Livias Yoga
Yoga World
Happy Feet- yoga för aktiva och rörliga fötterInspirationworkshopYOGA MED LIVIAYogalärare

En lördag tillägnad yoga och fothälsa vid Yogabolaget i Åkersberga!

Foto: Cecilia Hedström

Fötterna: så viktiga för vad vi än gör och ändå så glömda många gånger. Kanske pga de finns ytterst i kroppen och kanske är fötterna bara självklara delar i kroppen så länge vi inte har problem med dem. Vi förväntas att de ska fungera och fortsätta bära oss runt. Så börjar vi springa och upptäcker att fötterna gör ont eller vi får artros och fötterna upplevs onda och stela. Ännu vanligare i min erfarenhet är att vi får ont annanstans i kroppen och kopplar detta till fötterna bara efter att vi har sökt hjälp hos en naprapat eller annan typ av terapeut som kan se helheten hos oss och kan hjälpa oss att förstå att det problemet vi har hänger samma med fötternas funktionalitet.

Det som händer vid fötterna kan nämligen påverka det vi känner och upplever längre upp i kroppen, och det som händer i övre delen av kroppen kan påverka även fötterna. Om detta känns konstigt kan du bara tänka på fascia, den typen av vävnad som omsluter allt innanför kroppen, fördelar krafterna på insidan av kroppen samt ordnar så att alla celler i hela kroppen faktiskt kommunicerar med varandra oberoende på om dessa celler bygger upp en fot eller nacken. Allt hänger helt enkelt samman och när vi tränar och rör fötterna i alla sina delar får detta en positiv effekt även i resten av kroppen.

Tack till Soul Factory för mina fina kläder! Foto: Cecilia Hedström

Om detta och mycket mer handlar min workshop “Happy feet” – yoga för aktiva och rörliga fötter” som jag gav idag för sjätte gången, på en fin studio där jag faktiskt även hållit klass på för många år sen. Cecilia Hedströms mysiga Yogabolaget som dessutom nyligen har flyttats till större och ännu fräschare lokaler, är som jag vet den enda studion i hjärtat av Åkersberga och här hittar du flera typer av yoga samt pilates, här finns möjlighet att slappna av vid Gongs lugna klanger och här kan du shoppa loss i den färggranna välsorterade butik.

Vid en av de två rymliga och ljusa yogashalorna har jag och en väldigt intresserad mindre grupp av yogisar bokstavligen “vänt och vridit” på ämnet “fötter”. Under tre timmar hanns det med att både öva och prata om fotleds rörlighet eller stelhet och hur detta till och med påverka hur djupt vi kan sitta på huk (eller komma ner i djup squat/Malasana); att träna plantarfascia med övningar som använder halvmjuka bollar och diskutera vikten av fotsulornas känslighet för proprioception (förmåga att orientera kroppen i rymden); och att öva balans på olika sätt samt prata om hur viktigt det är att fortsätta ha aktiva och alerta fötter för att behålla ett bra balanssinne när vi blir äldre.

Som alltid är mina workshops en mix av teori och praktik och i dem ryms det både yoga men också andra komplementära tekniker som Feldenkrais, somatics och functional range conditioning, bara för att nämna några.

Det känns helt fantastiskt att ha kickat igång igen min workshopsturné och ännu roligare att det blev på Yogabolaget där jag känner mig hemma!

Workshopen “Happy feet – yoga för aktiva och rörliga fötter” kommer att gå ännu en gång denna termin den 14 november vid Dragonfly Studio i Avesta MEN OCKSÅ samtidigt ONLINE. Boka gärna in din plats, för att det kan vara sista gången workshopen går på ett bra tag!

Tack Cecilia för din gästvänlighet!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.