Livias Yoga
Yoga World

Jag har tänkt på denna fråga så många år nu.

Jag började såsom många andra med mer traditionella studier av Hathayoga och dess asanas och jag har specialiserat mig inom rehabiliterande och mer terapeutisk yoga. Nyligen har mina yogastudier tagit mig även till ett superbra forskningsprojekt – DiGi Yoga CaRe, ledd av Örebro högskolan i samarbetet med Regionen Örebro, där onlineundervisad dynamisk yoga och rörlighets träning används i rehabiliteringen efter en bröstcanceroperation.

Under senare år har mer och mer information om fascia dykt upp och yogan har även den anammat de nya rönen. Man kan säga att varje gång vi rör oss i ett rörelseflöde tränar vi och aktiverar vi vår fascia så det är svårt att peka ut en speciell yogainriktning “för fascia”. Att stanna kvar i en position eller yogaasanas i många andetag såsom den klassiska moderna Hathayoga predikar, om än ok för andra syften, kan man däremot kanske inte säga är överens med moderna synen om kropp som en rörelse-stödapparat…

För att lära mig ännu mer om alternativa rörlighetsträningstyper att förnya min yogapraktik med kör jag sen nio dagar en utbildning ledd av en grupp som kallas för Fighting monkeys. Paret som har skapat denna rörelsemetod har sin bakgrund inom kampsport och Qigong samt gymnastik och metoden bygger på stora sammansatta rörelser och stor rörelsevariation som Fighting monkeys anser vara själva vägen in till större hälsa.

Tillbaka till huvudfrågan ovan. Praktisera en mer traditionell approach med yoga-asanas och synkroniserat andning eller byta ut detta mot fluida rörelser som uppmuntrar oss att tar kroppen till mer ovanliga lägen i syftet att öka rörelsevariation? Vad är rätt och fel?

Innan vi försöker besvara frågan kan det vara bra att påminna sig (eller känner du till detta?) om vad forskningen om yoga har visat dvs att den moderna asanas- baserade yoga är faktiskt ett resultat av sammansmältningen av flera olika inriktningar som t ex svensk gymnastik och både indisk och europeisk bodybuilding (referensen är t ex boken YOGA BODY av Mark Singleton) med flera andra rörelser som spreds och blev populära parallellt både i Indien och västvärlden i början av 1900-talet.

Asanas-baserade (Hatha) yoga har alltså ALLTID varit en blandning av många olika element, och nu fortsätter YOGA att ta inspiration från olika håll i sin utveckling.

Svaret på frågan ovan är för min del: “det finns inget rätt och fel; det beror ju på”. Med andra ord tror jag inte på att det behöver vara svart och vitt. Rörelse bör, om du frågar mig, klart finnas med vare sig du praktiserar “klassisk” Hathayoga eller lägger till rörelser som påminner om Qigong i din praktik. Fundera på vad du har för SYFTE för din praktik. Du kan ha nytta av en praktik där du upprepar kontrollerade likartade rörelser i många gånger för rehabiliterandets syfte och kanske att dessa rörelser är mer isolerade vid just den leden som behöver extrahjälp eller så kan du praktisera en fluid yoga där många flera rörelselägen och omfång tränas i syftet att ha kvar så mycket rörlighets variation som möjligt i din åldrande kropp.

SYFTE och ETT ÖPPET SINNE är A och O för att komma fram till hur din YOGAPRAKTIK ska se ut från period till period!

Här nedan kommer ett par spännande videon som har sin inspiration från Fighting Monkeys.

Varsågod!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.