Livias Yoga
Yoga World
Certifierad yogafacilitatorGrupp-processerGruppdynamikNy yogalärarutbildningUtbildningyogalärarutbildningYogautbildning

En ny yogalärarutbildning är här! Utbilda dig till Certifierad Yogafacilitator med Åsa Rexare Simonsen

Har du någon gång funderat på vilken som är gemensamma nämnaren för alla yoga aktiviteter vi yogalärare håller i? Vare sig du håller klasser, kurser, retreater eller workshops i Asthanga, Hatha eller restorative med flera typer av yoga, arbetar du alltid med människor i grupper! Och som alltid när man jobbar med människor skapas det en gruppdynamik i en och samma grupp av personer som samverkar under en tid. Lite beroende på hur gruppens deltagare samverkar med varandra och med dig som lärare kan en och samma kurs eller retreat få olika vändningar och blir mer eller mindre lyckad. Även inlärningen i gruppen blir mer effektiv när det inte finns konflikter i gruppen och gruppen strävar åt samma håll.

Alltså trots att vi inom yoga oftast jobbar med grupper av individer finns det inte idag någon nuvarande yogalärarutbildning på fortsättningsnivån som handlar om ledarskap av yogagrupper eller om den gruppdynamiken som uppstår när du undervisar.

Men nu kommer en ny yogalärarutbildning som lär dig att leda dina deltagargrupper så att deras inlärning optimeras. Jag har träffat utbildningens skapare Åsa Rexare Simonsen och intervjuat henne om hennes nya och unika utbildning till ”Certifierad Yogafacilitator”.

Häng med och se vad häftigt som du nu har chansen att gå på!

Hej Åsa, berätta gärna för oss om denna utbildning och vad som känneteckna en yogafacilitator.

Hur du kom på idén att skapa denna utbildning?_Jag har jobbat i affärslivet i över 20 år och där är förståelse för gruppdynamik och ledarskapsutveckling en självklar del om man vill leda grupper. Jag är chef och ledare själv och har jobbat i över 10 år med utbildning inom ledarskap, facilitering och grupputveckling. Jag vill brygga den kunskapen in i yogalärarcommunityn för jag ser att den saknas – och den skulle hjälpa oss att erbjuda ännu tryggare och därmed mer kraftfulla upplevelser för våra deltagare.

Vem är denna utbildning tänkt för?_Yogalärare och andra ledare av personlig och spirituell utveckling, som skapar och leder längre upplevelser som retreats, workshops och utbildningar. Du har ett intresse av pedagogik och vill utvecklas som ledare av grupper och grupprocesser. Under utbildningen får du möjlighet att utveckla dina befintliga upplägg och jobba med dina egna frågeställningar och utmaningar som lärare.

Varför behöver yogalärarna förkovra sig i detta, får yogalärarna inte denna kunskap på våra 200 h utbildningar?_I grundutbildningen är fokuset på grunder inom yogatekniker och att planera och hålla en enstaka klass, vilket är naturligt. När vi skapar längre upplevelser så är det annorlunda. Då har vi syftet att bjuda in våra deltagare till djupare utveckling, där människor öppnar upp känslomässigt, psykologiskt och spirituellt. Upplevelsen sker dessutom i grupp, vilket ökar sårbarheten och komplexiteten.  Då behöver vi som lärare ta ansvar inte bara för vad vi delar, utan också för hur vi leder själva processen. Vår uppgift är inte bara att erbjuda inspirerande innehåll – utan minst lika mycket att erbjuda en trygg miljö som främjar individens och gruppens lärande. Och vi lär oss mer och mer om vikten av att medvetet skapa känslomässigt och psykologiskt trygga miljöer för våra deltagare (trauma informed). Att vara en karismatisk och bra lärare som håller space under yogaklasser innebär inte automatiskt man förstår gruppdynamik eller kan facilitera grupprocessen på bästa möjliga vis.

Kan du ge konkreta exempel på situationer där du har upplevt att den kunskap man lär sig på denna nya utbildningen hade varit användbar att ha?_Som lärare har du sannolikt någon gång upplevt att gruppdynamiken eller energin i rummet känns utmanande att hantera, eller att en individs beteende påverkar upplevelsen för resten av dina deltagare. Som deltagare har jag känt att upplevelsen hade kunnat bli starkare eller mer kraftfull om läraren medvetet hade planerat processen annorlunda eller hanterat situationer i rummet på ett annat vis eller med större lugn och trygghet.
Ett konkret exempel hur vi medvetet väljer att inkludera i en opening circle för ett retreat eller en kurs. Vilka moment vi väljer och hur vi gör dem, kan påverka hela upplevelsen otroligt mycket. Hur tydlig är intentionen och upplägget? Börjar jag bygga en relation till läraren och de andra i rummet? Får jag hjälp att grunda min energi och närvaro tillsammans med de andra? Det är här vi sätter ramarna för hela upplevelsen. Ibland funkar det att göra det bara på intuition, men för det mesta har vi nytta av att medvetet välja vad vi gör och hur vi gör det. En otydlig container för upplevelsen kan skapa allt från en splittrad, ofokuserad energi, till otrygghet och onödiga konflikter.
Ett annat exempel är hur vi som lärare leder sharing circles. Cirklar kan ha vitt skilda syften, men jag upplever ofta att syftet är otydligt. Ett exempel kan vara en sharing circle där deltagarna uppmuntras dela sin upplevelse, men där läraren väljer att kommentera och lägga till information efter varje deltagares sharing. Detta leder till att mest fokus och energi hamnar på läraren, inte deltagarna. Och som deltagare har jag ibland känt mig “fel” och rättad inför gruppen, i en situation där jag precis delat en personlig eller sårbar upplevelse. Jag är säker på att läraren inte gör detta medvetet, det är av okunskap och att man själv inte är klar över syftet med cirkeln.

Hur är utbildningen strukturerad? Behöver man gå både modulerna?_Utbildningen väver samman olika trådar från yogans värld med teori från grupputveckling, facilitering and lärandedesign. Den är totalt 100 timmar och upplagd i två moduler. Du kan välja att bara gå modul 1, men för att bli certifierad behöver du gå båda. Modul 1 fokuserar på grunder i processdesign, gruppdynamik och facilitering. Modul 2 fördjupar teorin och huvuddelen av tiden används för att praktisera metoder och träna på att facilitera och leda olika situationer.

Slutligen hur kan yogalärarna boka plats på utbildning och var kan de läsa mer om den?_Modul 1 är i Stockholm i Maj, det finns mer information på www.myyoganess.se och på Instagram @theyogafacilitator. Eftersom detta är den första omgången av Modul 1 så erbjuder jag ett riktigt fint early-bird pris fram till sista Februari!
Hör av er på myyoganess@gmail.com

Jag tror att denna användbara, nya och unika yogalärarutbildning är något som många yogalärare kan ha stor nytta av och jag tänker minsann själv delta i maj. Kommer du också? I så fall passa på att boka innan sista februari!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.