Livias Yoga
Yoga World

Följ med mig nedan och se hur du lätt kan ändra en vanlig Hatha-yoga förflyttning mellan två positioner/asanas till en enda integrerad rörelse som mer motsvarar det vi vet idag som fascia dvs största delen av kroppen mår bäst av!

Jag djupdyker nu i ämnet fascia som länge intresserat mig. Om du skriver ordet “fascia” här på Livia’s yoga blogg kommer du till flera artiklar som jag tidigare skrivit som berättar om både workshops och utbildningar som jag har deltagit i. Ämnet är helt enkelt en stor passion som jag har och nyligen har legenden Joanne Sarah Avison, som är specialist på fascia, kommit ut med sin reviderade eller nya version av boken ” YOGA, FASCIA, ANATOMY and MOVEMENT”.

Boken är en riktig spännande resa från en tid då man inte ens tilläts dissekera kroppar och härmed “gissade” en hel del på hur människor såg ut på insidan, till en lång tid (och till väldigt nyligen faktiskt), under vilken ordet anatomi och studier av enskilda muskler och ben dominerat vår syn på människokropp. Nästan varje bok om människoanatomi samt mycket av de moderna studier i träning, yoga och fysioterapi är fortfarande byggda på denna gamla syn.

Men sen några år vet vi att den största delen av kroppen, den delen som tidigare bara sorterats bort för att den bara såg ut som “oformlig gegga” på insidan av kroppen har ett namn. Fascia. Och består av en typ av vävnad som inom biologi (det ämnet som jag stolt disputerat i) heter bindväv.

Fascia omsluter och fyller allt inom kroppen och enligt Avisons nya bok finns det flera som hävdar att muskler skulle också kunna falla in under fascia. Det pågår alltså ännu en debatt ang vad exakt är fascia i kroppen.

Trots att man diskutera om definitionen på fascia, råder det ingen tvekan på att fascia är det som håller ihop och form till kroppen, skyddar, är ytterst sensorisk och har många olika superviktiga kvalitéer.

När vi rör oss under vardagen och genom träning och yoga, håller vi fascia rörlig och frisk. När vi inte rör oss eller rör oss ensidigt uppträder det ärr och områden i kroppen där fascia är spänd och orörlig.

Även om flera känner till fascia i samband med Yin yoga som använder sig av fascias töjbarhet och förmåga att stretcha är det alltså egentligen RÖRELSE som fascia “mår bra av”.

Men om du tänker efter (som jag också förklarar i videon nedan), är mycket av vår vanliga dynamiska yoga fortfarande ofta fokuserad på positioner dvs mycket av vår asana-baserad yoga kan (men gör inte alltid) uppmuntra att stanna kvar i en specifik form eller position och andas, i stället för att uppmuntra rörelse.

Men det finns möjligheter att utveckla detta!

I den andra videon här har jag spelat in en övergång från Anyanejasana (utfall) och Parsvottanasana i tre olika steg.

Först visar jag dig hur vi ofta gör på Hatha yoga när vi går från ena till andra position. I variant 2 lägger jag till en viktförflyttning bakåt som mellansteg till den tredje varianten där jag sätter ihop de två olika förflyttningar från och till dessa former i ett kontinuerligt rörelse som ser nästan ut som en våg. I denna varianten “återanvänder vi” den kinetiska energin eller rörelseenergi för att ta oss runt och rörelsen uppmuntrar verkligen integreringen i kroppen. Om du har en bra energibesparande löpteknik, sker denna typ av process t ex när du joggar och i andra vanliga vardagsrörelse där du inte delas upp rörelsesekvensen i många små steg (som att gå från Anyanejasana (utfall) till Parsvottanasana).

Det finns så klart inte något fel med att bara fortsätta med mer klassiska yogaförflyttningar och sen stanna i positioner och andas. Men detta har ett annat syfte.

Testa med försiktighet och sund förnuft om du aldrig har gjort detta och skriv gärna om din upplevelse.

Sist och inte minst: jag kommer att under vintern erbjuda en workshop som bygger på allt jag har lärt mig om fascia under åren, både teori och praktik. Vill du komma?

KOM IHÅG ATT FASCIA GILLAR RÖRELSE!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.