Livias Yoga
Yoga World
FörlåtelseInspirationKärleksfull vänlighetLoving kindnessMeditationMetta-meditationYOGA MED LIVIA

Kärleksfull vänlighet – Loving-Kindness – att välja ett liv av kärlek

På sistone har jag känt behov att praktisera en typ av meditation som har sina rötter inom Buddismen. Metta meditation där Metta betyder, enligt de definitioner som jag har läst mig till, positiv energi eller vänlighet mot andra, kallas också för Loving kindness.

Du kanske har läst böcker eller lyssnat på poddar av kända spirituella lärare som Sharon Salzberg eller Jack Kornfield som starka av sin buddistiska bakgrund föreläser ofta och berättar om hur vi kan etablera en regelbunden praktik där kärleksfull vänlighet (Loving kindness) är central.

Lite kort kan man säga att Loving kindness är en typ av praktik där vi övar på att rikta snälla tankar av vänlighet till oss själva och alla andra, även de som avsiktligt sårat oss.

Att rikta snälla tankar till våra nära och kära är kanske det lättaste vi kan börja oss öva på. Det är liksom så självklart att vi vill vår familj och vänner väl!

Nästa steg är att rikta vänliga ord till dig själv. Detta är svårare speciellt för flera av oss som brukar vara superkritiska mot sig själva.

Det svåraste steget i denna praktik är att önska allt det bästa och mena det till de som har skadat oss eller behandlat oss illa. Att förlåta, inte för att låtsas att vi inte har sårats eller på något sätt förminska det jobbiga och orättvisa behandlingen som vi har varit med. Inte heller innebär detta någon ursäkt för dåliga händelser som har orsakat smärta och olycka. Men när vi hittar modet att förlåta, gör vi det i främsta hand för att själva må bättre, så att vi kan släppa onödig smärta och gå vidare. Det tar tid och det en process som är nödvändigt för att bearbeta sorg men en dag inser du att du faktiskt kan rikta kärleksfull vänlighet – Loving kindness, även till de som gjort dig illa. Då har du gått vidare.

Loving Kindness – meditation

Sätt dig på ett sätt som känns bra för dig och slut ögonen

Ta några djupare andetag och låt dig själv känna underlaget så att du påminner dig om att jorden är där som stöd och bär dig vad som än händer.

Placera, om du vill, en hand på ditt hjärta för att förstärka känslan av kontakt med hjärtat.

Steg 1. Visualisera en vän eller en familjemedlem som du älskar och håller om.

Upprepa tyst nedanstående ord några gånger för dig själv. Rikta orden till din vän eller familjemedlem.

May you be free from danger

May you be happy

May you live in peace”.

Låt orden sjunka djupt i ditt hjärtat och notera vilka fysiska känslor dyker upp när orden landar i kroppen.

Steg 2. Fortsätta att andas in och ut genom näsan och sen om du vill, upprepa samma meditation och ord men nu visualisera och rikta dessa ord till dig själv.

Steg 3. Rikta nu ord av kärleksfull vänlighet till någon som har gjort dig illa. Möt eventuella känslor eller tankar som dyker upp i kroppen och sinnet utan att värdera dem. Om det inte känns bra, gå tillbaka till steg 1 eller 2. Då behöver du mer tid innan steg 3.

Källa: Salzberg, S. 2002. Loving kindness. The Revolutionary Art of Happiness. Shambala Boston & London

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.