Livias Yoga
Yoga World
Hips don't lieHöfterrörlighetStudio KarmaStyrkaworkshop

Yoga för starka och rörliga höfter + gemenskap = Studio Karma i Norrtälje

Fin gemenskap på Studio Karma! Tack till Sofia Dejke för fotot och till Soul Factory för min vackra outfit!

Höfterna – det sägs att vi lagrar spänningar i denna del av kroppen. Kanske för att vi sitter väldigt mycket och håller kroppen i en och samma position under en längre tid, eller kanske också på grund av höfternas placeringen, lite “inklämt” mellan benen och bålen.

Men vad menar vi egentligen med höfter? Rent skelettmässigt är höfterna bestående av bäckenet plus lårbenet och bara genom denna definition är det uppenbart att höfterna verkligen fungerar som en sluss mellan under- och överdelen av kroppen och att krafterna som kommer från bålen fördelas ner till benen via bäckenet eller nedre delen av ryggen.

Om allt detta och mycket mer handlade min workshop “Hips don’t lie – yoga för starka och rörliga höfter” om, en workshop som som jag hade glädjen att ge igen idag på mysiga Studio Karma i Norrtälje, en studio som jag verkligen längtat efter att få komma till.

Studio Karma – I love you!

Min “höft-workshop” utgår ifrån idén om att vi inte bara behöver rörligheten men också styrka vid höfterna dvs vi behöver inte bara stretcha men också stärka. Under tre fulla timmar som gick otroligt fort utforskade jag och de 17 fantastiska yogisar därför, många olika övningar som aktiverade och stärkte både framsida och baksida av ben.

Precis som det brukar vara på mina workshops, använde vi även idag flera olika props som kan fungera både som ett sätt att underlätta positioner och som verktyg till ökad belastning, t ex när man vill lägga till mer styrka i yoga.

Studio Karma där du utöver Medi yoga, Yin yoga, Kundalini, Vinyasa, Yoga med stol m flera typer av yoga, också kan praktisera min älskade Virya yoga, finns stora och ljusa shalor vilket underlättar när en stor grupp yogisar och en yogalärare ska testa en mängd övningar med många props 😉

Tillsammans utforskade vi t ex hur rotationen i fötterna kan göra många stående yogapositioner skönare, hur vi kan stärka hamstrings istället för att bara stretcha dem såsom många framåtfällningar gör, men också hur just framåtfällningar kan göras på ett annorlunda sätt som många upplever är skönare för ryggen.

En stor del av min workshop fokuserar också på ledhälsa och specifikt på hälsan i höftleder, med utgångspunkt från idén att höftleder kan göra många olika rörelser som att rotera både inåt och utåt, även om yoga av någon mystisk anledning erbjuder främst positioner som tränar utåtrotationer. Under min workshop testar vi därför både typer av rotationer i syftet att behålla så hälsosamma höftleder som det bara går.

Props all over the place som det bör vara på workshop!

Workshopen avslutades idag med nedvarvning genom andningsövningar och en stund välgörande restorative som hjälpte kroppen att släppa tag av all tidigare aktivitet samtidigt som den guidade in deltagarna till större avslappning och in på lördags-“mood”.

Tänk vad otroligt välgörande yoga är: den håller kroppen stark och rörlig tack vare sina rörelser, den ger dig lugn och andningsmedvetenhet OCH den stärker dessutom gemenskapen mellan människor, vilket vi behöver satsa på nu mer än någonsin efter denna tid i pandemin.

Tack Sofia och fantastiska Studio Karma för gästvänlighet både till mig och alla yogisar som idag firat att yogavärlden öppnat sig igen genom denna workshop!

Tack Sofia! Den passionen du lägger ner på Studio Karma och dina yogisar märks i precis varje detalj på studio!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.