Livias Yoga
Yoga World
AndningBreathCommunityMedveten närvaroMindfulnessThich Nath Hahn

“I am a continuation, as the rain is a continuation of the cloud” – tack Thich Nath Hahn!

För bara några dagar sen, av en slump, dök det upp gamla foton över min resa till Vietnam, en resa som skedde för 9 år sen och i samband med min tidigare karriär som forskare i botanik. Till Vietnam for jag och tre kollegor från Naturhistoriska riksmuseet för att, i samarbete med lokala botanister, besöka flera nationalparker och kartlägga biodiversiteten där genom växtinsamling till våra respektive museer. Då dessa foton är väldigt kära till mig och också unika i sitt slag bestämde jag mig för att dela några av dem i mitt Instagram @livias_yoga. I dessa inlägg kommenterade jag hur foton hörde till en period i mitt liv då jag praktiserade yoga på egen hand men absolut inte hade en aning om att jag skulle komma att bli lärare i yoga eller arbeta heltid med detta.

Bara någon dag efter publiceringen av dessa inlägg fördes min uppmärksamhet återigen till Vietnam men nu av ett annat mindre roligt skäl: den 22 januari fick vi nämligen den sorgsna nyheten om att den vietnamesiska Zen-mästare Thich Nath Hahn lämnat jorden efter 95 år av kloka ord och vägledning av miljoner av andra personer.

Denna spirituella lärare och den buddistiska läran han delade med sig har funnits hos mig under många år och jag går ofta tillbaka till dess principer.

Så igår började jag lyssna på en lång audioinspelning av en retreat som mästaren själv höll i för många år sen (långt innan han drabbade av en stroke som tog bort möjligheten för honom att kommunicera via ord). Hans röst-ton var vänlig och lugn och budskapet ett och detsamma: att vi springer och springer hela tiden för att försöka komma fram någonstans, i stället för att sträva efter att vara kvar här och nu och uppskatta och se det lilla i stunden. Zen-mästaren och munken Thich Nath Hahn lärde ut medveten närvaro och alla de buddistiska principer som Mindfulness bygger på.

Inspelningen som jag lyssnade på kretsar kring Mindful breath- som innebär att inte bara andas och veta att andningen sker, utan också verkligen värdesätta varje inandning genom att påminna sig om att varje gång vi andas in är vi levande.

En annan sak som slog mig när jag lyssnade på inspelningen och som jag inte tänkt så mycket på tidigare är hur mycket Thich Nath Hahn understryker vikten av att ha en spirituell community eller att umgås med andra som också praktisera samma läran och genom att vara flera hjälps åt i denna unika chans som vi har fått som vi kallar “livet”.

Så varje gång du, som jag, oroa dig för framtiden och börja “springa/run” påminn dig om att det enda viktiga är nuet och det vi har nu och omger dig med andra som också praktiserar medveten närvaro för att lättare hålla fast vid detta eller gå tillbaka till det.

Vi är här nu. Resten är sekundärt.

Om du vill läsa mer om Thich Nath Hahns mindful walking meditation och mindful breath, publicerade jag för fyra år sen, ett annat inlägg om detta i samband med visningen av filmen “Walk with me” som handlade om Thich Nath Hahn och byn Plum i södra Frankrike där Thich Nath Hahns läran och praktik lever kvar och kommer alltid att leva kvar för inget dör och allt bara omvandlas till annat i ett kontinuerligt flöde.

“I am a continuation, as the rain is a continuation of the cloud”.

Photo loaned from https://plumvillage.org/about/thich-nhat-hanh/

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.