Livias Yoga
Yoga World
BokrecensionMeditationMindfulnessny bokPema Chödrön

Att leva helhjärtat! Jag har läst Pema Chödröns “Konsten att meditera. En praktisk guide för att bli vän med sitt sinne”

Meditation “handlar om att börja få insikt om att du har ett gott hjärta och att du kan ge näring till det och få det att vakna och öppna sig, och då kommer allt det där- karriär, familj, andlig väg, relationer, precis allting- att bli de medel genom vilka bodhicitta – det öppna hjärtat uppstår”.

Om meditation som vägen till att skapa rymd i allt som pågår i livet handlar Prema Chödröns bok “Konsten att meditera.En praktisk guide för att bli vän med sitt sinne” som vi nu har fått på svenska i översättning av Anders Sjöberg, tack vare bokförlaget Livsenergi . Häng med mig ner så berättar jag om en väldigt fin bok som jag tror att du också vill läsa.

Pema Chödrön är en amerikansk nunna i den tibetanska, buddistiska traditionen. Trots att jag känt till hennes namn under många år hade jag fram till nu aldrig läst något av henne och inte heller lyssnat på hennes undervisning tidigare. Nu efter att ha läst denna bok vill jag läsa flera böcker av Pema och jag förstår också till 100% varför Pema är så väldigt uppskattad som spirituell lärare i hela världen. Jag har läst flera bra böcker som syftat till att introducera ämnet meditation genom råd och instruktioner om hur du kan komma igång med praktiken, men denna bok sticker definitivt ut ur mängden för sin klarsynthet och det mycket tillgängliga sättet genom vilket författaren presenterar meditation, ett ämne som kan upplevas svårt att komma igång med eller till och med lite oåtkomligt av några. “Konsten att meditera” når ut med sitt budskap genom ett tämligen opretentiöst sätt att ta sig an ämnet. Genom en personlig approach och även en rejäl dos av självironi visar Pema Chödrön både hur du kan komma i gång med meditation men också vad en regelbunden praktik av detta slag kan bidra med till ditt liv.

Det är inte en dans på rosor, om det är det någon tror, att möta sig själv gång på gång genom att sitta stilla och meditera, som Pema förklarar. Meditationen syftar inte till att förändra det dåliga till det bättre eller inte heller få dig att förneka eller glömma bort bekymmer och svåra situationer. Tvärtom kommer du i meditationen att konfronteras med allt som är du just nu, inklusive utmaningar, negativa tankar och svåra känslor. Men meditationen ger dig övning i att kunna möta allt detta med större rymd; genom meditationen skapar du plats kring det som är svårt som du då kan möta med större styrka.

I “Konsten att meditera” får du främst bekanta dig med en typ av meditation inom den tibetanska traditionen som kallas för shamantha-meditation där ordet shamantha kan översättas till “varaktigt lugn”. Inom denna tradition försöker vi träna oss i att stabilisera sinnet och i att bli mer närvarande med det som pågår inom oss, och boken presenterar även flera övningar i detta.

Även om Pema själv skriver i boken att det i slutändan handlar om att hitta sitt eget sätt att ta sig an meditation, kan det ofta vara praktiskt och användbart med lite vägledning i hur man kan börja meditera. I “Konsten att meditera” får du därför meditations grunder med tips på hur du kan sitta, hur du kan använda andning som meditations fokus, och på vilka sätt du kan odla kärleksfull vänlighet till dig själv.

Del 2 av boken handlar om hur du kan arbeta med tankarna och ditt “monkey mind- apsinne” och det finns även i denna del praktiska övningar om hur till och med tankarna kan användas som ankaret för att gång på gång hitta tillbaka till fokus i meditation, genom något som Pema kallas för “diskursivt tänkande”. Denna typ av tankar innebär tankar som inte är så kraftiga att de rycker bort dig från meditationen och tankar som du istället kan uppmärksamma för att sen släppa tag i igen.

På samma sätt som tankarna kan även dels känslorna, som Pema skriver egentligen är bara energi, dels sinnesförnimmelser, användas som meditations objekt och kommande delar av boken guidar in dig i övningar där ljud, synintryck, dofter och smaker används för att stärka koncentration när du mediterar.

Slutdelen av “Konsten att meditera” är min favorit för det är i dessa slutkapitlen där det avhandlas hur det är att leva med ett öppet hjärta dvs med ett hjärta som rymmer allt, både det fina och roliga och det andra, det vi inte vill känna såsom sorg och oro. När vi har kommit in en bit i vår praktik och, skriver Pema, övat oss på att sluta försöka ändra hela tiden på saker och ting så att de passar oss bättre och när vi har accepterat det som är, och kan nöja oss även om vi skulle vilja vara i ett helt annat läge, först då, kan vi leva på ett lyckligare sätt. Meditationen lär oss att släppa taget och jobba med det som är nu. Först då kan vi också börja leva helhjärtat.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.