Livias Yoga
Yoga World
i huvudet på en yogalärareNamasteritualSanskritYogalärare

Namaste – varför säger vi så på våra yogaklasser?

Namaste är en hälsningsfras som härstammar från Indien och som ofta används inom hinduismen. Man säger ofta ordet i samband med att man placerar sina handflator mot varandra och niger eller bugar. Ordet kommer från sanskrit och är en kombination av namah och te (en förkortad variant av tubhyam).”

Såhär står det i wikipedia om du googlar på uttrycket Namaste och det är många av oss yogalärare som brukar avsluta klasserna med att säga Namaste med händerna i en Anjali mudra precis som ovan beskrivet.

Men varför gör vi detta?

Jag har sen en tid känt till att vissa av mina yogalärarkollegor bara säger “Tack” på slutet av klasserna och inte längre använder Namaste då uttrycket faktiskt används inte på detta sätt och i dessa sammanhang i Indien idag. Men så har jag tänkt att jag själv gillar min Namaste och jag har fortsatt att säga det.

Men idag bestämde jag mig för att göra lite research och faktiskt ta reda på mer om Namaste.

Vad betyder egentligen Namaste och vad kommer uttrycket ifrån?

Hur används uttrycket i Indien idag? Och när började vi använda det på våra yogaklasser?

Jag har inte svar på alla dessa frågor men en liten bit kom jag fram till tack vare Rachel Bathen – Yoga Girl som tipsat på Podden The Allusionist, en fiffig podd som jag kommer att lyssna på igen! I avsnittet 55 avhandlas uttrycket Namaste av självaste Jim Mallison, medförfattare av The Roots of yoga med Mark Singleton, och Andrea Jain, disputerad religionsvetare.

I podden får vi veta att Namaste härstammar från Namah – att buga och teh -till dig, så hela uttrycket är ett sätt att hälsa. Alltså läs igen: Namaste är en hälsning ungefär som Hej!

Så när vi (jag) högtidligt och vördnadsfullt avslutar våra klasser med Namaste säger vi (jag) egentligen alltså bara hejjjjj, fast med lite släpigare och högtidligare röst….

Visste du det?

Enligt forskarna som intervjuas i podden används inte heller Namaste i ett yogasammanhang i Indien utan hälsningen är så pass formell att den dyker upp i samband med möten på regeringsnivån….

Så varför säger vi Namaste på yogaklasser i Sverige och i västvärlden och när började vi göra det?

Andrea Jain vet inte riktigt när Namaste introducerades i våra posturalyogaklasser men hennes analys om varför vi säger så genomgående i västvärlden, är att Namaste fyller två viktiga funktioner för oss: dels är det så att våra yogisar förväntas sig det att höra Namaste på slutet av en klass – och tydligen säger man Namaste även i början av yogaklasser i USA – för att markera att klassen och praktiken är slut (och börjar om du även börjar den med Namaste). Andrea Jain menar att yogapraktik i en studio/anläggning ses av många som en speciell stund på en speciell plats, avskild från vardagslivet, så en fras som Namaste förstärker känslan av en viktig ritual och påminner att det är nu du ägnar en stund eller en paus åt sig själv. En stund som t o m kan uppfattas som helig (kanske är det din enda tid att stressa av (egen reflektion)).

Dessutom menar Andrea att, att avsluta klassen med ett uttryck i Sanskrit ger en känsla av något extrafint och gammalt och ger härmed yogaklassen en typ av äkthet (authenticity).

Igen ställer jag mig frågan: behöver vi tro på att yoga är gammalt för att det ska kännas bra att praktisera yoga, och kan inte yoga ändå var bra även om vi inte säger Namaste på slutet av praktiken?


Vad säger du? Jag ska försöka gå ifrån Namaste nu..får vi se hur det går med det 😉

2 kommentarer

 1. Jag ska kanske ta och lyssna på avsnittet av podden som du skriver om men är det inte lite så att innebörden av det ”hej”-et blir av en lite djupare mening än vårat svenska hej? Då ord ju inte bara innehåller en betydelse utan också en andemening. Sen om den innebörden passar oss eller ej, det vet jag inte… Jag tänker så för att jag har följt med i en lång diskussion av sashiko (japanskt broderi) och först så förstod jag inte problemet med att man inte bara fick kalla det för sashiko om det var liknande broderi man gjorde men nu förstår jag att det är essensen av det som är viktig att förstå, inte bara stygnen så att säga. Och försöker man förstå essensen och försöker göra det med så mycket respekt man kan är det tydligen då ok att kalla det för sashiko. Är det inte lite så med namaste också? Jag hade en indisk tjej på min klass en gång, när jag sa namaste och det ”klassiska” uttalet är tydligen oxå fel som vi har. Man lär sig… Jag tycker att det är så jäkla bra att du tar upp det här, för vi ska försöka veta varifrån saker har sitt ursprung. Jag är helt inne på att vi bör skaffa en egen, svensk/nordiskt/västerländsk praktik. Vi behöver det. Egna braiga ord! Vi behöver få känna djupet och storheten inom oss, bara för att det finns där. Inte för att de måste vara gammalt och etc precis som du skriver. Jag har forskat runt så mycket metafysiskt men nu är jag inne på mitt egna ursprung. Känns som att vi behöver komma tillbaka dit för att komma vidare i vår ärliga praktik.

  1. Hej Elin!
   Stort tack för ditt fina inlägg som jag uppskattar mycket och jag ber så mycket om ursäkt för mitt sena svar! Denna gång fick jag inget meddelande om ditt inlägg och jag upptäcker det bara nu i samband att jag ska skriva nytt inlägg!
   Ja det finns mycket att säga kring användning av Namaste och jag själv kan bara förlita mig på det som de som forskat i detta (som de som pratar i podden) nu anser. Men jag tänker att det är i vilket fall bra att veta att vi kanske varken uttala Namaste eller för all del använder det såsom det brukas i Indien dvs det landet som Namaste kommer ifrån. Sen om man själv bestämmer sig för att ändå säga det för att språket används på annat sätt här i Sverige är det för mig också ok 🙂 Mina yogisar tycker om och förväntas att vi avslutar klasserna så.
   Kramar och stort tack för att du kommenterade!
   Livia

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.