Livias Yoga
Yoga World
ÅterhämtningBokrecensionInspirationny bok

Ny bok om stresshantering: “Återhämtningsguiden- Må bra trots stress och press” av Niclas Almén

I november förra året höll jag en onlinekurs med namnet Återhämtning. Under den kursen testade mina deltagare och övade sig på flera olika återhämtningstekniker som t ex avslappning och restorative yoga i stresshanteringssyfte. Föga visste jag då, att det fanns en bok som specifikt avhandlade just temat “återhämtning”. Häng med mig nedan när jag berättar mer om Niclas Alméns “Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press”, en ny fiffig bok om stresshantering!

När man läser litteratur och gå kurser om stresshantering är det, i min erfarenhet vanligt att man får lära sig hur man kan reagera mot stress, hur olika stress kan upplevas samt på vilka sätt vi kan hantera våra individuella stressreaktioner. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi Niclas Almén förklarar i sin bok “Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press” att, vid sidan av klassisk stresshantering som avhandlar allt detta, är det minst lika viktigt, om inte viktigare, att lära sig att återhämta sig.

Niclas Almén skriver att återhämtning är ett ämne som bara nyligen har börjat studeras inom forskning, men att de första resultaten om ämnet redan har visat hur otroligt viktigt det är för oss att träna på vår resiliens eller på att snabbt kunna återhämta oss från stressperioder genom att fokusera mer på de saker som vi gillar att göra.

Det kanske låter enkelt att lägga till stunder av återhämtning under dagen men om du tänker efter, tar du flera pauser under arbetsdagen under vilka du ägnar dig åt dina hobbies? Jag tror att många av oss tenderar att tänka på att det är bättre att jobba på och sen tar en längre paus, snarare än att prioritera flera kortare pauser med återhämtning mitt på arbetsdagen. Vi vill bli färdiga för att sen ta ledigt..men som boken “Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press” berättar, skulle vi i stället må mycket bättre om vi tog flera kortare pauser av återhämtning under arbetsdagen.

Boken “Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press” presenterar en metod som Niclas Almén har utarbetat under många år tillsammans med kollegor och som han tror på då han har sett väldigt positiva effekter av metoden. Denna baseras på ett långsiktigt program med namnet Balans i vardagen som går ut på att lära dig att balansera perioder med stress med perioder av återhämtning.

Två lika ambitiösa delar finns i boken Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press”: Del 1 ger dig en teoretisk, väldigt informationsrik och tillgänglig introduktion till ämnet återhämtning medan del 2 presenterar i detalj programmet “Balans i vardagen” och är därför en praktiskt del. Författaren själv tipsar om olika sätt att läsa boken: antingen läser du del 1 och del 2 efter varandra om du vill testa konkret att förändra din vardag, eller kanske förkovrar du dig bara på del 1 ifall du behöver mer allmänna kunskaper om återhämtning och vill avvakta med att testa praktiskt.

I första delen av boken tar Niclas Almén upp de olika typer av återhämtning (aktiv och passiv) och olika grader av återhämtning (mikro och makroåterhämtning) som finns, olika återhämtningsbeteenden samt avhandlar vilka som är faktorerna som underlättar vs försvårar vår återhämtning.

I del 1 hittar du också olika typer av återhämtningsproblem samt hur sömn påverkar återhämtning. Avslappning och avspänning är brett diskuterade och får en central plats i boken då utan förmågan till avslappning är det också väldigt svårt att återhämtas.

Del 2 av boken är delen för dig som är redo för förändringsarbete och vill lära dig att kunna öka din återhämtningsförmåga i vardagen. I programmet Balans i vardagen följer du 8 steg för förbättrad återhämtning och tanken här är att under de många veckor som programmet innebär, reflektera aktivt över de alla förändringar som sker (även de små) och föra journal över allt detta. Boken ger dig också väldigt fina redskap till att jobba med journalskrivandet och du får både frågor och reflektioner som du kan, om du vill, svara på redan i boken som då blir som en bullet journal.

Niclas Alméns “Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press” är en användbar och trevlig bok som passar dig som vill ha hjälp till att genomföra förändringar som du kommer att ha nytta av livet ut genom att du lär dig att lättare komma ner i varv och gång på gång återhämta dig från stress. Du lär alltså att balansera stress med återhämtning.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.