Livias Yoga
Yoga World
acceptansJon Kabat ZinnMedveten närvaroMindfulnessMindfulnessbaserad Stressreduktionuppmärksamhet

“Att vara uppmärksam med avsikt, i ögonblicket, utan att värdera det” – en serie om Medveten närvaro – Mindfulness

Precis som de senaste tisdagarna håller jag min älskade onlinekurs Transformation ikväll. Kursen syftar till att förse deltagarna med så många verktyg (yoga är bara ett av dessa) som det bara går för att reducera vardagsstress och göra livet mer hanterbart och harmoniskt.

Turen har kommit ikväll till, enligt min mening, ett av de mest effektiva verktyg som jag känner till mot stress. Ikväll diskuterar vi och övar oss på MEDVETEN NÄRVARO eller MINDFULNESS, ett begrepp som har blivit välbekant för många, inte minst på arbetsplatser, under senaste åren.

VAD ÄR MEDVETEN NÄRVARO ELLER MINDFULNESS

En snabb sökning på Google ger de följande två definitioner på Mindfulness:

•the quality or state of being conscious or aware of something.

a mental state achieved by focusing one’s awareness on the present moment, while calmly acknowledging and accepting one’s feelings, thoughts, and bodily sensations, used as a therapeutic technique.

Medveten närvaro är alltså en kvalité eller ett tillstånd då vi är medvetna om någonting, samt ett sinnestillstånd under vilken vi fokuserar på nuet, genom att notera och acceptera det vi upptäcker, vare sig det handlar om sinnesintryck, tankar eller känslor.

Eller som amerikanska forskare Jon Kabat Zinn skrev redan under 70-talet, medveten närvaro är “Att vara uppmärksam med avsikt, i ögonblicket, utan att värdera det”.

Tänk efter, hur ofta känner du dig närvarande i det du gör precis för stunden? Oftast tar våra hjärnor oss antingen tillbaka till det som har varit, eller så planerar vi redan det som komma skall. Att bara tänka på just den tuggan av den mackan vi äter är oftast inte det vi gör. Vi kanske hinner både läsa tidningen, lyssna på TV i bakgrund och funderar på vad vi behöver ta itu med härnäst samtidigt som vi tar en tugga.

Vi “multitaskar” konstant.

UPPMÄRKSAMHET

Men när och om vi lyckas fokusera på just stunden genom att använda andetaget och att vara i kroppen, går stressen ner och vi kan också möta de nya situationer som vi befinner oss i med helt öppna ögon. Istället för att analysera händelser utifrån tidigare erfarenheter som kan färga våra upplevelser öppnar vi upp för nya möjligheter, fria av värderingar. Detta leder till att vi kan fokusera mer på hur vi upplever (både i kroppen och i sinnet) en viss situation.

Kroppen berättar alltid vad den tycker om det ena och det andra. Det gäller bara för oss att lyssna….

Amerikanska forskaren Jon Kabat Zinn vars namn du kanske associerar till metoden Mindfulnessbaserad Stressreduktion (MBSR), var enligt vad jag har läst mig till, den första i västvärlden att introducera medveten närvaro som komplement till medicinsk behandling och då effekten av denna metod var så stor på hans patienter, skapade Jon Kabat Zinn ett egen program och en egen metod kallad MBSR med medveten närvaro som huvudinriktning. Sen 1971 har MBSR spridit sig till hela världen med sina sju attityder och sina meditativa redskap.

Så sent som idag läste jag en ny vetenskapligt granskad artikel publicerat i The Journal of the American Osteopathic Association (September 2020). Artikeln berättar om de lovande resultaten av en mindre studie där man visat att upplevelsen av kronisk smärta av flera olika typer (bland annat fibromyalgi, ont i ryggen och huvudet mm) blev mindre när deltagarna följde ett daglig program baserat på MBSR (Marske et al. 2020 JAOA, 120:9) så flera och flera studier fortsätter att studera effekterna av att vara medveten närvarande genom meditation, acceptans och andning.

Under kommande inlägg tänker jag därför ta dig med i en resa genom Medveten närvaro och dess komponenter, så att du också får lära dig mer om detta fantastiska stresshanteringsverktyg. Om du skulle vilja satsa ännu mer på att lära dig att hantera stress med hjälp av Mindfulness, mental träning och yoga, startar jag en ny omgång av uppskattade kursen TRANSFORMATION MÅNDAGEN DEN 15 FEBRUARI kl 18. Välkommen att anmäla dig till liviwann@gmail.com

Häng med mig!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.