Livias Yoga
Yoga World
añjāli -mudramudraSanskritYogalärare

Vad är en añjāli -mudra?

Har du också blivit undervisad att sätta ihop händerna med varandra och placera dem framför hjärtat i en så kallad añjāli-mudra?

Det är inget konstigt om du har lärt sig så på yogautbildningen eller yogaklass eller om du själv har undervisat denna gest som gjort på detta sätt, som ser ut som vi skulle be.

I begynnelse gjordes dock en añjāli- mudra inte alls såhär. På sanskrit betyder añjāli nämligen hålighet och mudran gjordes med visserligen delvis ihopsatta händer som idag, men också med skålformade händer som du ser här i fotot. Genom en añjāli – mudra skänkte man eller överlämnade man något till en gud; om det t ex var det blommor du skänkte, kallades det puṣpañjāli (från sanskrit puṣpa som betyder blommor) och om det var vatten jalañjāli (från jala som betyder vatten).

Inom vissa traditioner representerar mudran även “the space of the heart” som precis som mudran såg ut ursprungligen, representerade ett öppet och rymligt hjärta.

Under tiderna blev añjāli -mudran influerad av dels kolonialismen och Kristendomen och av dels av Islam och gesten med öppna skålformade händer ändrades till lodräta händerna som kom att stängas mer och mer så att de kunde likna hur vi gör när vi ber. Idag är det inte alltför ovanligt, vad jag har hört, att se añjāli-mudran göras på detta sätt även i Indien.

Men kanske om du är yogalärare och vill använda namnet añjāli – mudra kan det vara bra att tänka på vad ordet syftar till och forma händerna så att de är lite öppna 🙂

OM

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.