Livias Yoga
Yoga World
Anatomy Trains in MotionEskilstunaFasciaMOWE Hälso- & YogacenterworkshopYOGA MED LIVIA

På besök med fascia workshop vid mysiga MOWE Hälso- & Yogacenter

Vad fantastiskt att vi kan ses och praktisera yoga på studio igen! Och vad fint att studion kan återigen bjuda in gästlärare från nära och fjärran och välja att ge sina medlemmar och yogisar roliga events som workshops och retreater!

Idag har jag själv haft stora förmånen att hålla en uppskattad workshop i Torshälla, ett mindre samhälle utanför Eskilstuna. Där ligger MOWE Hälso- och yogacenter, som är en riktig pärla av en yogastudio där du, utöver att praktisera flera olika typer av yoga, kan även få kvalificerad hjälp av bl a naprapater och massageterapeuter.

Centret är rymligt, nybyggt och ljust. Där finns det även två fantastiska yogashalor, den ena till och med utrustad för varm och hotyoga, som är så välgörande i dessa vintriga tider, medan den andra shalan är en riktig fin och stor lokal med stor potential för events med många personer.

MOWE Hälso- & Yogacenter drivs med stor engagemang av en eldsjäl, naprapaten och yogaläraren Lowe Lundholm som tillsammans med sjutton kollegor, tar hand på bästa sättet om centrets medlemmar. Trots att centret är stort och många jobbar där upplevde jag en familjär känsla och en värme vilka verkar vara de kvalitéer som kännetecknar MOWE Hälso- & Yogacenter.

Gruppen av superintresserade deltagaren som kom till min workshop, kom för att lära sig mer om fascia, som kanske är det ämnet som inom yoga och träning har ökat som mest i populariteten de senaste fem åren. Syftet med workshopen var att belysa hur mångsidig fascia är. Inte nog att denna sort vävnad finns överallt och bygger upp stora delar av vår kropp. Fascia är fascinerande, såsom en av workshops deltagare också uttryckte, för att vi verkligen inte vetat om något om det tills nyligen. När man för några tionde år sen upptäckte att den fluffiga, skenbart ostrukturerade massan som omgav organ, skelettben m fl andra delar i kroppen hade visst en massa viktiga funktioner och inte alls var ostrukturerad, blev det liksom ett paradigmskifte inom anatomin och man började äntligen förstå hur kroppen hängde ihop. Alla de terapeuter som redan arbetat holistiskt i många år fick äntligen, genom upptäckten av fascia, påtagliga mekanismer som förklarade t ex varför smärta eller spänningar som upplevs i ena delen av kroppen kunde härledas till en helt annan del i kroppen. Fascia gör nämligen att allt i kroppen kommunicerar och ser till att kroppen håller sin spänning och form. Dessutom är det fascia som gör att alla belastningar fördelas jämt i kroppen, hjälper till i kraftöverföring och gör att vi kan orientera oss i rymden (proprioception), den senaste funktionen tack vara de många receptorer i fascia som registrerar hela tiden den miljön som kroppen befinner sig i.

I en av MOWE Hälso- & Yogacenters fullt utrustade shalor kunde jag och workshops deltagare tillsammans utforska genom uttänkta kortare yogasekvenser hur de myofasciala grupper (muskler + fascia) eller de fasciastråk som Anatomy Trains belyst i sina böcker och kurser kan upplevas i kroppen; tillsammans utforskade vi t ex samverkan mellan de bakre och främre ytliga fascialinjerna som tillsammans skapar kontinuerligt en bra balans mellan rörelse och stabilitet i kroppen; de laterala/sidofascialinjer som sammanfogar kroppens sidor och spirallinjerna som ingå i rotationer och spirallika rörelser.

Efter trevlig och generös fika som studion bjöd oss på, fortsatte workshopen med en yinyogaklass där den tidigare avhandlade teorin om fascias struktur och kvalitéer som elasticitet, fascia rebound effekten och töjbarhet omsattes ännu mer i praktiken.

Jag känner mig så tacksam för möjligheten att ha fått komma på besök till fina MOWE Hälso- & Yogacenter och säger på återseende, för att till er kommer jag så gärna igen!

Tack till Lowe och till alla fantastiska deltagare för idag!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.