Livias Yoga
Yoga World
DiGiYoga CareForskninsprojektrehabYoga för bröstcancer rehabilitering

Yoga för bröstcancer-rehabilitering. Nu börjar rekryteringen till forsknings projektet DigiYoga CaRe

Låt mig få berätta om ett viktigt forskningsprojekt som redan pågått som pilotprojekt under en tid och som väldigt snart kommer att även starta i sin helhet.

Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län koordinerar forskningsprojektet DiGiYogaCaRe, som är planerat att pågå under två år och riktar sig till personer som nyligen genomgått en bröstcanceroperation (se nedan för detaljer) och som nu kör sin rehabiliteringen. Projektet syftar till att ta reda på de positiva effekterna av en regelbundet veckopraktik i yoga, undervisad online och på plats.


Disputerade fysioterapeuten Anna Duberg är interventions ledare och leder vår grupp av fem st utvalda yogalärare, varav jag är en, som kommer att leda veckoklasserna. I forskarteamet, som leds av Docenten Emma Ohlsson-Nevo, ingår utöver Anna och Emma, också överläkare och kirurger samt flera andra fysioterapeuter.

Vi yogalärare har fått special utbildning och kunskaper om ämnet som är viktiga för oss att känna till inför vår undervisning. De yogaflöden som vi kommer att undervisa i hör inte till någon särskild definierat form av yoga utan består av noga utvalda positioner för ökad rörlighet samt positioner och rörelser för vilka det finns positiva publicerade forskningsresultat. Andning är också med som viktig komponent av dessa flöden.

Det är med stor stolthet och tacksamhet samt en känsla av hopp att jag kanske bidrar till att hjälpa till, i min roll som yogalärare, som jag med mina kollegor startar med de första klasserna under mitten av januari.

Här nedan följer information om HUR DU, SOM UPPFYLLER DE PRINCIPER SOM LISTAS NEDAN, KAN SÖKA DIG OCH BLI DELTAGARE I DETTA PROJEKT. DELA GÄRNA MED DIG AV DENNA INFORMATION TILL ANDRA BERÖRDA.

Rekrytering till forskningsstudie – Digital Yoga Intervention i Cancer Rehabilitering, DigiYoga CaRe

Vi söker dig som nyligen opererat bröstcancer för deltagande i studie där vi vill undersöka om internetbaserad yoga är en effektiv rehabiliteringsform. Bland annat kommer trötthet, livskvalitet, stress och aktivitet att utvärderas.

Det är en lottad studie; hälften är med i en grupp som får delta i digitalt distribuerad yoga, via zoom och video, 2 ggr/v i 12 veckor och den andra gruppen får vara kontrollgrupp, lever som vanligt, får blomster-checkar som tack vid uppföljning samt får tillgång till videolänkar efter studiens slut. Båda grupperna kommer att få besvara frågeformulär vid fem tillfällen och bära en stegräknare vid tre tillfällen under två år. Yogan utförs hemma och passar både nybörjare och dig med tidigare erfarenhet. Vill du delta i studien?

Om det är högst 60 dagar sedan din operation och du inte har påbörjat en cellgiftsbehandling är du välkommen att anmäla ditt intresse eller ställa frågor till: digiyoga@regionorebrolan.se

Obs: i ditt mejl skriver du endast att du är intresserad och anger ditt telefonnummer. Vi kommer att ringa upp dig, inom 1 vecka, för att ge mer information och ta in de uppgifter vi behöver från dig. Därefter får du skriftlig info hemskickad och kan välja om du vill medverka i studien.

Projektansvarig: Emma Ohlsson-Nevo, docent, Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län. Kontakt: emma.ohlsson-nevo@regionorebrolan.se

Interventionsvarig: Anna Duberg, med dr, Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.