Livias Yoga
Yoga World
Meditationmedveten andningnervsystemNy workshoponlineYoga

Yoga, meditation, medveten andning och nervsystem. Hur hänger detta ihop?

Fantastiska fotot har jag lånat från min vän, fotografen och videofotografen Gabriel Eliassons verk, @gabelliasson

Under senaste åren har vi fått större kunskap om vårt nervsystem och vår hjärna och dessa ämnen är inte längre bara speciellt knutna till skolstudier i anatomi och biologi utan vi läser och hör om nervsystem och hjärna i vår vardag. Så sent som igår kväll visades det t ex första avsnittet av Anders Hansens tredje omgång av programmet om Din hjärna på svensk TV och fler och fler är böcker som handlar om detta fascinerande organ, som man kan kanske definiera som kroppens direktör samtidigt som det klarar sig liksom inte själv utan sin orkester dvs med resten av kroppen.

Inom yoga har den nya kunskapen om nervsystemet gett oss ytterligare bevis på det vi har längre upplevt, dvs att medveten andning, rörelse och meditation med flera verktyg som yogalärare använder sig av vid yogaförmedling, påverkar direkt vårt nervsystem. Lite kort kan man kanske säga att under en yogaklass uppnår vi ofta en känsla av närvaro, rotning i kroppen och avslappning trots att klassen kan innebära förflyttningar och rörelse. Dessutom kan vi yogalärare genom kunskap om trauma och trauma-anpassad yoga numera även jobba aktivt för att skapa en miljö som hjälper våra yogisar att uppnå detta balanserade tillstånd när de kommer till oss.

Parasympatiska och sympatiska nervsystemen – våra gas och broms-systemen och Polyvagala teorin

Den klassiska uppdelningen av autonomiska (självständiga) nervsystem som man brukar ha hört talas om, presentera nervsystemet med två lägen: det sympatiska läget som motsvarar gasen i kroppen och det parasympatiska läget som motsvarar bromsen. Man brukar tänka på att dessa lägen ska hela tiden vara i balans för att vi ska må bra dvs vi behöver “vistas” i en mix av action och vila, men att vi tyvärr numera befinner oss oftare i det sympatiska läget, det läget som även kan leda till kronisk stress, om vi inte lyckas återhämta oss regelbundet.

Sen flera år tillbaka finns det en teori som beskriver ännu bättre hur vi fungerar nervsystemsmässigt i olika situationer. Vi vet inte ännu vilka är de biologiska mekanismer bakom Stephen Porges Polyvagala teori men teorin, som har fått mycket uppmärksamhet under senare åren, har använts flitigt i många flera år av många kliniska psykologer, terapeuter och läkare. Polyvagala teorin utgår ifrån den välbekanta Vagusnerven som löper (eller vandrar som namnet Vagus berättar om) från varsin sida av kraniet och neråt och med sina långa förgreningar passerar och når in till alla viktiga inre organ som hjärta, lungor, tarmarna. Nervens funktion är att kontinuerligt checka av hur alla dessa organ “mår” och skicka denna information till hjärna för vidare instruktioner. I litteraturen idag kan vi läsa om det är bra att ha ” a healthy vagal tone” dvs en stark vaguston är det tillståndet när vårt nervsystem har förmågan att gå från action till vila och tillbaka till action på ett smidigt sätt; ett system som lätt kan anpassa sig till det just då rådande situation men också lätt anpassa sig till annan situation.

När vi är kroniskt stressade har vi en sämre vaguston och detta ger inte bara fysiska symptom på oss men kan också kopplas ihop med större risk för depression och ångest m fl psykologiska effekter. Ett obalanserat nervsystem gör att vi också kan ha svårt att reglera våra känslor och sinnesstämningar vilket också påverkar våra relationer i familjen och på jobbet.

Yoga, meditation, medvetet andetag mm kan hjälpa oss att självreglera – kom på online workshop 28 januari!

Så hur kan vi konkret ha nyttan av allt detta teoretiska och finns det sätt för oss att självreglera vårt nervsystem och få en starkare vaguston?

Svaret till detta är att det tack och lov finns en mängd av verktyg att lära sig för att få en starkare vaguston och återhämta från stress.

Rörelse i kroppen är kanske det främsta verktyget vi kan använda och här finns det mycket att hämta från både somatisk yoga och dynamisk yoga samt från dans och frigörande rörelse.

Ett annat kraftfullt verktyg är andning och vi kan lära oss flera sätt att styra andetaget så att det snabbt kan hjälpa oss tillbaka till ett balanserat tillstånd så fort en situation gör oss upprörda.

Ett regelbundet utövande av meditation, t ex av Loving Kindness typ har också visat sig vara välgörande för att självreglera nervsystem; och sist men inte minst vill jag nämna chanting och att sjunga tillsammans genom call och response som ett superbra sätt att kollektivt (eller på egen hand) uppnå en känsla av avslappning, både genom vibrationerna av mantran och gemenskapen.

Om du vill djupdyka i alla dessa verktyg och lära dig specifika övningar inom yoga, meditation och andning mm för att kunna stabilisera ditt nervsystem och ta kommando över dina egna känslor och reaktioner så att du snabbare och snabbare kan gå från oro, ångest och en upplevelse av stress till ett harmoniskt och avslappnat tillstånd, håller jag online workshopen “Du och dina känslor- verktyg att självreglera nervsystemet” den 28 januari 10-13 där jag guidar in dig genom utvalda övningar och även berätta mer om detta spännande ämne.

Du bokar genom att mejla mig på liviwann@gmail.com och du kan läsa mer om workshopen HÄR!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.