig med vart du ger full frihet i samarbetet. Och fråga dig om du är genuint intresserad av att hjälpa människor att läka, ge dem tid och att se dem. För det är en grundpelare i en bra studio”.

Little Peace hittar du här, väl värd ett eller flera besök!

Liten notis: Vandaliseringen av Little Peace ägde rum i februari 2020. I skrivande stund är fönstret sedan länge lagat, och studion klarat sig genom den fösta Corona vågen. Hanna, gravid på bilderna, har fött lilla Ingrid som nu är 6 månader och Little Peace Yoga frodas med fler yogautövare än någonsin. Idag driver Hanna studion tillsammans med Victoria Winderud. 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.